Obavijesti

News

Komentari 218

Plenković: Ovo su moji ministri

Plenković: Ovo su moji ministri

Na zajedničkoj sjednici članovima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Plenković će predstaviti sastav svoje nove vlade, a zatim se vraća u Bruxelles na nastavak produljenog summita

VIDEO

Premijer Andrej Plenković predstavio je javno u ponedjeljak svoju kadrovsku križaljku, koju je najprije predstavio članovima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.  Broj ministarstava, kao što je već prošli tjedan najavio, smanjuje s 20 na 16, a Vlada će imati 18 članova, od čega četiri potpredsjednika, a to su Davor Božinović, Zdravko Marić, Tomo Medved te SDSS-ov Boris Milošević.

PRATITE UŽIVO:

 

Ministarstvo branitelja vodit će Tomo Medved, Ministarstvo unutarnjih poslova Davor Božinović, Zdravko Marić nastavit će voditi Ministarstvo financija. Gordan Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova, kao i Vili Beroš koji nastavlja voditi Ministarstvo zdravstva. Marija Vučković nastavit će voditi Ministarstvo poljoprivrede, a Oleg Butković Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.  Mario Banožić, seli iz Ministarstva državne imovine na čelo Ministarstva obrane. 

Na čelu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja je Tomislav Ćorić, umjesto Darka Horvata, koji je dobio fotelju ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine.

Ivan Malenica ostaje ministar uprave, ali mu se spaja pravosuđe, pa iz Vlade odlazi Dražen Bošnjaković. Baš kao i Vesna Bedeković jer se obitelj i socijalna politika pripajaju radu i mirovinskom sustavu, na čijem čelu ostaje Josip Aladrović. Nina Obuljen Koržinek vodit će Ministarstvo kulture i medija

Među novim imenima su Nikolina Brnjac, koja će umjesto Garija Cappellija voditi Ministarstvo turizma, kojem se pripaja još i sport te Nataša Tramišak, koja nasljeđuje Marka Pavića na čelu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.  A Radovan Fuchs novi je ministar znanosti i obrazovanja. 

- Svi su dobili apsolutnu podršku u stranci. Program Vlade se finalizira i predstavit ćemo ga u Saboru u četvrtak - rekao je. 

Četvero ministara od kojih se pozdravio i koji odlaze u Sabor, istaknuo je Plenković, dali su sjajan doprinos dosadašnjem radu Vlade.

- Oni će preuzeti odgovorne dužnosti u Saboru u idućem mandatu. Uz Mariju Vučković i Ninu Obuljen Vlada će sada imati četiri žene. Vjerujem da ćemo spajanjem turizma i sporta, kojeg preuzima Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, ali i prometa, dati dodatnu snagu u brendiranju Hrvatske, to su dvije grane po kojima je Hrvatska daleko najpoznatija i na taj način sportu dati dodatnu važnost. Nataša Tramišak je pravnik, stručnjak u Osječko-baranjskoj županiji, bavi se EU fondovima i mislim da će to biti važan doprinos toj temi - rekao je podsjetivši da je Fuchs već bio ministar obrazovanja prije 10 godina.

- Bio je moj savjetnik, pomagao brojne reforme u području znanosti i obrazovanja. Iz mog iskustva, to je resor u kojem treba biti netko sa puno, puno znanja i kontakata i životnog iskustva i mudrosti da nastavimo reforme u budućnosti - rekao je. 

Na pitanje zašto se zahvalio Marku Paviću i Gariju Cappelliju, koje je smijenio, dok su ostali "otpali" spajanjem ministarstava, Plenković je istaknuo kako je Pavić odlično radio svoj posao.

- Bio je i ministar rada prije EU fondova. Sada će u Saboru preuzeti Odbor za regionalni razvoj i EU fondove. U ovom trenutku želio sam dati povjerenje Nataši Tramišak, koja također ima postignuća. Svi smo mi isti tim, radimo na različitim pozicijama za Hrvatsku i dobrobit građana. I Cappelli će biti u Saboru na odličnom mjestu - rekao je.

Na pitanje je li se netko javno pobunio protiv Nikoline Brnjac i Maria Banožića na tim funkcijama, obzirom da se to neslužbeno moglo čuti, Plenković je istaknuo kako nije nitko.

- Nije, to je uobičajen sport da netko nešto grinta. Kad netko kaže nešto javno na sastanku, ja ću rado s njim razgovarati - rekao je. 

Upitan za kvalitete Maria Banožića da preuzme obranu, Plenković je istaknuo kako je ovog puta odabrao čovjeka mlađe generacije. 

- Smatram da smo u fazi 2020. gdje se Hrvatskom vojskom i Oružanim snagama može baviti i netko tko nije sudjelovao u Domovinskom ratu zbog svojih godina, netko tko ima iskustvo na razini Vlade, tko će brzo pohvatati konce. Mi smo imali sreću da su nam u našoj prvoj Vladi sudjelovala dva generala pobjedničke vojske, Damir Krstičević i Tomo Medved, oni su odradili odličan posao, osobito Damir. Sada za ovaj ciklus želimo da to bude netko drugi s jednim drugim profilom i siguran sam da će Banožić opravdati to povjerenje - poručio je.

Sjednicu Vlade u novom sastavu najavljuje u petak, a s nje će odmah u prvo čitanje uputiti u Sabor Zakon o obnovi nakon potresa.

- Finaliziraju se detalji temeljem javne rasprave. Kao što sam obećao, bit će to prvi zakonski prijedlog nove Vlade. Bit će tu još nekoliko zakonskih prijedloga, također vezanih za financiranje obnove Zagreba od posljedica potresa - rekao je dodavši kako smatra da je bolje da Zakon ide u saborsku raspravu u dva čitanja.

- Da sve obnovi u roku dva dana, nije realno. Naš je pristup temeljit, sustavan, uključiv i srednjoročan - rekao je istaknuvši kako i od oporbenih zastupnika očekuje da daju svoj doprinos,

- Vrlo brzo, za mjesec dana može u drugo čitanje. Taj zakon to zaslužuje - poručio je dodavši kako je razgovor s Ursulom von der Leyen, predsjednicom Europske komisije, rezultirao da ćemo dobiti avans od 89 milijuna eura iz EU fonda solidarnosti.

- A kad se sve finalizira, bit će više od 500 milijuna eura - poručio je.

Danas se nakratko vratio u Zagreb iz Bruxellesa, u kojem već četvrti dan traju pregovori oko višegodišnjeg proračuna EU i Plana oporavka nakon korona krize te se odmah nakon sastanka s HDZ-ovcima vraća tamo na nastavak tih pregovora. Vjeruje kako će se dogovor postići sutra. No, što ako ne? Što ako ne stigne na konstituirajuću sjednicu Sabora u srijedu i predstavljanje nove Vlade u četvrtak? 

- Hoće, hoće, imam iskustva. A doći ću na konstituirajuću sjednicu Sabora - poručio je.

Još jednom je za predsjednika države Zorana Milanovića, koji je poručio da na tu sjednicu neće doći, istaknuo kako je to na njemu da objašnjava zašto neće. 

- Ja neću to komentirati, neka predsjednik sam komentira svoje postupke - poručio je na upit šalje li Milanović time lošu poruku.

Obzirom da je u srijedu konstituirajuća sjednica Sabora, HDZ-ovci su raspravljali i o funkcijama u njemu. Za predsjednika Sabora predložen je aktualni predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a za potpredsjednika Željko Reiner Ante SanaderBranka Bačića predložili su za predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a te troje zamjenika - Branka Juričev Martinčev, Miro Totgergeli i Josip Borić.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 218
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava