Obavijesti

News

Komentari 88

Plenković prijeti da će se HDZ-ov 'zagorski cug zalaufati'. Tko ga može zaustaviti? Milanović?

Plenković prijeti da će se HDZ-ov 'zagorski cug zalaufati'. Tko ga može zaustaviti? Milanović?

Neobična je bila Plenkovićeva metafora gdje je HDZ usporedio sa "zagorskim cugom", jer to baš nije vlak koji u punoj brzini juri prema cilju, ali ankete pokazuju da "Milanovićev efekt" sada radi čak i u korist HDZ-a.

VIDEO

Andrej Plenković toliko se sinoć u Krapini oduševio najnovijim anketama u kojima HDZ-a osvaja gotovo 30 posto glasova, da je posegnuo za uzbudljivom metaforom: "Kad se HDZ zalaufa, bit ćemo kao zagorski cug".

Čime je zbunio okupljeno članstvo.

Jer "zagorski cug" doista ne zvuči kao nešto što se može "zalaufati". Kao nešto što nezaustavljivo juri prema cilju.

Slika je zapravo dosta sumorna: stari, dotrajali vlak klepeće i dimi, cvili i puše, dok se teškom mukom i s velikim kašnjenjem probija do svog odredišta. A putnici pritom tuku po špeku i luku.

Je li to poruka koju je Plenković htio poslati s HDZ-ova skupa?

Da je HDZ raskliman, staromodan i nepouzdan, opterećen aferama, korupcijom, smjenama ministara, ali da će se ipak dotegliti do trećeg mandata. Nije nikakav super vlak, jer HDZ-ova Hrvatska ionako nema niti jednu prugu koja može podnijeti velike brzine. 

Žuri polako

Međutim, Plenković je premijer države nadaleko poznate po najsporijim vlakovima u Europi, pa je u tom smislu usporedba HDZ-a sa zagorskim cugom posve prikladna. Iako ne pretjerano laskava.

No poanta njegove metafore zabrinjavajuća je skoro koliko i stanje hrvatskih željeznica: HDZ i dalje učvršćuje svoj rejting, čak i nakon Milanovićeve "doktrine šoka" i objave da će se kao predsjednik države kandidirati za budućeg premijera.

Na djelu je "Milanovićev efekt".

SDP-u je skočio rejting, ali skočio je i HDZ-u, kao i strankama desnice, Mostu i Domovinskom pokretu. Ali ne i strankama ljevice.

I još važnije, pao je rejting Zoranu Milanoviću u istraživanju o poželjnim premijerskim kandidatima. 

Baš kao što se ispuhuje rejting SDP-a u odnosu na prvu blic anketu provedenu neposredno nakon Milanovićeve objave premijerske kandidature.

Mozgalice za birače

U takvoj atmosferi zagrijavanja za izbore, u kampanji koja može donijeti još svakakva iznenađenja i proekrete, Plenkovićev "zagorski cug" prijeti da se "zalaufa", dok se iza njega raspadaju, spotiču i svađaju konkurenti, a glasači mozgaju nad rebusima o tome je li Milanović ljevičar ili desničar, je li predsjednik ili premijer, je li prekršio Ustav ili ga zapravo štiti...

Ako takav "zagorski cug" pregazi konkurenciju, bit će to prilično depresivna demonstracija stanja hrvatske oporbe.

Istraživanja, poput sinoćnjeg Crobarometra Nove TV, pokazuju da se "Milanovićev efekt" polako ispuhuje. Kao što su se dobrim dijelom ispuhali i oporbeni prosvjedi prošle subote.

Zoki pojeo SDP

SDP još uvijek osjeća pozitivne posljedice te injekcije adrenalina, ali Milanović je u potpunosti zasjenio njegove pripreme za izbore, njegovu kampanju, njegove kandidate. Javnost čeka što će o parlamentarnim izborima reći šef države, a ne šef oporbe.

I upravo to je ubijalo lijevu oporbu sve ove godine.

Dok se istodobno rejting HDZ-a, tog "zagorskog cuga", učvrstio, uz prijetnju da će se "zalaufati".

Također, istraživanje Crobarometra za Novu TV sinoć otkriva da se i Milanovićev rejting kao premijerskog kandidata topi u odnosu na Plenkovića koji sada poziva na sučeljavanje, stavlja se u ulogu izazivača, dok inače borbeni i glasni Milanović to odbija jer još uvijek odbija dati ostavku.

Vjeruje da je dovoljno podsjetiti kako je u njihovoj debati 2016. godine Plenković "bio razbijen". Premda je HDZ na koncu pobijedio.

Rijeke pravde

Lijeva oporba taman se počela ujedinjavati, dogovarati i formirati kad je Milanović stupio na scenu, neki SDP-ovi partneri okrenuli su leđa, širi se i nezadovoljstvo SDP-ovim listama, dok će Možemo! na izbore ići sam, bez točkaste koalicije. U tom duhu prošao je i onaj famozni prosvjed "Rijeke pravde", kad su zajedno nastupali oni koji se nisu mogli dogovoriti o zajedničkom izlasku na izbore.

Dok Milanovića tamo nije čak ni bilo.

Umjesto toga, rejting u istraživanjima skočio je strankama desnice, što znači da bi SDP nakon izbora mogao biti prisiljen tražiti partnere među Milanovićevim jatacima s druge strane političkog spektra.

Osim ako se Plenkovićev "zagorski cug", onaj koji poslovično u kampanji i na izborima prolazi bolje nego u anketama, ne uspije "zalaufati".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...