Obavijesti

News

Komentari 300

Europska komisija traži od Johnson&Johnsona objašnjenje odgode isporuke cjepiva

Europska komisija traži od Johnson&Johnsona objašnjenje odgode isporuke cjepiva
7

J&J je objavio da će odgoditi isporuku cjepiva u Europu nakon što su američke zdravstvene agencije preporučile privremeni prekid cijepljenja protiv covida-19 njihovom cjepivom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.19

Kosovska predsjednica: 'Cjepivo protiv korona virusa je trenutno prioritet'

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani poručila je u utorak da dijalog s Beogradom "nije prioritet" jer je Prištini važnija zadaća osigurati cjepiva protiv koronavirusa, javili su beogradski mediji iz Prištine.

Osmani je poslije današnjeg sastanka sa veleposlanikom Češke u Prištini Pavelom Bilekom istaknula kako dijalog "ne može biti prioritet prije nego li se za građane Kosova osiguraju cjepiva", navodi Radio-televizija Srbije.

Kosovu će "u nabavi neophodne količine cjepiva pomoći države prijatelji i međunarodne organizacije", rekla je Osmani, ne navodeći više detalja,

Kosovski parlament potvrdio je 38-godišnju profesoricu prava i kandidatkinju vladajuće stranke Vetevendosje (Samoodređenje) Vjosu Osmani za novu predsjednicu Kosova 4. travnja.

Osmani je prethodno od studenog 2020. godine bila vršiteljica dužnosti predsjednika Kosova, kad je njezin prethodnik Hashim Thaci podnio ostavku uoči predstojećeg suđenja za ratne zločine u Nizozemskoj.

Njezin prvotni mandat istekao je kad je nova vlada premijera Albina Kurtija, čelnika pokreta Vetevendosje, preuzela vlast nakon izbora 14. veljače. 

20.24

Švedska na tjednoj razini druga najgora u Europi po broju slučajeva Covida-19

Stopa novozaraženih koronavirusom u Švedskoj je prošli tjedan narasla na drugu najvišu u Europi, iza San Marina, pokazuju podaci u utorak. 

Broj pacijenata na intenzivnoj njezi u Švedskoj nadišao je vrhunac drugog vala pandemije, krajem prošle godine. Skandinavska država je od petka imala 19.105 novih slučajeva, pokazuju podaci tamošnjih zdravstvenih vlasti. 

Švedska na tjednoj razini dnevno ima 625 novih slučajeva na milijun stanovnika, pokazuju podaci portala OurWorldInData u utorak, što ju svrstava na drugo mjesto, iza malenog San Marina. 

„Nažalost vidimo ubrzanje širenja u Švedskoj. Vidjet ćemo kako će proći ovaj tjedan, no svakako se radi o brzom širenju koje ne pokazuje usporavanje“, rekao je glavni švedski epidemiolog Andres Tegnell. 

Švedska, država s 10 milijuna stanovnika, dosad je dala 2,1 milijuna doza cjepiva, prenosi Reuters. Od početka pandemije je tamo ukupno umrlo 13.660 ljudi.

19.47

U Sloveniji masovno nepovjerenje prema cjepivu AstraZenece

U Sloveniji se susreću s nepovjerenjem u sigurnost cjepiva AstraZenece koje pozvani na cijepljenje masovno odbijaju, makar je nova preporuka slovenskih epidemiologa da se ona bez ograničenja može koristiti za sve starije od 18 godina.

U Mariboru je proteklog tjedna to cjepivo odbila polovica pozvanih na cijepljenje, a u Ljubljani trećina, izneseno je u utorak na vladinoj konferenciji za novinare, na kojoj je istaknuto da se strategija cijepljenja unatoč tome neće mijenjati, a trenutno je prioritet cijepljenje osoba starijih od 60 godina.

Trenutno se za dobnu skupinu od 60 do 65 godina u Sloveniji koristi AstraZenecino cjepivo, a za preostale necijepljene starije osobe i za zdravstveno ranjivije skupine cjepiva Pfizera i Moderne, no vladina je stručna skupina u utorak objavila da je AstraZenecino cjepivo pogodno za imunizaciju svih osoba starijih od 18 godina bez izuzetka.

Kako je na konferenciji za novinare kazao državni tajnik u ministarstvu zdravstva Jernej Završnik, cijepljenje je dobrovoljno i nikoga se ne može prisiliti na cijepljenje određenim cjepivom, ali onaj koji odbije ponuđeno dostupno cjepivo na listu za cijepljenje bit će stavljen na "kraj" reda.

Prema riječima ravnatelja mariborskog doma zdravlja Jerneja Završnika do sada je u toj ustanovi AstraZenecom cijepljeno 10.400 ljudi, oko polovice onih koji su dobili poziv na cijepljenje tim cjepivom, dok je kod ostalih raspoloživih cjepiva odbijanja cijepljenja bilo samo oko 10 posto.

Komentirajući visok postotak onih koji imamu rezerve prema AstraZeneci i ne javljaju se na cijepljenje, vodeća slovenska infektologinja Bojana Beović kazala je da je time začuđena jer su cjepivo odbijale osobe starije od 60 godina, kod kojih u pravilu kod primjene tog cjepiva nema većih zdravstvenih rizika.

Komentirajući odluku američkih zdravstvenih vlasti da privremeno iz opreza obustave cijepljenje populacije u SAD-u cjepivom tvrtke Johnson&Jonnson, koordinator slovenske vlade za cijepljenje Jelko Kacin kazao je da bi to moglo poremetiti dinamiku predviđenog cijepljenja u Sloveniji, gdje je jedna pošiljka te vakcine već stigla, a drugu od 19 tisuća doza očekuju do kraja tjedna.

No, Kacin  vjeruje da će, kao i u slučaju kod provjere AstraZenecina cjepiva u vezi s rijetkom pojavama krvnih ugrušaka kod cijepljenih -  koju je provela Europska agencija za lijekove (EMA) - i u ovom slučaju doći do ponovnog odobrenja korištenja tog cjepiva i da će se to dogoditi što prije.

19.07

HZJZ: 'Danas hitan sastanak EMA-e i tvrtke Johnson&Johnson'

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je da će Europska agencija za lijekove (EMA) tijekom dana održati hitan sastanak s predstavnicima tvrtke Johnson& Johnson nakon informacija o problemima sa zgrušnjavanjem krvi kod pacijenata koji su u SAD-u primili to cjepivo.

Objavljeno je to u utorak na internetskim stranicama HZJZ nakon što je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja cjepivom Johnson&Johnson (J&J), a u međuvremenu je i ta tvrtka objavila da će odgoditi uvođenje svog cjepiva u Europi te da pregledava slučajeve stvaranja krvnih ugrušaka nakon cijepljenja s europskim zdravstvenim tijelima.

"Europska agencija za lijekove, budući da upravo ovaj tjedan počinje distribucija J&J cjepiva u Europi, zatražila je hitan sastanak s predstavnicima te farmaceutske tvrtke, te će isti biti održan tijekom današnjeg dana, nakon čega će biti izdano priopćenje", navodi HZJZ u priopćenju.

HZJZ podsjeća da prve doze J&J još nisu stigle u Hrvatsku i da još nije počelo s cijepljenjem tim cjepivom.

"Kod šestero pacijenata koji su u SAD-u cijepljeni cjepivom Johnson&Johnson pojavile su se poremećaji zgrušavanja krvi u roku od dva tjedna od cijepljenja, od čega je jedna osoba umrla, a jedna je u kritičnom stanju. Gotovo 7 milijuna osoba u SAD-u je primilo navedeno cjepivo, a oko 9 milijuna je izvezeno u druge zemlje. Zbog pojave ovih nuspojava FDA je izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja ovim cjepivom dok se situacija detaljno ne istraži", navodi HZJZ.

HZJZ i dalje preporuča nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca

U priopćenju HZJZ ističe da i dalje preporuča nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca jer koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava.

Zavod podsjeća da je portugalska ministrica zdravstva, a nastavno na sastanak ministara zdravstva država članica EU nakon objave EMA-e o sigurnosti korištenja cjepiva Astra Zeneca, poslala pismo svim ministrima zdravstva s inicijativom za zajednički koordinirani pristup ograničavanju korištenja cjepiva na pojedine dobne ili spolne skupine stanovništva.

HZJZ je za koordinirani europski pristup, navodi se u priopćenju, uz pažljivo praćenje i bez paničnih i ishitrenih regulatornih reakcija kakve su već napravile golemu štetu provedbi cijepljenja. "Povjerenje za odobravanje cjepiva je dano Europskoj agenciji za lijekove, pa se treba, naravno uz oprez, pažljivo pratiti njihov rad i uvažavati donijeta mišljenja i preporuke", navodi HZJZ.

Zavod dodaje kako EMA u ovome trenutku smatra da nema osnove za donošenje ograničenja cijepljenja cjepivom proizvođača AstraZeneca i da je uz mjere opreza koje se preporučuju za cijepljene osobe i zdravstveno osoblje potrebno prikupiti dodatne podatke koji će se pažljivo proučiti i u slučaju potvrde moguće povezanosti donijeti konkretnije preporuke, mjere ili ograničenja.

"HZJZ ostaje i dalje pri takvom stajalištu te preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, dijeleći mišljenje EMA-a da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava", navodi HZJZ.

Neke od zemalja EU uvele su dobnu granicu za korištenje cjepiva AstraZenece.

18.45

WHO čeka procjenu EMA-e i FDA o cjepivu Johnson&Johnson

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na upit o rijetkim slučajevima zgrušavanja krvi kod pacijenata koji su primili cjepivo tvrtke Johnson & Johnson odgovorila je kako čeka procjene američkih i europskih regulatora, te da prati svjetske podatke.

„Pomno pratimo, čekamo izvješća Europske agencije za lijekove (EMA) i Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) te pratimo globalnu bazu podataka neželjenih pojava kako bi vidjeli ima li slučajeva i drugdje“, odgovorio je WHO agenciji Reutersu. 

„Trebat će nešto malo vremena da provjerimo podatke“, dodaje se. 

Američke zdravstvene vlasti u utorak su preporučile pauziranje davanje cjepiva američke tvrtke Johnson & Johnson (J&J) nakon što je kod šest žena mlađih od 50 pojavilo zgrušavanje krvi. 

J&J je potom objavio da će odgoditi dostavu cjepiva Europi. Iz Europske komisije su poručili da su u “kontaktu s tom tvrtkom kako bi dobili objašnjenje za tu odluku”.

"Sigurnost i dobrobit ljudi koji koriste naše proizvode naš su glavni prioritet", priopćila je tvrtka, podsjetivši da je u Sjedinjenim Državama već primijenjeno više od 6,8 milijuna doza njezinog cjepiva protiv covida otkako je odobreno krajem veljače. 

Nakon primanja tog cjepiva u SAD-u zbog tromboze je preminula jedna osoba, a još jedna je u kritičnom stanju, objavila je u utorak FDA.

Tromboza se pojavila kod šest osoba, starih između 18 i 48 godina, između 6 i 13 dana nakon primanja cjepiva, prenosi agencija France Presse. 

Hrvatska je rezervirala 900.000 doza toga cjepiva koje se daje u jednoj dozi.

Komentari 300