Obavijesti

News

Komentari 53

'U Petrinji će izgleda sve zgrade u centru dobiti crvenu oznaku'

'U Petrinji će izgleda sve zgrade u centru dobiti crvenu oznaku'

Ova godina je prepuna kriza. Jedan od najvećih potresa koji je pogodio Hrvatsku, moram priznati da su prvi dojmovi zaista strašni, rekao je premijer Plenković u HRT-ovoj emisiji '1 na 1 kod Romana Bolkovića'

VIDEO

Hrvatski premijer Andrej Plenković gostuje u emisiji HRT-ovoj '1 na 1' kod Romana Bolkovića, a osvrnuo se na stanje u područjima pogođenim potresom.

POGLEDAJTE VIDEO: Petrinja nakon potresa

Pokretanje videa...

Petrinja iz Zraka 01:14

- Jedan od najvećih potresa koji je pogodio Hrvatsku, moram priznati da su prvi dojmovi zaista strašni. Petrinja je strašno nastradala, prema informacijama naših inženjera sve će zgrade u centru dobiti crvenu oznaku. Nije dobra situacija ni u Sisku i Glini, evakuirane su bolnice. Sve su službe na terenu, zahvaljujem građanima, volonterima i svima koji su pohrlili prema sisačko-moslavačkoj županiji. Ova godina je prepuna kriza. Želim još jednom u ime vlade izraziti sućut, učinit ćemo sve što možemo. Čak je i Time stavio na naslovnicu 'The worst year ever'. 

Sisački Caritas traži volontere: Dođite, nećete biti besposleni
Sisački Caritas traži volontere: Dođite, nećete biti besposleni

Dodao je i kako stižu poruke podrške, ali i pomoć sa svih strana.

- Nema tko nam se nije javio iz EU. Dobili smo i potporu iz Srbije i od drugih naših susjeda, svi su se javili i svi su spremni pomoći.

Hrvati su pokazali veliko srce i nemaju vremena za umor. Mnoge su krize bile ove godine, ali ide se dalje.

.- Nemamo kad biti umorni. Ohrabrili smo naša brodogradilište, podupiremo ono što mislima da je zdravo - Zvečevo, Petrokemija. Trebamo omogućiti našim građanima da se nose. Svima smo demonstrirali snagu države. Dali smo potpore i mjere koje su pomogle da održimo financijsku stabilnost. Idemo prema našem cilju, zadržali smo kreditni rejting. Kad sve sagledam dali smo sve od sebe. Žao mi je zbog žrtava covida, ali pandemija pogađa sve - rekao je premijer.

Objasnio je premijer i da je više vremena proveo s obitelji, prebolio je korona virus, a osvrnuo se i na stanje sa spomenutom pandemijom. 

Plenković: Proglasit ćemo Dan žalosti za stradale u potresu 2. siječnja, budite i dalje oprezni
Plenković: Proglasit ćemo Dan žalosti za  stradale u potresu 2. siječnja, budite i dalje oprezni

- Moramo zadržati radna mjesta i mi smo rekli da nećemo imati lockdown i policijski sat. Imamo restriktivne mjere, i u zadnjih mjesec dana imao smanjenje. Imamo dobar trend. Sada je važno da pokažemo visoku razinu odgovornosti. Uskoro će biti odobreno cjepivo Moderne, a naručili smo 2,7 milijuna tog cjepiva pa ćemo kroz prvi kvartal imati velike količine cjepiva da možemo precijepiti stariju populaciju i zdravstvene radnike - istaknuo je Plenković pa prokomentirao reakciju države na korona krizu i trenutne događaje:

- Postoji krug ljudi koji gleda na državu kao teret. Da nema države tko bi osigurao sva ova sredstva, to ne može privatni sektor. Platili smo plaće privatnom sektoru.Tako su poslodavci zadržali radnike, bez države to ne bi mogli. Iskoristili smo EU fondove, rasteretili smo porezno građane. Ova vlada je za tržišnu omogućimo poduzetniku da može bolje raditi. Ne možemo se praviti da država ne postoji, porezi i prirezi postoje i u drugim državama.

Osvrnuo se i na stav Hrvatske prema Bosni i Hercegovini te istaknuo kako Hrvatska podupire susjede na putu prema EU te pošto je Dayton i ustav BiH uz želju da prava Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda budu respektirana.

- Da se ne događaju situacije kakve smo imali 2006., 2010. i 2018. kada je, sasvim jasno, očito, da, primjerice, jedan narod na teritoriju Federacije bira drugome svog člana Predsjedništva - rekao je premijer.

Kamp kućice u Glini: Popucali su nam zidovi, noćas tu spavamo
Kamp kućice u Glini: Popucali su nam zidovi, noćas tu spavamo

Istaknuo je i kako smo s Kinom razvili vrlo kvalitetne odnose, kako će Biden vratiti SAD u multilateralne okvire te da HDZ ide u pravom smjeru. Na kraju je svima poželio sretnu novu godinu.

- Želim svima sretnu i uspješnu 2021., da bude bolja od ove, ona se ne može vratiti. Budemo odgovorni, izdržimo još tri, četiri mjeseca, uvjeren sam da se na proljeće vraćamo normalnom životom - završio je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..