News

Komentari 1

Plenković u Dubaiju na EXPO-u: 'Hrvatska treba obratiti pozornost na zaljevske zemlje'

Plenković u Dubaiju na EXPO-u: 'Hrvatska treba obratiti pozornost na zaljevske zemlje'

Premijer se tijekom svog putovanja susreo sa šeikom Muhamedom Bin Rashidom Al Maktoumom, predsjednikom emiratske vlade, a sutra će se susresti i s ministricom trgovine Sjedinjenih Američkih Država

Hrvatska, koju u Emiratima osim premijera predstavljaju i ministar financija Zdravko Marić, šef diplomacije Gordan Grlić Radman i ministrica turizma i športa Nikolina Brnjac, pokušat će privući arapske investicije na Poslovnom forumu Dubai-Hrvatska koji će se u tom gradu održati dan kasnije u organizaciji dviju gospodarskih komora. 

- Ovaj dio svijeta, UAE, Katar, Kuvajt, Saudijska Arabija, sve su to zemlje kojima trebamo posvetiti veliku pozornost - rekao je premijer o tim državama koje značajno ulažu 'zahvaljujući svojim nalazištima nafte'. 

Plenković je to ocijenio dobrom prilikom za uspostavu kontakata s potencijalnim partnerima kako bi se povećala trgovinska razmjena. 

- Vjerujem da će se ona vratiti na brojeve prije pandemije covida-19, odnosno na oko 95 milijuna dolara, no i da bi se ta suradnja mogla unaprijediti - rekao je premijer.

Plenković smatra da brzo rastuće ekonomije poput Emirata, pogotovo Dubai kao centar održivog razvoja, turizma i inovacija i Abu Dhabi gdje je 90 posto nalazišta nafte te države, imaju svoju ulogu u razvoju ekonomske suradnje s Hrvatskom.

Premijer se tijekom svog putovanja susreo sa šeikom Muhamedom Bin Rashidom Al Maktoumom, predsjednikom emiratske vlade s kojim je obišao hrvatski paviljon na EXPO-u, a dan kasnije će se susresti i s ministricom trgovine Sjedinjenih Američkih Država Ginom Raimondo. 

Najčitaniji članci