Obavijesti

News

Komentari 51

'Plenkovićeva vlada u ovoj krizi samo štiti interese banaka'

'Plenkovićeva vlada u ovoj krizi samo štiti interese banaka'
1

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić obrušio se u petak u Saboru na premijera Andreja Plenkovića i Vladu jer su odbili sve SDP-ove prijedloge mjera pomoći ugroženim građanima u ovoj korona krizi

VIDEO

Nejvjerojatno je da Vlada odbila naše prijedloge Zakona koji pomažu socijalno ugroženima, umirovljencima, nezaposlenima, radnicima na prvoj crti borbe protiv korone, poručio je u petak predsjednik SDP-a Davor Bernardić uoči glasanja u Saboru. 

Naveo je što je SDP sve predložio, a Vlada je odbila.  

- Odbili ste povećanje naknade radnicima u samoizolaciji, plaćeni dopust za jednog roditelja koji je doma s djetetom, stimulaciju za ljekarnike, trgovace. vozače, zaštiitare, one u logistici... Isplatu 75 posto plaće za radnike u tvrtkama koje su pogođene ovom krizom, suspenziju zatezne kamate, da dužnosnci rade za mininlmac i solidariziraju se tako s građanima. Odbili ste nula posto PDV-a na dostavu hrane u ovim teškim vremenima, a posebno nas žalosti što ste odbili moratorij na kredite od godinu dana - poručio je pa se obrušio na HDZ, premijera Andreja Plenkovića i banke.  

- To je samo dokaz da ova Plenkovićeva vlada štiti interese banaka i podržava ekstra profit banaka na tuđoj nesreći u ovim teškim vremenima. Neprihvatljivo je da pojedine banke nude odgodu kredita uz plaćanje kamate i dodatnih troškova. Vlada nije donijela ni jednu mjeru pomoći umirovljenicima, stalnim sezoncima, korisnicima socijalne pomoći - poručio je dodavši kako će SDP uvijek stati u zaštiti egzistencijalno najugroženijih građana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I predsjednik Suverenista Hrvoje Zekanović traži moratorij na kredite od godinu dana.

- Nije prihvatljivo danas da ljudi pod istim uvjetima plaćaju kredite kao i prije krize - istaknuo je naglasivši kako se osim sa zdravstvenom suočavamo i s gospodarskom krizom negviđenih razmjera.  

- Prema Financial Timesu Hrvatska će biti najpogođenija ovom krizom. Prema guverneru HNB-a i ministru Mariću imamo najveći pad naplate PDV-a u EU. Ako se hitno ne napravi rošada na čelu Stožera i ne zamijenimo Božinovića s Marićem ili Horvatom, Hrvatska će i dalje pokušavati ovu krizu rješavati policijskim metodama - rekao je Zekanović.

I Božo Petrov, predsjednik Mosta, izrazio je nezadovoljstvo što Vlada nije uzela u obzir ni njihove prijedloge pomoći u ovoj korona krizi.  

- Most je prije mjesec dana dao prijedlog Zakona o obustavi ovrha na novčanim sredstvima i da se to donese prije Uskrsa kako bi svi imali miran Uskrs, niste uzeli to u obzir. Ponudili ste polovično rješenje o moratoriju na kredite kojim se ne rješava ništa - istaknuo je poručivši vladajućima kako bi im trebao biti važniji interes naroda, a ne banaka. 

- Ja neću kao Milanović moliti banke, ja želim da Sabor kao najviše zakonodavno tijelo donese Zakon i pokaže da je ovo zemlja  građana, a ne banaka - poručio je. 

Damjan Vucelić iz Živog zida upozorio je kako Vlada protuzakonito forsira kršenje temeljnih ljudskih prava.  

- Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ograničavate temeljna prava slobode kretanja. Koja je iduća sloboda koju ćete nam uzeti protuzakonito? Tak zakon se obavezno mora donijeti dvotrećinskom većinom glasova u Sabora, a mi odbijamo sudjelovati u kršenju Ustava - poručio je.  

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš istaknula je kako je korona kriza promijenila sve, osim da Vlada i dalje odbija oporbene prijedloge zakona i amandmane. 

HDZ-ov Branko Bačić naglasio je kako su Stožer i Vlada donijeli niz mjera u svrhu zaštite zdravlja građana, ali i gospodarstva po kojima se Hrvatska svrstala u sam vrh europskih zemalja, ali i svijeta, po uspješnosti.

- Hrvatska se u ovoj krizi, za razliku od nekih drugih, pokazala kao izrazito funkcionalna država - poručio je. 

Podsjetio je i što je Vlada učinila u dosadašnjem mandatu. 

- U protekle tri i pol godine Vlada je povećala prosječnu plaću za 800 kuna, minalnu za 100 eura, povećala plaće u javnim službama za 18 posto, unatoč ovoj krizi povećala je i rodiljne i roditeljske nakande za 100 posto - rekao je. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a