News

Komentari 9

Plenković predstavio izmjene Kaznenog zakona, cilj je smanjiti obiteljsko nasilje

Plenković predstavio izmjene Kaznenog zakona, cilj je smanjiti obiteljsko nasilje

Komentirao je da je na sastanku s udrugama tek shvatio da samo žrtva, ili netko tko je pratio žrtvu od prvog do zadnjeg iskustva izlaska iz traume nasilja, razumije što je dobro, a što nije u sustavu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je u udrugama koje se brinu o žrtvama obiteljskog nasilja izmjene Kaznenog zakona. Rekao je da je njihov cilj smanjiti nasilje i učiniti ga društveno neprihvatljivim te da kazne budu tolike da mijenjaju ponašanje nasilnika.   

- Nažalost, nećemo nasilje nikada iskorijeniti do kraja, ali možemo svi zajedno napraviti da takvo ponašanje postane toliko društveno neprihvatljivo, da kazne bude takve da će nasilnici postupno mijenjati svoje ponašanje, a da će sankcije biti takve da oni koji žele slijediti njihov put, to neće napraviti.

Dodao je da je to smisao kaznene politike.

Plenković je istaknuo da će se ovim izmjenama kazneno djelo spolnog uznemiravanja progoniti po službenoj dužnosti te se uvodi novo kazneno djelo kojim će se sankcionirati "osvetnička pornografija".

Također će se osnažiti postojeće sigurnosne mjere te će se snažnije štititi djeca i ranjive skupine. Propisano je i nezastarjevanje kaznenog progona za teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta:

- Smatramo da je to ogroman iskorak jer je to na tragu niza razgovora i dijaloga koje smo vodili.

Premijer je rekao kako će se izmjenama Kaznenog zakona proširiti definicija bliske osobe na intimne partnere, pa će se vezano uz to izmijeniti i Zakon o suzbijanju nasilja u obitelji. Poručio je predstavnicama udruga da ostaju otvoreni za sve sugestije koje će pridonijeti "smanjenju nasilja, sankcioniranju počinitelja i dizanju budnosti i angažmana svih resora na višu razinu nego što je to bilo do sada".

Komentirao je da je na sastanku s udrugama tek shvatio da samo netko tko je bio žrtva, ili netko tko je pratio žrtvu od prvog do zadnjeg iskustva izlaska iz te traume nasilja, razumije što je dobro, a što nije u sustavu.

Plenković je najavio da se do kraja godine osnivaju obiteljski odjeli na općinskim sudovima, planira izrada očevidnika počinitelja kaznenih i prekršajnih djela iz područja obiteljskog nasilja. Plan je i pristupiti izradi posebnog strateškog dokumenta za suzbijanje seksualnog nasilja:

- U tijeku je imenovanje radne skupine, a nacionalni plan za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja, biti će donesen početkom sljedeće godine.

Podsjetio je da su se u protekle dvije godine, osnovala skloništa za žrtve nasilja u 6 županija u kojima nisu postojala, a da je Vlada uvela 24 satni telefon za podršku žrtvama nasilja. Najavio je i da će župani Ličko-senjske i Krapinsko-zagorske županije potpisati Ugovor o financijskoj potpori uređenju skloništa za žrtve nasilja. Riječ je o ugovorima sufinanciranim iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva „Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji“.

 

Najčitaniji članci