Obavijesti

News

Komentari 44

Nakon pola godine od potresa, zastupnici izglasali Zakon o obnovi Zagreba i dvije županije

Nakon pola godine od potresa, zastupnici izglasali Zakon o obnovi Zagreba i dvije županije
6

Zakon je donesen sa 124 glasa za, 10 suzdržanih te četiri protiv. Četvero zastupnika koji su samoizolaciji ili su pozitivni na virus glasali su videovezom. Čelnik Sabora poručio im je: "Ušli ste u povijest"...

VIDEO

Očekujem široku, što veću potporu Zakonu o obnovi Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Mislim da je to odlično. Od prvog čitanja sam govorio da nam treba dovoljno vremena, dovoljno inputa, dovoljno struke i pažnje za zakon koji mora biti održiv, dugoročan, učinkovit i kvalitetan, poručio je premijer Andrej Plenković u petak uoči saborske sjednice

A na njoj su saborski zastupnici, pola godine nakon potresa, izglasali Zakon o obnovi Zagreba i dvije županije sa 124 glasa za, 10 suzdržano te četiri protiv. Zbog epidemioloških mjera glasali su iz tri dvorane, a oni koji su u samoizolaciji uključili su se video vezom.

Zastupnici su na Zakon podnijeli 183 amandmana, od kojih je Vlada u potpunosti prihvatila njih 42 te šest djelomično Plenković je odbacio tezu da su prihvatili oporbene amandmane uglavnom tehničke naravi.

- Bilo je dosta suštinskih amandmana i većina je došla od nekoga tko se razumije u građenje, arhitekturu i neki su poboljšali i samu kvalitetu pravne sigurnosti ovakvog zakona. Ovo je zamršen zakon i drago mi je, ako danas dobijemo veliku potporu, da će to biti plus za sve - kaže premijer.

Prije glasanja oporba je tražila stanku. Mostov Božo Petrov pozvao je zastupnike čije su nekretnine uništene potresom da se suzdrže od glasanja o ovom Zakonu. 

- Ovim zakonom omogućujete golemi sukob interesa - poručio je pa prozvao Vladu i zbog ovrha, migrantske krize, Zakona o strancima.

Zastupnica Marijana Puljak (Pametno) istaknula je kako je Klub SSIP-a, GLAS-a i Pametnog protiv ovakvog Zakona.

- Apsolutno želimo obnovu grada Zagreba i hitnu sanaciju, ali želimo cjelovitu obnovu koja se temelji na preporukama struje i koja se temelji na viziji budućnosti Grada - poručila je Puljak navodeći kako ovaj zakon nije takav.

Uvjerena je da je ovaj zakon donosi u predizborne svrhe kako bi se dodvorilo građanima. Navodi kako Vlada nije podržala ključne amandmane oporbe.

- Provedba ovog zakona znači balzamiranje Zagreba, a građani će biti nasamareni. Obnova neće biti brza ni kvalitetna, ali ni financijski povoljna - ustvrdila je. 

Željko Sačić u ime kluba Hrvatskih suverenista najavio je kako će podržati zakon. 

Glasovanje se prvi puta u održava i videovezom, što je omogućeno za one zastupnike koju su u samoizolaciji ili su pozitivni na virus. 

- Ušli ste u povijest, pozdrav - poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković četvorici zastupnika koji po prvi puta glasaju online. Riječ je o Mati Frankoviću (HDZ), Stephenu Nikoli Bartulici (DP), Hrvoju Zekanoviću (Suverenisti) i Anti Bačiću (HDZ).

Arsen Bauk (SDP) potvrdio je kako će zastupnici SDP-a podržati Zakon o obnovi, unatoč određenim primjedbama koje imaju.

- Ocjenjujemo da je to slična situacija kao što je to bilo kad smo mi bili Vlada s predstečajnim nagodbama i švicarskim frankom. Kad treba pomoći ljudima, onda je opozicija je stala uz našu Vladu, a mi ćemo sada dati priliku Vladi da pokuša tu obnovi izvesti kako treba. Treba početi i pomoći ljudima - kazao je Bauk.

Zakon su naposlijetku i podržali, ali Rajko Ostojić je poručio je kako Vlada nije prihvatila ključne amandmane SDP-a. 

- Cijelu kampanju ste govorili o ovom Zakonu, obećavali brda i doline, a donijeli ste nama u Sabor katastrofalan Zakon. Ali zahvaljući našim amandmanima Zakon je popravljen, no ne dovoljno jer niste usvojili ključne amandmane. Proći će još puno vode ispod Hendrixovog mosta dok se ovaj Zakon implementira, a naši građani očekuju već u ponedjeljak da znaju kome će se javiti - poručio je.

Peđa Grbin (SDP) upozorio je kako neki zastupnici u pokrajnjim dvoranama ne nose maske, a predsjednik Sabora pozvao je sve da to učine. 

Konstrukcijsku obnovu zgrada, podsjetimo, država će sufinancirati u iznosu od 60 posto, lokalne jedinice u iznosu od 20 posto, a u isti iznos moraju dati i vlasnici nekretnina. Oni s primanjima do 4000 kuna i imovinom do 200.000 kuna država i lokalne jedinice će u potpunosti financirati obnovu. 

Vlasnicima s minimalnom plaćom i bez značajnije imovine, država i županija, grad ili općina u potpunosti će financirati tu obnovu.

 Plaćanja iznosa od 20 posto bit će oslobođeni i vlasnici nekretnina ako njihov dohodak u protekloj i tekućoj godini ne prelazi 4000 kuna, a isto vrijedi i za one čija je ukupna imovina na dan potresa vrijedila manje od 200.000 kuna. Iznosa od 20 posto oslobođeni su i ratni vojni invalidi, a Vlada je prihvatila prijedlog oporbe pa će osloboditi i civilne invalide. 

Obnovljenu nekretninu vlasnici ne smiju prodati idućih pet godina od završetka obnove. 

Vlada je prihvatila i amandmane kojima se obiteljska kuća definira kao stambena zgrada do 400 kvadratnih metara s najviše tri posebna dijela od kojih je najmanje jedan stan te onaj kojim se omogućuje obnova zgrada u slučaju bespravnih zahvata na konstrukciji zgrade tako da vlasnik ili suvlasnik podmiri troškove povratka zgrade u stanje prije bespravne rekonstrukcije.

 Jednom godišnje, do kraja lipnja za prethodnu godinu, Vlada će Saboru morati podnijeti izvješće o učincima zakona o obnovi.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa