Obavijesti

News

Komentari 97

Plenković predstavio 16 novih ministarstava, Milanović pričao o mjerama protiv korona virusa

Plenković predstavio 16 novih ministarstava, Milanović pričao o mjerama protiv korona virusa
12

Predsjednik Zoran Milanović danas je na Pantovčaku primio premijera Andreja Plenkovića, koji mu je predao 76 zastupničkih potpisa za sastavljanje nove Vlade. Nakon sastanka izašli su pred novinare

VIDEO

Predao sam mandat premijeru Plenkoviću i želim mu sve najbolje. Nadam se da će svi zastupnici biti zdravi, čili, veseli, prisutni, da neće biti zdravstveno kompromitirani i da ćete moći normalno raditi, poručio je predsjednik Zoran Milanović nakon što ga je u četiri oka mandatar Andrej Plenković uvjerio kako ima 76 ruku u Saboru. 

Plenković se zahvalio Milanoviću na povjerenom mandatu, ali i građanima koji su sudjelovali na izborima, posebice onima koji su glasali za HDZ. 

POGLEDAJTE VIDEO: Obraćanje Milanovića i Plenkovića

- Ovakav rezultat i ovakva uvjerljiva izborna pobjeda obvezuje - rekao je Plenković na što se Milanović okrenuo prema svojem savjetniku Orsatu Miljeniću i nasmijao. 

Pred Hrvatskom je puno zahtjevnih izazova, dodao je Plenković, političkog, ekonomskog, financijskog, i aktualnih javno-zdravstvenoga karaktera.

- Naš je cilj bio da što prije krenemo u sazivanje Hrvatskog sabora, predsjednik je odlučio, i dogovoru sa mnom i predsjednikom Sabora, da to bude 22. srpnja, dakle idućeg tjedna - rekao je Plenković, a Milanović dobacio "s vama, s vama".

Imena ministara, istaknuo je Plenković, predstavit će idući tjedan. No, otkrio je da će biti 16 ministarstava, četiri manje nego sada.

-  Imat ćemo četiri potpredsjednika Vlade, to su Davor Božinović, Zdravko Marić i dva nova su Tomo Medved Boris Milošević - rekao je.

Vlada će se sastojati ministarstva unutarnjih poslova, hrvatskih branitelja, financija, obrane, poljoprivrede, regionalnog razvoja i fondova Europske unije, vanjskih i europskih poslova, mora, prometa i infrastrukture, obrazovanja i znanosti, a novost je da će se spojiti ministarstva pravosuđa i uprave, graditeljstva i državne imovine, rada, mirovinskog sustava i socijalne politike, dok će se turizmu pripojiti i sport, a kulturi mediji. 

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković odbio rukovanje s Milanovićem

- Imat ćemo i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, za Hrvate izvan Hrvatske, za javnu nabavu te za demografiju i mlade. Pitanju demografije želimo dati veću pozornost u budućnosti i imati jedan horizontalni pristup - istaknuo je Plenković.

Predsjednik Milanović komentirao je kako je odluka o ministarstvima diskrecijsko pravo premijera te da je sa 16 ljudi lakše raditi nego s njih 20. 

Plenkovićeva nova vlada ima 16 ministarstava: Resori se spojili, Fuchs preuzima obrazovanje?
Plenkovićeva nova vlada ima 16 ministarstava: Resori se spojili, Fuchs preuzima obrazovanje?

Novinare je zanimalo hoćemo li i dalje gledati tvrdu kohabitaciju premijera i predsjednika, kako je Plenković najavio kad je Milanović postao predsjednikom države, na što je Milanović odgovorio kako se nisu slagali oko nekih simboličkih stvari, što se neće mijenjati, ali da je pružao podršku oko uvođenja mjera u epidemiji.

- Nismo se slagali oko nekih simboličnih manifestacija i ti stavovi se neće mijenjati - rekao je Milanović.

Plenković je istaknuo da će s predsjednikom države pronalaziti rješenja za probleme hrvatskih građana.

- Što se tiče pitanja u kojima se razlikujemo, te će razlike ostati, ali uvijek imamo dovoljno političke i životne zrelosti i mislim da možemo postizati suglasje na način koji je dobar za hrvatsko društvo - rekao je Plenković.

Na pitanje hoće li riješiti pitanje ZDS-a, osobito sada kada će kao potrpredsjednik Vlade biti Milošević iz srpske nacionalne manjine, Plenković je rekao da je to pitanje regulirano u našim zakonima, presudama različitih sudova i da su napravili velike iskorake. 

- Moja želja, kao predsjednika HDZ-a, je bila da svi manjinski zastupnici podrže Vladu. Ovo je većina od 76 ruku. Oni koji u budućnosti žele podržavati neke vladine prijedloge, to mogu napraviti samoinicijativno i javno - rekao je Plenković.

Milanović je podsjetio kako je već prije govorio da je "Za dom spremni" govor mržnje.

- Taj urlik nije u skladu s Ustavom, što ne znači ništa. Pitanje je samo kako ćemo ga tretirati ubuduće, kao narušavanje javnog reda i mira, kao kada se netko napije pa urliče ili ćemo to sankcionirati kao govor mržnje jer to i jest govor mržnje, koji je na sramotu hrvatskom narodu i povijesti. Svjestan da dolazimo iz raznih miljea, obitelji, sa raznim ratnim i poratnim anamnezama i traumama, nisam čovjek za sankcije, ali to treba sankcionirati, s vrlo blagom kaznom, ali da to bude kažnjivo - rekao je.

Dodao je kako se to tretira kao kršenje javnog reda i mira i usporedio to s bacanjem boce kroz prozor koja može ozlijediti jednog ili dvoje, "a ovo ozljeđuje mnoge". 

- No nećemo vršiti pritisak na tu temu. To je sada na volju i savjest onih koji to mogu promijeniti - poručio je.

Milanović: Ne može se 'Za dom spremni' tretirati kao kad se netko napije i razbije bocu
Milanović: Ne može se 'Za dom spremni' tretirati kao kad se netko napije i razbije bocu

Na pitanje o Zakonu o obnovi grada Zagreba, Milanović je kazao kako je Zagreb i prije potresa bio najzapušteniji grad. Plenković je najavio kako bi se već sljedećeg tjedna na prvoj sjednici nove Vlade u četvrtka novi zakon o obnovi Zagreba mogao uputiti u Sabor na prvo čitanje.

- U suradnji s HBOR-om nalazit ćemo financije za obnovu Zagreba. To nije posao koji će se odraditi preko noći - kazao je Plenković.

Milanović se osvrnuo i na obvezno nošenje maske i izjavio kako takva pitanja trebalo zakonski regulirati.

- Nisam konkurencija Vladi i nikakve ovlasti za sebe ne tražim. Pravni režim bi olakšao posao vladi - rekao je Milanović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag