Obavijesti

News

Komentari 291

Naknade za radnike 4000 kn, tvrtkama otpis i odgode poreza

Naknade za radnike 4000 kn, tvrtkama otpis i odgode poreza
1

Plenković je istaknuo da se ove mjere donose s rokom od tri mjeseca, te da će nakon tog perioda, ovisno o situaciji, biti i novih mjera i da je najkritičnija situacija u turizmu

VIDEO

Premijer Andrej Plenković predstavio je novi Vladin travanjski paket mjera za gospodarstvo.

Mjere uključuju veće naknade za radnike, plaćanje, odnosno neplaćanje poreza i doprinosa, plaće u javnom sektoru, mjere za turizam i poljoprivredu itd...

POGLEDAJTE VIDEO

[UŽIVO] Premijer Plenković predstavlja ekonomske mjere za borbu protiv krize uzrokovane korona virusom

[UŽIVO] Premijer Plenković predstavlja ekonomske mjere za borbu protiv krize uzrokovane korona virusom

Posted by 24sata on Wednesday, April 1, 2020

- Svi zajedno pokušavamo se naviknuti na novu realnost - kaže Andrej Plenković, te dodao:

- Ništa nije važnije od zdravlja.

Apelirao je na sve da budu strpljivi i da imaju povjerenja u one koji su na prvoj liniji borbe protiv korona virusa.

- Već više od 65.000 poduzeća je krenulo u provedbu naših mjera i tako se spašavaju radna mjesta. Taj cilj je izrazito važan jer su prve procjene razmjera ove krize veće od one iz 2008. godine - rekao je Plenković.

Prva od mjera je ona da se potpora koju već koristi 400.000 ljudi od ovog mjeseca sa 3250 kuna digne na 4000 kuna neto. Uz to, država na sebe preuzima teret doprinosa na tih 4000 kuna.

Odgoda plaćanja PDV-a

Druga mjera ide prema poduzećima kojima je rad onemogućen ili znatno otežan. Bit će oslobođeni od poreza na dobit, dohodak i doprinose za iduća tri mjeseca oni koji su imali pad prihoda od 20 do 50 posto. Oni koji imaju pad prihoda veći od 50 posto, njih ćemo osloboditi u potpunosti plaćanja svih poreznih obveza. One tvrtke koje ostvaraju više od 7,5 milijuna kuna oslobađaju se poreznih obveza proporcionalno padu.

Također, Vlada će predložiti odgodu plaćanja poreza na dodanu vrijednost sve dok se ne naplate izdani računi, ali napomenuo je da to ne znači da oslobađaju od plaćanja PDV-a.

- Ministri su dobili nalog da obavljaju samo one naloge koji su nužni na funkcioniranje države, dakle, samo nužnih rashoda, rekao je Plenković.

Također, rok za predaju financijskih izvještaja za 2019. produljuje se do 30. lipnja ove godine, a poduzetnici se oslobađaju i plaćanja naknade Fini za objavu financijskih izvještaja.

Premijer je izjavio i kako će država biti maksimalno štedljiva i ići će se na izvršavanje samo nužnih rashoda. 

Najavio je i mjere za poljoprivredu i turizam.

- Na sjednici Vlade imat ćemo prijedloge u sektoru poljoprivrede. Želimo da se najmanje 60 posto proizvoda naručuje iz Hrvatske. Želimo poslati poruku i sačuvati hrvatske poljoprivredne proizvođače. Ujedno ćemo privremenom mjerom pomoći malim mljekarima. Otkupit ćemo sve tržne viškove mlijeka. Idemo s mjerama u sektor turizma, promjenom niza zakona koji će pomoći hotelijerima i iznajmljivačima - istaknuo je Plenković.

Mirovine se neće dirati, ali rezat će se plaće

Plenković je istaknuo da će sljedeća tri mjeseca država pokriti davanja. 

- Razgovaramo s HNB-om i komercijalnim bankama, razgovaramo o mogućnostima aktiviranja mirovinskih fondova, sa Svjetskom bankom i oni su svjesni da institucije moraju reagirati - rekao je.

Napomenuo je da se ove mjere donose s rokom od tri mjeseca, te da će nakon tog perioda, ovisno o situaciji, biti i novih mjera. Rekao je da novca za plaće i mirovine ima.

- U ova tri mjeseca ćemo osigurati novac za pokrivanje ovih mjera - istaknuo je Plenković i dodao da se ide u pregovore sa socijalnim partnerima, prije svega sindikatima.

Najkritičnija situacija je u turizmu, kaže Plenković.

Rezanje troškova će biti veliki, svi ministri su dobili nalog, istaknuo je Plenković i dodao da pravi rezovi s plaćama idu u svibnju, ali u nikakvim okolnostima se neće dirati mirovine. Nije htio dati više detalja dok ne obavi razgovore sa sindikatima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 291
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag