Obavijesti

News

Komentari 89

Plenković vs. Brkić: Skinuli su rukavice pa krenuli u okršaj...

Plenković vs. Brkić: Skinuli su rukavice pa krenuli u okršaj...
1

Andrej Plenković tvrdi da Milijan Brkić nije htio u koaliciju s Mostom te da je želio s HNS-om. Milijan Brkić pak tvrdi da nije htio u koaliciju s HNS-om i poručio Plenkoviću da se - ispovijedi...

VIDEO

Prepucavanje između dva vodeća čovjeka u HDZ-u, Plenkovića i Brkića, započeto u nedjelju navečer označilo je početak možda jedne od najžešćih kampanja u HDZ-u.

Milijan Brkić, zamjenik šefa HDZ-a, na predstojećim izborima nije glavni izazivač, ali zbog povijesti odnosa s Plenkovićem ponedjeljak je protekao u međusobnom optuživanju tko je kriv za raskid koalicije s Mostom i dovođenjem HNS-a. Osim toga, fama oko Brkića i njegova utjecaja u stranci intrigira svakog HDZ-ovca jer su se pobjede Tomislava Karamarka, a potom i dovođenje na vlast Andreja Plenkovića pripisivale isključivo njemu. Stoga se u ratu između šefa i zamjenika može očekivati sve jer se radi o borbi za političko preživljavanje. Andrej Plenković došao je jučer ujutro u središnjicu HDZ-a, koja se, usput rečeno, u vrijeme Karamarka zvala Vasionom, te je sa svojim timom ispunio obrasce potrebne za ispunjenje prvog pravnog koraka za prijavu kandidature. Isto to, malo kasnije, učinio je i Brkić ispunivši obrasce za kandidaturu za potpredsjednika stranke. Čašćenja pritom nije nedostajalo posebno oko pitanja raskida koalicije s Mostom.

'Bez obzira na ove, HDZ mora složno dobiti izbore za Sabor'
'Bez obzira na ove, HDZ mora složno dobiti izbore za Sabor'

Plenković ide na Vasu s Anušićem, Zdravkom Bušić, Butkovićem i Brankom Bačićem: Premijer i aktualni šef HDZ-a oformio je svoj tim za izbore, a čine ga jedan od najmlađih branitelja - Anušić i ministar branitelja - Tomo Medved. Još jedan branitelj, umirovljeni general Krstičević, bit će šef kampanje, a glasnogovornik Davor Božinović.

Brkić je uz kovača i ekipu

- HNS me ne brine toliko. Brkić je prvi govorio: ‘Nemojmo s Mostom, idimo s HNS-om’. Neka me demantira, baš me zanima što će reći’ - rekao je Plenković odgovorivši tako na Brkićeve optužbe da je on kriv za koaliciju s Vrdoljakovom strankom. No tu nije stalo, Brkić je odgovorio kako je bio protiv koalicije s Mostom i protiv koalicije s HNS-om.

- Ja sam predložio da idemo s HSS-om u koaliciju. To je demokršćanska stranka, stranka Stjepana Radića. Donio sam potpise HSS-a, i to Plenković dobro zna. Bio sam protiv koalicije sa SDP-om i HNS-om, bilo je to davno pa je možda zaboravio. Stepinčevo je pa se može i ispovijedati jer je osma božja zapovijed: ‘Ne reci lažna svjedočanstva!’ - oštro je poručio Brkić.

Brkić je prvi rekao: 'Nemojmo s Mostom'. Neka me demantira
Brkić je prvi rekao: 'Nemojmo s Mostom'. Neka me demantira

Milijan Brkić je podržao u nedjelju tim za promjene Kovač - Stier - Penava, o čemu se već dulje i spekuliralo među članovima HDZ-a. Naime, često je bio viđen na kavama i ručkovima sa spomenutim trojcem. Prije četiri godine, nakon što je Karamarko srušio svoju Vladu i podnio ostavku na mjesto šefa HDZ-a, govorilo se kako je on bio taj koji je elegantno maknuo sve moguće protukandidate Plenkoviću.

- Brkić je tad razgovarao s Mirom Kovačem, pa s Tomislavom Tolušićem, možda i još kojim potencijalnim kandidatom. Procijenio je da stranka nema puno vremena za bratoubilačke ratove i da je važno da na unutarstranačkim izborima bude samo jedan kandidat koji ima velike šanse pobijediti na parlamentarnim izborima. Karte je bacio na Plenkovića i dobro odlučio jer je HDZ pobijedio i sastavio Vladu - govori nam sugovornik blizak ekipi oko Brkića.

Savez Alternativa za potpredsjednike će kandidirati Stiera, Brkića, Škorića i Tolušića: Kovač - Stier - Penava čine osovinu saveza za promjene. Podršku su im zadnjih dana dali Brkić i Petar Škorić, koji će se, kao i Vaso, kandidirati za potpredsjednika HDZ-a. Uskoro bi to trebao učiniti i Tomislav Tolušić, koji je medijima već potvrdio da ide za potpredsjednika stranke.

Svi putevi vode u Krašić

No odnos Plenkovića i Brkića nikad, govore nam sugovornici iz HDZ-a, nije bio iskren. Borba za veći utjecaj u stranci započela je već na počecima Plenkovićeve vladavine, a traje do dana današnjeg. Epilog ćemo znati 15. ožujka, nakon rezultata unutarstranačkih izbora u HDZ-u.

Brkić demantirao Plenkija: 'Ja sam htio koaliciju s HSS-om!'
Brkić demantirao Plenkija: 'Ja sam htio koaliciju s HSS-om!'

Nakon jutarnjeg šamaranja Plenković se uputio u Krašić proslaviti Stepinčevo. Društvo su mu u prvom redu pravili Jandroković i Reiner, a malo dalje sjedili su Stier i Kovač, koji su nakon proslave u središnjici ispunili sve što je potrebno za prijavu kandidature.

Tijekom jučerašnjeg dana očekivalo se da će se na Trg žrtava fašizma ušetati i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji se navodno cijelu noć s nedjelje na ponedjeljak premišljao treba li ući u utrku ili ne.

- Karamarko još nije prelomio. Rekao je najbližim suradnicima da će tijekom noći donijeti odluku o kandidaturi. Siguran sam da oka nije sklopio - govori nam sugovornik blizak Karamarku, koji se zadnjih godinu dana intenzivno sprema za sudjelovanje na izborima u HDZ-u.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!