Obavijesti

News

Komentari 17

Aktivistice bacale letke pa pogodile zastupnicu u glavu

Aktivistice bacale letke pa pogodile zastupnicu u glavu
2

Zbog toga je predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić zatražio da ih se izbaci s galerije, poručivši kako će od iduće sjednice ograničiti broj izdanih dozvola za praćenje sjednice

VIDEO

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine na čijem dnevnom redu je i rebalans gradskog proračuna za 2018., kojim bi se, na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića proračun povećao za 335 milijuna kuna, počela je zahtjevima za stankama oporbenih klubova SDP-a, Glas/HSU i kluba lijevog bloka.

Anka Mrak-Taritaš je u ime Kluba Glas/HSU zatražila stanku vezano za zahtjev za ocjenu ustavnosti određenih odredbi Zakona o komunalnom gospodarstvu koje je njihov klub dobio tek jutros, a što žele dodatno proučiti. Po mišljenju Mrak-Taritaš, neobično je što je taj zakon izglasala parlamentarna većina u Saboru prije ljetne stanke, a koju čine i klub zastupnika Milana Bandića i HDZ-a.

Zbog istog razloga stanku je zatražio i predsjednik Kluba lijevog bloka Tomislav Tomašević. Tvrdi kako je neprimjereno od Gradske uprave da za zakon koji je prije tri mjeseca stupio na snagu, u hitnom postupku bez rasprave na odborima traži od gradskih zastupnika da glasaju o zaključku o zajedničkom pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti tog zakona.

- Što se čekalo, tri mjeseca je zakon na snazi i sada po hitnom postupku se od nas traži da, bez ikakve pripreme i rasprave na odborima, da o tome glasujemo - rekao je Tomašević.

Stanku je zatražio i zbog nezadovoljstva, kako je rekao, nedemokratskim ponašanjem Gradske uprave i Kluba "Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti" koja traži da se s dnevnog reda skine točka koju je u redovnoj proceduri zatražio nestranački zastupnik Marko Torjanac, vezano uz prijedlog zaključka za osudu neprimjerenog ponašanja u Gradu Zagrebu.

U ime kluba SDP/HSS/Naprijed Hrvatska Matej Mišić rekao je kako ne postoji niti jedan razlog zbog čega se od gradskih zastupnika traži da, nakon što je određeni zakon stupio na snagu, danas na skupštinske klupe dobiju zahtjev za pokretanjem ustavnosti. Smatra kako to treba ići u redovnoj proceduri a ne ovako "na prepad u utorak ujutro".

Maras: Gradska skupština pod velikim dojmom Bandićeve političke trgovine

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u utorak je, prije početka sjednice zagrebačke Gradske skupštine, upozorio da se Skupština odvija pod velikim dojmom političke trgovine koju zagrebački gradonačelnik Milan Bandić provodi novcem Zagrepčanki i Zagrepčana.

- Vidimo i u izvršenju proračuna za šest mjeseci da kada treba dati novac udrugi i kada treba iskoristiti novac Zagrepčana da širiš svoj utjecaj, da politički trguješ, onda se desi izvršenje preko 80 posto, a kada imaš komunalne zadatke, primjerice žičara ili neke druge razvojne projekte onda je to izvršenje ispod 10 posto, konkretno kod žičare manje od pet posto - rekao je Maras na konferenciji za novinare ispred Stare gradske vijećnice.

Istaknuo je kako Zagrebom upravlja interesna skupina na čelu koje je gradonačelnik Bandić i koja troši gradski da bi politički trgovala i širila svoj utjecaj, a Bandiću svesrdno, kaže, pomaže premijer Andrej Plenković kojemu sve to odgovara.

Maras: Plenković zna da Bandić kupuje i trguje u njegovo ime 

- Znači, on (Plenković) se pravi kao da ništa ne zna. Jučer je na jednom događaju rekao da nema pojma o ničemu, ali zna da Milan Bandić kupuje i trguje u njegovo ime i na taj način povećava njegov utjecaj na razini Republike Hrvatske - poručio je Maras. Bandića je prozvao da koristiti novac Zagrepčana za svoje osobne interese, bilo da je riječ o Željki Markić, nezavisnim zastupnicima ili nekim općinama gdje osniva svoje ogranke.  

Potvrdu o 'trgovini' vidi i u odluci o održavanju rasvjete koju je Ministarstvo graditeljstva proglasilo nevažećom, a na Gradskoj skupštini pokušava se legalizirati kako bi se, tvrdi, nastavilo uzimati svake godine preko 30 milijuna kuna za održavanje javne rasvjete.

SDP-ov gradski zastupnik Zvane Brumnić govorio je o glavnoj točki dnevnog reda današnje skupštinske sjednice - rebalans gradskog proračuna koji se po Bandićevu prijedlogu povećava za 335 milijuna kuna.

Brumnić: Što su Zagrepčani dobili za sedam milijardi kuna uplaćenih u proračun?

Upitao je što su Zagrepčani dobili za sedam milijardi kuna uplaćenih u proračun.

- Rebalans proračuna koji danas vidimo pokazuje to da gradonačelnik niti troši sustavno, niti razumije koje su potrebe građana grada Zagreba. Svjesni smo neki dan kiše u gradu Zagrebu koja je poplavila sve ceste gdje se nije moglo voziti po glavnim gradskim cestama, a odvode održavaju privatne firme - istaknuo je Brumnić.

Bandić: Zaposlenici Zagrebačkog holdinga ove će godine dobiti božićnice

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u utorak da će svi zaposlenici Zagrebačkog holdinga sukladno kolektivnom ugovoru ove godine dobiti božićnice.

"Nikakva šteta nije nastala, niti će biti problema s kolektivnim ugovorom ove godine", rekao je Bandić na aktualnom satu zagrebačke Gradske skupštine, odgovarajući SDP-ovu Mateju Mišiću na upit hoće li ove godine, za razliku od prošle, zaposlenicima Zagrebačkog holdinga biti isplaćene božićnice sukladno kolektivnom ugovoru.

Mišić je i podsjetio da je zbog "Bandićeva neodgovornog ponašanja" nastala šteta za Grad Zagreb i Zagrebački holding od oko dva milijuna kuna, jer nije pravovremeno isplatio božičnice za prošlu godinu, što je dovelo do sudskih tužbi.

Bandić je rekao da razumije radnike, ali smatra kako u pregovorima treba imati "nategnutog užeta do pucanja, pa se popusti". "To je psihologija filozofije pregovaranja", kazao je i dodao kako je sporazum koji su postigli preduvjet socijalnog mira, a socijalni mir preduvjet funkcioniranja grada.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) upitao je gradonačelnika koliko je porezne obveznike koštalo širenje njegova saborskog kluba, "koji mu jamči slobodu", te hoće li u proračunu za iduću godinu staviti stavku "lička trgovina" u kojoj će biti troškovi zapošljavanja svih političara koji prelaze u njegovu stranku a da su zaposleni u Gradskoj upravi ili gradskim poduzećima. 

Bandić mu je na to odgovorio da će, kako su krenuli u SDP-u, najmanje pola zastupnika te stranke do kraja mandata preći u klub stranke Bandić Milan 265 - Stranka rada i solidarnosti u gradu. "Ja vam to obećajem", poručio je Tomaševiću.

U tom trenutku dvije aktivistice "Inicijative Samoborček" s galerije su bacile letke kojima se izražava nezadovoljstvo što je asfaltiran dio livade duž trase Samoborčeka između Trakošćanske i Selske ulice, za koji su građani tražili da se prenamjeni u zelenu površinu i uredi kao park, da se cesta briše iz GUP-a Grada Zagreba te se zadrži postojeća zelena i sportsko rekreacijska zona sjeverno od Samoborčeka. Kako piše Večernji, zastupnicu HDZ-a Dubravku Brezak Stamać njima pogodili u glavu.

Zbog toga je predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić zatražio da ih se izbaci s galerije, poručivši kako će od iduće sjednice ograničiti broj izdanih dozvola za praćenje sjednice.

Renato Petek (Naprijed Hrvatska) upozorio je na neprimjerene i potrošene gume na autobusima ZET-a te na dokumente koji pokazuju da je na 17 autobusa trebalo promijeniti 64 gume, za što nema podataka.

Bandić je odgovorio kako se "radi o recikliranoj priči" i "predstavi koju je on (Petek) imao". "Ja ne vidim da nitko u podrapanoj gumi sjedi u autobusu. To ste mogli slikati u svojoj garaži. Vama bi i Hitchcock pozavidio", rekao je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, na pitanje SDP-ove zastupnice Vesne Nađ na aktulnom satu zagrebačke Gradske skupštine 'zašto se sa zatvaranjem remetinečkog rotora ide 15. prosinca, u predblagdansko vrijeme' kada je pojačan promet - rekao je da nema bojazni, jer će biti manja gužva. 

'Nema bojazni da će 15. prosinca biti gužva na rotoru, bit će manja gužva'

Nađ je podsjetila da se već dva puta odgađa zatvaranje remetinečkog rotora i najavljuje da će sav promet biti prebačen na novosagrađene zaobilazne ceste. "Prvo je bilo 2. studenoga, pa 30. studenoga, a treći termin je 15. prosinca", rekla je Nađ. Ustvrdila je da izgleda prilično neozbiljno to planiranje početka radova.

"Znalci najavljuju prometni kaos, a građani Novog Zagreba sa zebnjom očekuju taj dan", rekla je Nađ te pitala gradonačelnika Bandića - ako se već planiralo odgađanje zatvaranja rotora, zašto je to 15. prosinca?

 Predložila je da se zatvaranje rotora premjestiti na siječanj, a da se u međuvremenu moglo i s HŽ-om dogovoriti povećanje prometa iz Jastrebarskog i iz Velike Gorice. 

"Zašto 15. prosinca", upitala je Nađ.

Gradonačelnik Bandić je umjesto da joj odmah odgovori, prvo pozvao gradske zastupnike da dođu sutra u 18,30 sati na otvaranje Radničke ceste u duljini od pet kilometara, od obilaznice do Slavonske avenije. Bit će organiziran i prijevoz autobusima ispred Gradske uprave u 18 sati, rekao je poručivši da je 'Radnička najljepša ulica u Zagrebu i da se kolokvijalno zove zagrebački Champs-Élysées '. 

A vezano za zatvaranje rotora 15. prosinca, Bandić je rekao da je sve obrnuto od toga što je zastupnica Nađ rekla. 

"Niste Vi ništa krivo rekli, ali da Vas informiram. Odgađanje treći put točno je, ide stiskanje izvođača da budemo gotovi prije", rekao je dodavši kako će biti manja gužva nego sada na rotoru.

"Bit će manja gužva pomoćnim cestama koje će se graditi sa četiri strane. To bi sve išlo na rotor, a sada na rotor neće ići ništa. Iz Jadranske avenije će ići zaobilazno na Aveniju Dubrovnik, iz Avenije Dubrovnik na Jadranski most, s Jadranskog mosta pored McDonald'sa na Jadransku aveniju. Znači, manja gužva, a sada se to sve vrtilo", kazao je Bandić, dodavši da se sada svi vrte na kružnom toku.

'Neće biti gužve, a peglamo kada nam se puste ti alternativni pravci, da funkcionira sve. Bit će prometni redari, policija na svakom semaforu, svi koji trebaju biti, kao što sada na kružnom toku dežuraju', dodao je.

Poručio da nema nikakvih bojazni 15. prosinca, a da može biti i 20.  prosinca - ništa se povijesno neće dogoditi.  Moramo stiskati da do konca iduće godine završimo taj rotor, zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa