Obavijesti

News

Komentari 44

Plenković: Strateški interes RH položaj Hrvata i europska BiH

Plenković: Strateški interes RH položaj Hrvata i europska BiH
1

Plenković je ocijenio strateškim interesom Hrvatske popravljanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini i stabilnu BiH koja napreduje prema Europskoj uniji

VIDEO

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je strateškim interesom Republike Hrvatske popravljanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini i stabilnu BiH koja napreduje prema Europskoj uniji, zbog čega je nazvao štetnom izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o toj susjednoj državi, a međunarodnu zajednicu Plenković je pozvao da zaustavi referendum kojega najavljuju entitetske vlasti Republike Srpske.  

 „Ova (Milanovićeva) izjava šteti odnosima između dvije države, a posebno interesima Hrvata u Bosni i Hercegovini“, rekao je Plenković u intervju za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od subote. 

 Predsjednik SDP-a i kandidat Narodne koalicije za premijera, Milanović, je prije nekoliko dana u razgovoru s braniteljima Bosnu i Hercegovinu nazvao 'velikim s....' te ustvrdio da zapravo i nije država, da se u njoj nikome ne može vjerovati te najavio kako u slučaju da Republika Srpska provede referendum o nezavisnosti,  Hrvatska ne bi ostavila Hrvate da sami žive s Bošnjacima. 

 Predsjednik HDZ-a Plenković te je izjave ocijenio kao 'diletantsku vanjsku politiku Zorana Milanovića'.

Strateško vanjskopolitičko pitanje - prava Hrvata u BiH i opstojnost cijele BiH

 Naglasio je potporu Republike Hrvatske reformi Ustava BiH na temelju vrijednosti koje su utvrđene i rezolucijom Europskog parlamenta (EP) iz 2014., kojom se poziva na zaštitu prava i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Istaknuo je da je za Republiku Hrvatsku strateško vanjskopolitičko pitenje - pravo  Hrvata u BiH i cjelovitost BiH.

 „Prava Hrvata i opstojnost cijele Bosne i Hercegovine strateško je vanjskopolitičko pitanje broj jedan za Hrvatsku. BiH mora postati funkcionalna država, uz osiguranje pune ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda te građana. Za to je nužna ustavna reforma koja će se temeljiti na načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja, kao što naglašavaju i rezolucije Europskog parlamenta“, dodao je.

Referendum u RS prijetnja suverenosti BiH, ali i miru i stabilnosti

 Predsjednik HDZ-a Plenković također je osudio najavu održavanja referenduma u Republici Srpskoj, ističući kako predstavlja prijetnju suverenosti i cjelovitosti BiH, ali i miru i stabilnosti ovog područja, zbog čega je pozvao međunarodnu zajednicu da se suprotstavi tome potezu. 

 „Nesumnjivo je da su u pitanje dovedeni mir i stabilnost cijelog susjedstva, jer nije isključeno da će referendum u rujnu poslužiti kao uvertira za referendum o odcjepljenju Republike Srpske“, rekao je čelnik HDZ-a u intervju.

 Dodao je kako se referendum ( o službenom obilježavanju dana entiteta Republike Srpske) održava u vrijeme kada EU planira BiH uputiti upitnik za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, to bi ugrozilo njezine aspiracije.

 Naglasio je da će Republika Hrvatska pozorno pratiti razvoj događaja oko referenduma te poduzeti sve da i u tim okolnostima 'zaštiti prava hrvatskog naroda'. 

Osuda politički motiviranih optužnica protiv branitelja koje krivotvore povijest

Plenković je osudio i politički motivirane optužnice koje protiv hrvatskih branitelja dolaze iz Sarajeva s kvalifikacijama o agresiji Republike Hrvatske na BiH, što, istaknuo je, predstavlja krivotvorenje povijesti, te je najavio protumjere. 

 „Sustavno podizanje optužnica protiv hrvatskih branitelja koje u opisu inkriminiranog kaznenog djela sadržajem sugeriraju postojanje udruženog zločinačkog poduhvata i agresiju Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, potpuno je neprihvatljivo“, rekao je Plenković. Dodao je da te političke kvalifikacije u optužnicama predstavljaju zastrašivanje hrvatskih branitelja. 

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas u Mostaru sudjeluje na predstavljanju HDZ-ove liste za XI. Izbornu jedinicu za predstojeće parlamentarne izbore.

 Izrazio je uvjerenje da će HDZ ponovno  u dijaspori osvojiti sva tri zastupnička mandata 'koja će učvrstiti izbornu pobjedu' stranke na parlamentarnim izborima 11. rujna.

Budućoj vladi možete ostavljati poruke - OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 44

VIDEO

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to
NESTABILNO VRIJEME

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to

Što je lipanjski monsun o kojem piše Istramet? Radi se o meteorološkom fenomenu s izraženim padalinama i mogućim poplavama. Kako pišu, stabilizacija vremena trenutno nije na vidiku

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj
VOZITE OPREZNO!

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj

Uoči Dana državnosti i Tijelova mnogi su se zaputili na produženi vikend na more zbog čega je na autocesti nastao potpuni kaos zbog niza prometnih nesreća
VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih
HITNA POMOĆ NA TERENU

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih

Karlovačka policija je potvrdila da je zaprimila dojavu o prometnoj nesreći na autocesti A1 u blizini odmorišta Draganić. U nesreći je sudjelovao jedan auto koji je izletio s ceste i prevrnuo se. Ozlijeđeno je troje ljudi, a težina ozljeda za sad nije poznata. Iz HAK-a javljaju da se zbog nesreće u smjeru Dubrovnika vozi u dvije prometne trake uz ograničenje brzine od 60 km/h. Mole vozače da voze oprezno.