Obavijesti

News

Komentari 26

Plenković: Vlada će nagraditi one koji su se borili s požarima

Plenković: Vlada će nagraditi one koji su se borili s požarima
6

Plenković je u Varaždinu posjetio Špancirfest te sa županom Radimirom Čačićem i gradonačelnikom Ivanom Čehokom razgovarao o suradnji države s lokalnom samoupravom

VIDEO

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak prilikom posjete varaždinskom Špancirfestu kako će Vlada pronaći model da nagradi one koji su se požrtvovno borili s požarima.

Odgovarajući na novinarski upit hoće li biti nagrađeni i vatrogasci dobrovoljci koji su se borili s požarima, Plenković je rekao da će se u razgovorima s nadležnim ministarstvima, Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje pronaći model "koji će dati nagradu onima koji su se požrtvovno svih ovih zadnjih tjedana borili s požarima i davali sve od sebe da saniraju ovako veliku sušu, nepovoljne vremenske uvjete, bure, i, nažalost, brojne podmetnute požare".

Komentirajući situaciju u Rafineriji Sisak i otkup MOL-ovih dionica Ine najavio da će, nakon odluke da se nafta vozi na preradu u Rijeku, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić razgovarati s Upravom Ine. "Nakon toga ćemo kontaktirati predstavnike sindikata zaposlenika Ine, da se točno razjasni o čemu je riječ", rekao je Plenković.

Na upit koliko će stajati otkup MOL-ovih dionica i kada očekuje završetak procesa odgovorio je kako je danas donijeta odluka da ministarstva energetike i financija krenu u odabir financijskog savjetnika koji može napraviti analizu pronalaska strateškog partnera.

"Teško je reći koliko će proces trajati, ali današnja odluka potvrda je naše najave od prije nekoliko mjeseci, nakon analiza na razini savjeta o kriterijima koji su važni u procesu otkupa MOL-ovih dionica u Ini, da se taj proces realizira“, rekao je Plenković, dodavši kako će se trošak tek vidjeti.

Plenković je u Varaždinu posjetio Špancirfest te sa županom Radimirom Čačićem i gradonačelnikom Ivanom Čehokom razgovarao o suradnji države s lokalnom samoupravom.

S njime su u Varaždinu bili potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar turizma Gari Cappelli, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Jačanje partnerskih odnosa s Varaždinom i županijom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i njegovi današnji domaćini na Špancirfestu u Varaždinu, gradonačelnik Ivan Čehok i župan Radimir Čačić istaknuli su da očekuju jačanje partnerskih odnosa središnje vlasti s gradom i županijom.

 Premijer Plenković je u četvrtak posjetio Varaždin i Špancirfest, a s njim su bili i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar turizma Gari Cappelli, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

 Nakon sastanka s čelnicima gradske i županijske vlasti te saborskim zastupnicima i obilaska varaždinskih ulica i trgova gdje je u tijeku 19. Špancirfest, premijer je izjavio da je posjet „sve interesantnijem i sadržajnijem Špancirfestu i izvođačima i ponudom za desetke tisuća posjetitelja“ iskorišten i za razgovor o jačanju partnerstva između središnje vlasti te grada i županije.

„Sve ono što hrvatska Vlada može učiniti za jačanje gospodarstva, poboljšanje kvalitete života ljudi, ulaganje u obrazovanje, sveučilište... sve su to potezi koje ćemo poduzimati u suradnji s Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom“, rekao je Plenković. Naglasio je  kako je i današnje potpisivanje ugovora u Vladi u Zagrebu kojim Opća bolnica Varaždin dobiva 49 milijuna kuna za projekt izgradnje dnevne bolnice  dokaz Vladinih konkretnih poteza.

  Plenković je rekao da ga veseli što se paralelno obnašaju mandati na državnoj i lokalnoj razini vlasti.  „Na tom je tragu i zajednički dijalog kojim Vlada želi unaprijed, prilikom planiranja proračuna, uzeti u obzir sve razvojne prioritete svih dijelova Hrvatske, pa tako i Varaždina i Varaždinske županije“, kazao je predsjednik Vlade.

 Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok očekuju državnu potporu za projekte vezane uz obrazovanje, razvoj gospodarstva i novih tehnologija, informatičkog kampusa, zdravstva, infrastrukturnih projekata, a župan Radimir Čačić rješavanje pitanja 15 milijuna kuna godišnje koje bi država trebala dati Varaždinskoj županiji za troškove izgradnje i održavanja škola po modelu javno-privatnog partnerstva.

„Dugovi države prema Varaždinskoj županiji, koja to više ne može trpjeti i puca po šavovima, su preko 30 milijuna kuna neto, na 65 milijuna kuna izvornog proračuna i na to ne treba dodati nijednu riječ“, rekao je Čačić koji očekuje da se to riješi u bilo kojoj formi koja je prihvatljiva Vladi.

Premijer je u Varaždinu posjetio i tvornicu Kalnik, dio koprivničke Podravke, ocijenivši to dobrim primjerom gospodarske suradnje dviju županija.

„Cilj je Vlade da pomogne daljnje tehnološke napretke i u Kalniku i u sličnim tvornicama kako bismo omogućili da postoji dovoljan broj proizvodnih linija koje bi dugoročno osigurale otkup hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u stopostotnom iznosu kroz nekoliko godina. I to u pravo vrijeme jer je brzina 'od polja do stola' svojevrsna logika hrvatske poljoprivrede. Želimo se osloniti na svježe, hrvatsko, kvalitetno, a Podravka to i izvozi u 60-ak zemalja“, rekao je Plenković nakon posjeta Kalniku, a uoči nastavka posjeta sjeveru Hrvatske  odlaskom u Koprivničko-križevačku županiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.