Obavijesti

News

Komentari 7

Pletenice svoje preminule kćeri Lenke poklonila je 'Kosi ljubavi'

Pletenice svoje preminule kćeri Lenke poklonila je 'Kosi ljubavi'
3

Ženi iz Pule kći je preminula od raka, a odluka da daruje njezinu kosu nije bila lagana. Izrada vlasulje košta 6500 kn, što znači da su i vlasuljarke “donirale” radne sate...

VIDEO

Poštovani, teško se rastajem s kosom moje curice koje više nema, ali znam da bi je veselilo da može nekome pomoći. S puno ljubavi poklanjam njene pletenice! Vama hvala što pomažete, potresna je poruka koja je ovih dana stigla na adresu udruge Kosa ljubavi.

Ovo je trenutak u kojem ne možeš ostati sabran. Misliš - jednostavno je, ali ipak nije. Ovakve potresne ljudske priče ostave te bez daha i preko toga ne možeš samo prijeći kao da se ništa nije dogodilo. Poljulja vas i dotakne duboko iznutra – kazala je Biljana Bjelajac Poznić (31), koja je s prijateljicom Marijanom Čergar (28) iz Zagreba pokrenula udrugu Kosa ljubavi.

Prikupljaju kosu od koje rade besplatne perike za onkološke pacijente. Biljana kaže da primaju puno emotivnih poruka i najčešće se najveća tuga krije upravo u kratkim pismima poput ovoga. Ipak, priča nesretne majke sve članove udruge ostavila je bez teksta. Majka koja je poslala kosu svoje kćeri živi u Puli.

- Kosa moje preminule kćeri sigurno će nekome pomoći. Godine su mi trebale da smognem snage i darujem kosu moje Lenke - kroz suze je kazala majka Marija Erak.

Njezina je kći prije 14 godina, kako je rekla, preminula od karcinoma jajnika. Imala je 39 godina, a Marija se i na sam spomen svoje jedinice nakon svih ovih godina rasplače. Zato nije bila spremna na osobni susret s novinarima, ali je u kratkim crtama u telefonskom razgovoru ispričala zašto se nakon toliko godina odlučila na ovu plemenitu gestu.

- Tuga i bol su i danas prejaki, shvatite me. Bila je divna osoba, uvijek spremna svima pomoći. Bila je arhitektica po struci i puna života. Nakon smrti supruga doživjela sam novi šok kad je preminula moja kći, vedra, vesela, optimistična i prekrasna. Htjela sam darovati njezinu kosu jer je to jedino ispravno i voljela bih kad bi znala da je nekoga kosa usrećila - rekla je neutješna žena.

Danas su joj, dodala je, prijatelji velika podrška. Lenkina će kosa, kao i ostala koja je pristigla tijekom ove godine na adresu Kose ljubavi, poslužiti za izradu perika za onokološke pacijente. 

Prednost imaju djeca i mladi. Zbog te su inicijative Biljana i Marijana dobile nagradu Ponos Hrvatske za 2015. godinu, a predano su nastavile raditi i dalje. Svatko može pomoći šaljući svoju kosu koja je minimalne dužine 20 centimetara, zdravu, opranu, suhu, a smije biti i obojena. Izrada vlasulje košta 5000 kuna za Kosu ljubavi, tako da su i financijske donacije itekako dobrodošle. 

Izrada vlasulje inače košta 6500, što znači da su i vlasuljarke “donirale” udruzi besplatne radne sate. 

Izrada jedne vlasulje traje od 80 do 110 sati. Adresa na koju ljudi mogu poslati svoju kosu za buduće vlasulje malih onkoloških pacijenata je: Ljudevita Posavskog 25 e, 10360 Sesvete. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...