Obavijesti

News

Komentari 65

'Plenkovićeva izjava ribarima u Savudriji poziva na incidente'

'Plenkovićeva izjava ribarima u Savudriji poziva na incidente'
1

"Ta izjava hrvatskog premijera ribarima je bila neopotrebna, ona ne doprinosi stvaranju ozračja koje je potrebno za implementaciju arbitražne presude", kazao je Erjavec

VIDEO

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u četvrtak je oštro kritizirao poruke hrvatskog premijera Andreja Plenkovića savudrijskim ribarima koji im je rekao da arbitražna presuda o hrvatsko-slovenskoj granici za Hrvatsku nije obvezujuća te da se na moru u obavljanju svoje djelatnosti mogu ponašati kao i do sada.

"Ta izjava hrvatskog premijera ribarima je bila neopotrebna, ona ne doprinosi stvaranju ozračja koje je potrebno za implementaciju arbitražne presude", kazao je Erjavec novinarima u Ljubljani.

"Arbitražna odluka je definirala granicu i tu vrijedi međunarodno pravo", kazao je Erjavec, te dodao da ga čudi što hrvatski premijer, kako je rekao, tom zjavom "poziva na incidente".

"Mislim da Zagrebu  treba jasno poručiti, da se tu radi o kršenju slovenske suverenosti, a to treba prenijeti i  Bruxellesu.", dodao je.
Šef slovenske dplomacije o tome misli razgovarati s potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom koji će u Sloveniju doći kao gost na  konferenciju Bledski strateški forumu koji se održava 4. i 5. rujna.

Prilikom susreta sa savudrijskim ribarima u srijedu, premijer Plenković je kazao da se Hrvatska ne smatra vezanom arbitražnom presudom, niti ju prihvaća jer je Slovenija kompromitirala rad suda, te da je to jasna i čvrsta pozicija vlade.
Istodobno, naglasio je otvorenost Hrvatske za dijalog sa Slovenijom jer je riječ o susjednoj i prijateljskoj zemlji.

Što se tiče za rujan planiranog susreta slovenskog premijera Mire Cerara i Plenkovića u Zagrebu, kad se očekuje da će oni nastaviti dijalog započet u srpnju u Ljubljani, Erjavec je kazao da se nada kako će se to dogoditi što prije jer šestomjesečni rok za provedbu arbitražne presude već teče.

"Očekujem da će naš premijer na tom sastanku čvršće zastupati stajališta u vezi s implementacijom i poštovanjem arbitražne presude. Očekujem da će  s hrvatskom stranom dogovoriti da ona prestane s jednostranim aktima koji znače kršenje suverenosti Slovenije", kazao je slovenski ministar.

Erjavec je javno već iznosio rezerve o smislu odlaska Cerara na planirani sastanak osim ako glavna tema ne bude provedba arbitražne presude koju Ljubljana smatra obvezujućom dok je Zagreb ne priznaje niti je misli provesti.

'Arbitražnu presudu treba provesti'

Slovenija ostaje kod stajalište da odluku arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskoj granici treba provesti, a očekuje da će Hrvatska, koja na to i ne pomišlja, promijeniti mišljenje te će na to pokušati nagovoriti premijera Andreja Plenkovića na predstojećem sastanku, rekao je u četvrtak slovenski premijer Miro Cerar u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Glede planiranog susreta s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Zagrebu idući mjesec, Cerar je kazao da je zajedno sa svojim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem ocijenio da je vrijedno "još jednom pokušati" da se spor oko arbitraže riješi i da očekuje "pomak" u dosadašnjem stajalištu Hrvatske da ju arbitražna odluka ne obvezuje.

"Ocjenjujemo da je dobro da sudjelujemo i na tim razgovorima koji će biti najvjerojatnije u Zagrebu, naravno ako hrvatska strana bude spremna na razgovore o provedbi arbitražne presude", kazao je Cerar, te dodao da vjeruje kako bi ti razgovori mogli  dovesti do "pomaka" u dosadašnjim stajalištima Hrvatske o arbitraži.

"U suprotnom slučaju bi se pokazalo da Hrvatska ne poštuje međunarodno pravo. Ako bi hrvatska strana ponovo počela tražiti izgovore ili htjela odugovlačiti s tim procesom, na to neću moći  pristati", kazao je slovenski premijer.

U tom bi slučaju Slovenija radi provedbe odluke arbitara ojačala suradnju s Europskom unijom, uz očekivanje da će se na suradnju u provedbi obvezati i Hrvatska.

Slovenija bi tako pojačala pritisak, ali bi po Cerarovim riječima i dalje djelovala "promišljeno i usklađeno".

Cerar je ustvrdio da Slovenija već sada kontrolira teritorij koji joj pripada prema arbitražnoj presudi, a važno je da bilježi "sve što se događa" u tom prostoru.

"O svemu obavještavamo i Europsku komisiju jer je riječ o europskom pitanju, a ne samo o bilateralnoj stvari, kako neki žele prikazati", kazao je Cerar. 

I Hrvatska se prilikom ulaska u EU obvezala da će poštovati međunarodno pravo, dio kojega je sada i arbitražna presuda, smatra slovenski premijer.

Glede najave nekadašnjeg slovenskog diplomata Milana Balažica da će početka idućeg mjeseca organizirati "ekskurziju Piranskim zaljevom",  na koju poziva zainteresirane građane, političare i stranačke prvake, pa i predsjednika države i premijera, kako bi se ustanovilo gdje je slovenska granica na moru i izlaz na otvoreno more, Cerar je kazao da je riječ o nepotrebnoj  provokaciji u sadašnjoj situaciji kad postoji dijalog dviju država o arbitraži.

"Sve to bi moglo uzrokovati nepotrebne strasti, pa čak i neki incident", upozorio je Cerar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...