Obavijesti

News

Komentari 150

Plenković: Stožer će izraditi novi paket mjera, krivulja ne pada...

Plenković: Stožer će izraditi novi paket mjera, krivulja ne pada...
1

Mjere su očito usporile širenje virusa, no krivulja nije počela padati te trebamo napraviti dodatno opterećenje kako bi smanjili opterećenje na zdravstveni sustav, poručio je Plenković

VIDEO

Nakon jučerašnjeg rekordnog dana po broju novozaraženih, premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade najavio je kako će Stožer donijeti nove mjere. Situacija je ozbiljna, naglasio je. Rast broja novozaraženih se usporio zadnjih tjedana, dodao je, ali krivulja nije počela padati, a dnevne brojke pozitivnih su i dalje visoke. Broj preminulih, istaknuo je još premijer, posebno zabrinjava. Stoga nema druge nego uvesti nove mjere.  

POGLEDAJTE VIDEO: Sjednica Vlade 

- Važno je da u ovom kontekstu brojki, koje vidimo ovih dana, apeliramo da je cijela ova situacija vrlo ozbiljna. Tri zadnja tjedna u listopadu imali smo udvostručenje broja zaraženih gotovo svaki tjedan po stopama od 80 do 100 posto, a posljednja tri tjedna rast se bitno usporio zahvaljujući mjerama koje smo donijeli po stopama od 20 pa pet, a ovog tjedna od 10 posto. Premda taj rast nije više velik kao u listopadu, zabrinjava i dalje što su brojke na dnevnoj razini visoke  - poručio je ponovivši kako su mjere očito usporile širenje virusa, no ne dovoljno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Krivulja nije počela padati te trebamo napraviti dodatne napore kako bi se smanjilo opterećenje na zdravstveni sustav. Mi smo razgovarali jučer i prekjučer kako bi Stožer izradio paket novih mjera kojima ćemo nastojati organizirati naš život - poručio je. 

Ponovno je pozvao sve građane da nose maske, ne rukuju se, dezinficiraju ruke, prozračuju prostore u kojem borave i da smanje druženja. 

- Vremena su zahtjevna, potrebna je odgovornost i solidarnost svih naših sugrađana - poručio je premijer. 

'Trenutni postotak novozaraženih koji ne dolazi iz samoizolacije je visokih 70 posto'

Državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić naglasio je kako je proteklih tjedan dana u bolnice zaprimljeno 1596 Covid-19 pacijenata. U prvih 19 dana mjeseca studenog broj hospitaliziranih gotovo je udvostručen, dodao je, a broj pacijenata na respiratoru kontinuirano raste.

- Trenutni postotak novozaraženih koji ne dolazi iz samoizolacije je visokih 70 posto, što znači da se velika većina Covid pozitivnih sugrađana slobodno kretala i širila zarazu ne sumnjajući da su možda bili u kontaktu sa zaraženom osobom - rekao je podsjetivši da se korona virus širi kontaktno i zrakom.

- Stopa smrtnosti nekoliko je puta veća od sezonske gripe, a infekcija može uzrokovati dugotrajne bolesti, čak i kod mladih, prethodno zdravih osoba. Upravo zato je potrebno držati razmak od dva metra, nositi maske i prati ruke, to je najpouzdaniji  način očuvanja vlastitog zdravlja - poručio je.

 Osvrnuo se i na, kako je rekao, epidemiološku kriznu zonu na sjeveru zemlje, gdje Varaždinska županija prednjači po broju novozaraženih, ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Europi, podsjetivši da je upravo zato i ministar Vili Beroš bio prošlog vikenda tamo na sastanku sa županom i ravnateljem bolnice.

Pozivni centar uspostavljen prošli tjedan u Ministarstvu zdravstva, dodao je, pokazao se kao važna poveznica pacijenata s koordinatorima u bolnicama i HZZO-om. 

- U prvih nekoliko dana zabilježeno je više od 1200 poziva. Sazvan je sastanak ravnatelja zagrebačkih bolnica, koji su izvijestili o povećanju kapaciteta u svojim ustanovama za pacijente iz KB Dubrava, a gradski ured za zdravstvo o osposobljavanju dodatnih polikliničkih ambulanti u Domovima zdravlja Grada Zagreba. HZZO je povećao prioritetne liste za naručivanje pacijenata,a  riješen je problem preuzimanja posebno skupih lijekova - istaknuo je državni tajnik.

'U sljedećem razdoblju ići će se sa striktnim mjerama'

U proteklih tjedan dana, podsjetio je ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožer Davor Božinović, lokalni stožeri predložili su, a Nacionalni stožer donio pet novih odluka o uvođenju novih mjera.

-  U ovom trenutku u Hrvatskoj imamo 10 županija sa strožim mjerama od onih na razini Nacionalnog stožera. Građani u tim županijama već jedno vrijeme žive pod tim režimom. U ovom trenutku se razmatraju, odnosno tu su pripremljene opcije uvođenja dodatnih nužnih mjera na razini Hrvatske. S obzirom na činjenicu da brojevi novozaraženih i dalje rastu, moramo učiniti sve kako bi se održala funkcija zdravstvenog, pogotovo bolničkog sustava - rekao je Božinović.

Izvijestio je i o provedenom nadzoru pridržavanja mjera istaknuvši kako su u proteklom tjednu inspektori provjerili više od 17.800 klubova, poslovnih subjekata, javnih okupljanja i slično.

- Izdana su 732 upozorenja uz 20 prekršajnih naloga u iznosu od 600.000 kuna. U sljedećem razdoblju ići će se sa striktnim mjerama, s obzirom na to da smo procijenili da je već toliko toga izrečeno kada je riječ o poštivanju mjera i da su svi, ne samo pravne osobe, nego i građani, svjesni koje su to mjere da se uspori širenje pandemije - rekao je.

Što se tiče opreme, u skladištima Ravnateljstva civilne zaštite ima oko 12,2 milijuna raznih artikala, oko 1300 tona zaštitne opreme koja se redovito izdaje korisnicima, poručio je također.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 150
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...