Obavijesti

News

Komentari 55

Plenković otvara šampanjac dok prati rasulo u SDP-u, raspad DP-a i kadrovske afere u Možemo!

Plenković otvara šampanjac dok prati rasulo u SDP-u, raspad DP-a i kadrovske afere u Možemo!

U zemlji slijepih i jednooki čovjek može biti kralj. Pa tako Andrej Plenković može sa zadovoljstvom promatrati raspad političke scene i konkurencije, gdje ga nitko ne ugrožava ni u HDZ-u ni izvan njega. To je biblijski potop.

VIDEO

U svojoj kuli bjelokosnoj Andrej Plenković ovih dana otvara šampanjac i ubacuje kokice u širom nasmiješena usta, dok zlurado promatra raspad SDP-a i koprcanje Možemo!, dvoje najvećih konkurenata na političkoj sceni.

Možda i jedinih.

Nakon što se ljetos riješio Domovinskog pokreta, koji je nedostojanstveno implodirao, Plenković sada uživa u problemima i urušavanju stranaka s druge strane političke barikade.

U zemlji slijepih i jednooki čovjek može biti kralj. A Plenković i HDZ nakon svega ovoga mogu računati da će još dugo dominirati političkom scenom koja se polako pretvara u pustinju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Država bez opozicije i vlast bez alternative nude Hrvatskoj mračnu perspektivu.

Ali što Plenković sad tu može?

Bombaši i minsko polje

Miroslav Škoro, inače bivši HDZ-ovac, detonirao je samoubilački prsluk usred Domovinskog pokreta, stranke koja je trebala srušiti Plenkovića i kontrolirati HDZ. A ta stranka još nije izabrala novog predsjednika, dok sve ide prema tome da će to biti Ivan Penava, opet bivši HDZ-ovac.

Možemo! poput slijepca na minskom polju već danima tumara od jedne kadrovske afere do druge. Nije se još stišala bura u Zagrebačkom holdingu iz kojeg cure insajderska svjedočanstva Nikole Vukovića i sinoć Ante Samodola, koji govore o "sekti" i "dječjem vrtiću", a birači i simpatizeri šokirani su izborom Darka Richtera, konzervativca, kandidata Domovinskog pokreta i člana Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, na mjesto ravnatelja dječje bolnice Srebrnjak.

Tragično nesnalaženje, kompromitiranje i slučajevi koji nagrizaju pozlatu platforme koja u anketama postaje druga najjača opcija nakon HDZ-a.

A tu je i SDP. 

Samoubijanje SDP-a

Peđa Grbin sinoć je izbacio iz stranke Davora Bernardića i još grupu istaknutih saborskih zastupnika, podijelivši ostalima opomene, kao da su pučkoškolci, za danas je najavio raspuštanje Kluba zastupnika i osnivanje novog, čime je nastavljeno samouništavanje stranke koja je prije samo šest godina još obnašala vlast.

HDZ tu čak ne mora ništa raditi. Konkurencija ubija samu sebe.

A Plenković može raditi što hoće. Jer ga nitko ne može zaustaviti. 

Ne može to ni oporba na političkoj sceni, a ni oporba u HDZ-u koji je počišćen, pokoren i eutanaziran.

Sve se oko HDZ-a ruši, i to ne samo na političkoj sceni. Oko HDZ-a se ruši država, ali nitko ne može ništa učiniti oko toga.
Jer nikoga više pored HDZ-a neće ni biti.

Zamislite, HDZ nije tema

HDZ danas čak više nije tema. Dok Plenković i njegovi ministri prodaju u javnosti spin o velikim uspjesima, o napretku i velikim koracima kojima Hrvatska juriša u bolju budućnost, njegova konkurencija prodaje javnosti ratove, sukobe, podvale, probleme, razočaranje, izdaju birača, iznevjerena očekivanja. 

Možemo! se davi u zagrebačkom blatu u kojem se valja s kadrovskim promašajima, među kojima je nova vlast u metropoli uspjela iskopati osobu koja se na Facebooku obračunava s komunistima i objavljuje vjerovanje u Posljednji sud. A eto, iščeznuo je i famozni Eliot Ness.

U SDP-u se međusobno dave zavađene frakcije koje ratuju godinama, a sada je Peđa Grbin pokrenuo čistku koja ide prema konačnom i zapravo dugo očekivanom raskolu.

Dok Domovinski pokret ide prema nestanku. 

Tri slijepa miša

To su tri stranke koje su donedavno prijetile HDZ-u u anketama, tri opcije koje su se izmjenjivale u poretku iza vodećeg HDZ-a, a sada se natječu koja će se prije - i više - samouništiti.

SDP koristi period bez izbora da se obračunaju međusobno, a realno je postaviti pitanje kakav će to SDP uopće izaći na izbore za tri godine. Možemo! najnovijim aferama ubija ono na čemu su eksponencijalno narasli, a to je nada da postoji nova politička opcija koja može donijeti promjene. I mogli bi se pretvoriti u ljevičarsku verziju Mosta.

Javnost s gađenjem promatra rasap političkih opcija i alternativa, dok HDZ proporcionalno pojačava stisak nad Hrvatskom. A u Banskim dvorima začuo se novi prasak. Andrej Plenković upravo je otvorio novu bocu šampanjca.
 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...