Plenković uručio nagrade srednjoškolcima za najbolju priču o Domovinskom ratu | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 4

Plenković uručio nagrade srednjoškolcima za najbolju priču o Domovinskom ratu

Plenković uručio nagrade srednjoškolcima za najbolju priču o Domovinskom ratu

Premijer Andrej Plenković uručio je u četvrtak u Veteranskom centru u Šibeniku nagrade i pohvale srednjoškolcima koji su napisali najbolju kratku priču o Domovinskom ratu

VIDEO

Riječ je o natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja.

Tom prilikom predstavljena je i zbirka najboljih radova "Priče iz Domovinskog rata" iz pera srednjoškolaca.

Predsjednik Vlade kazao je kako je posebna prigoda vidjeti knjigu u kojoj mladi danas, 27 godina od Vojno redarstvene operacije Oluja i praktički 31 godinu od početka rata, vide ključna povijesna zbivanja za hrvatski narod i državu.

Uvijek je u povijesnim zbivanjima jako važan narativ, on pojašnjava onima koji nisu imali neposredno iskustvo, osobito mladima, zbog čega su mnogi očevi, prijatelji ili članovi obitelji dali život. Upravo u ovim pričama punim osjećaja i emocija, isprepletenim iz različitih krajeva Hrvatske, osjeća se veliko jedinstvo i ljubav, rekao je Plenković.

Banožić i Hranj su čestitali Dan pobjede i obljetnicu VRO Oluja
Banožić i Hranj su čestitali Dan pobjede i obljetnicu VRO Oluja

Dodao je da je upravo tim javnim pozivom, fokusiranim na mlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved "uspio izvući ono što će ostati urezano u sjećanjima generacija koje pamte i one koje tek dolaze" te zahvalio srednjoškolcima na kreativnosti i vjeri koje su ostavili u tekstovima.

Budući da se svečanost održala u Veteranskom centru u Šibeniku, koji je nedavno otvoren, Plenković je kazao da taj centar, uz ostale, svjedoči o tome koliko Vlada skrbi o dignitetu Domovinskog rata, koji je temelj hrvatske države i svega što danas uživamo.

Na svečanosti su, osim ministra Tome Medveda, bili i ministri: Davor Božinović, Davor Filipović, Vili Beroš, Mario Banožić, Goran Grlić-Radman, Radovan Fuchs te Nina Obuljen Koržinek.

"Slijedi nam do kraja godine završetak veteranskih centara u Sinju, pa u Petrinji i Daruvaru", najavio je i dodao kako je ponosan na taj projekt Ministarstva hrvatskih branitelja, s kojim se čuva sjećanje i promiču vrijednosti Domovinskog rata kroz pisanu riječ srednjoškolaca.

"Projekt smo pokrenuli kako bi potaknuli mlade da na ovakav način razmišljaju domoljubne osjećaje i upoznaju nacionalnu povijest, poglavito noviju. Upravo je budućnost mladih braniteljima bila najveća motivacija i snaga. Veliki odaziv na natječaj pokazatelj je da su mladi itekako toga svjesni", kazao je ministar.

Medved: Mladi su pokazali da su zahvalni braniteljima i njihovoj žrtvi

Mladi su svojim pričama, nastavio je, pokazali da su na tome posebno zahvalni braniteljima i njihovoj žrtvi.

U ime Povjerenstva za vrednovanje priča pristiglih na natječaj, novinarka Anita Malenica čestitala je učenicima i mentorima te citirala Vladu Gotovca: "Ne mogu pristati na to da je Domovinski rat samo krvava provincijska epizoda na rubu bogatog svijeta Zapada. Znam i vjerujem, između Vukovara, Knina i Dubrovnika, Bog je nešto zamislio. Hrvatsku".

Najboljim pričama nagrade i priznanja uručili su Andrej Plenković i Tomo Medved.

Ćesić Rojs: Oni koji nisu došli ne ignoriraju predsjednika, nego nas žive. Omalovažavaju nas
Ćesić Rojs: Oni koji nisu došli ne ignoriraju predsjednika, nego nas žive. Omalovažavaju nas

Najbolju priču ‘Najvjerniji prijatelj’ napisala Marija Dubravac je iz Zagreba, inspirirana je stvarnim događajem s kraja listopada 1991. u Vukovaru. Unuka, pripovjedačica ove priče dobiva željenog psa i u potrazi za imenom otkriva lijepo i tužno sjećanje svoga djeda i na psa Dambu koji mu je spasio život.

Drugonagrađena priča je ‘Obećanje’, potresni unutarnji monolog branitelja u posljednjim trenucima života, autorice Emanuele Zlopaše iz Vrgorca.

Dobitnici treće nagrade su Emanuela Koretić iz Zagreba za priču ‘Kratka sudbina’ u kojoj se miješa ukrajinska stvarnost sa sjećanjima Domovinskog rata, priča ‘Dodirna točka’ u kojoj se izmjenjuju dvije paralelne priče Ane Delos iz Varaždina, ‘Krv i gnoj’ koja donosi priču o ergeli Lipicanaca u ratnim strahotama Kristijana Matinića iz Daruvara i ‘Krik djeteta koje nije moglo plakati’, pokušaj rekonstrukcije smrti trudne vojnikinje autorice Klare Jović iz Zagreba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija:  Prošlo je dosta vremena otkad je umro
UŽAS U ZAGREBU

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija: Prošlo je dosta vremena otkad je umro

U petak navečer policija je u stanu na Trešnjevci pronašla tijelo muške osobe. Još nije poznat uzrok smrti...

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta
Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen
STRAVA KOD DUGOG SELA

Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen

Osumnjičeni 70-godišnjak je uhićen i priveden na kriminalističko istraživanje, objavila je Policijska uprava zagrebačka.