Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

'Plima je bila baš tako visoka da je voda ulazila kroz prozor'

Globalno zagrijavanje mora i nedavna iskopavanja u Venecijanskoj laguni znače da su ovotjedne iznimno visoke plime u grad donijele i više soli, što je dodatna prijetnja tamošnjem arhitektonskom blagu

People walk in the flooded street during a period of seasonal high water in Venice
Foto: MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
2 komentara

Situacija je u Veneciji u subotu bila nešto bolja kada se voda povukla i iz najnižih točaka u gradu, ali za nedjelju je najavljen novi plimni val i voda se u jutarnjim satima u nedjelju već počela prelijevati iz lagune na područje trga sv. Marka i na obale kanala uz most Rialto.

POGLEDAJTE VIDEO:

FILE PHOTO: Tourists walk in St. Mark’s Square after days of severe flooding in Venice | Autor: MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Vlasti su unaprijed proglasile izvanredno stanje. Ovo su najgore poplave u Veneciji u više od 50 godina. 

Kada se voda povuče s popločenih ulica, iz mramornih palača i drevnih crkava, nastalih iz močvare prije 15 stoljeća, ostavit će za sobom slane kristale koji će polako korodirati i izjedati opeku. 

A woman walks in the flooded street during a period of seasonal high water in Venice | Autor: MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

"Što je voda slanija, to nam je teže", rekao je gradonačelnik Luigi Brugnaro.

Voda u laguni uvijek je bila kombinacija rijeka koje u nju utječu i kroz otvore u laguni ulijevaju se u more. Podizanje razine mora zbog klimatskih promjena i kopanje novih kanala donijeli su više slane vode iz Jadrana. 

Šezdesetih godina prošlog stoljeća u laguni je za naftne tankere prokopan kanal do petrokemijskog postrojenja u Margheri, luci udaljenoj manje od pet kilometra od centra Venecije. 

Lukobrani u obliku mjeseca koji su u novije vrijeme izgrađeni kako bi štitili lagunu stvorili su velike depresije na morskom dnu, što također omogućava pritjecanje više slane vode. 

Flooding in the lagoon city of Venice | Autor: FLAVIO LO SCALZO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: FLAVIO LO SCALZO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

"Kopanje kanala, posebice onog za tankere, otvorili su 'autocestu' do mora", kaže Gianfranco Bettin, bivši gradonačelnik i vođa Stranke zelenih u pokrajini Veneto. 

"Globalno zagrijavanje pridonijelo je povećanju razine mora i jačanju vjetrova koji 'guraju' slanu vodu prema gradu", dodao je. 

Extraordinary high water in Venice on November 15th 2019 | Autor: Matteo Chinellato/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL Foto: Matteo Chinellato/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL

Stručnjaci su najviše zabrinuti za bizantsku baziliku svetog Marka, koja je sa svojim drevnim mozaicima i mramornim stupovima osobito krhka. 

Lađa crkve ovaj je tjedan bila poplavljena šesti put u svojoj 1200 godina dugoj povijesti, ali drugi put u samo 13 mjeseci. Slana voda gotovo je ispunila kriptu čiji mramorni stupovi podupiru crkvu. 

Flooding in the lagoon city of Venice | Autor: FLAVIO LO SCALZO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: FLAVIO LO SCALZO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

"Voda ne bi trebala prodrijeti u kriptu jer je radovima 90-ih godina zabrtvljena. Ali plima je bila toliko visoka da je voda ulazila kroz prozor", kazao je Pierpaolo Campostini, kustos svetog Marka. 

"Ako kripta postane bazen, ne znamo kakve će to imati posljedice", nastavio je Campostini dok su vodu ispumpavali iz bazilike. 

"Sol bi mogla uzrokovati urušavanje svoda, a taj rizik nitko ne želi". 

Tourists walk in St. Mark’s Square after days of severe flooding in Venice | Autor: MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

U nedjelju se ponovo očekuje razina vode 160 centimetara iznad normalne, treći put ovaj tjedan. A to znači da će ponovo veći dio grada biti pod vodom. 

Gradonačelnik Luigi Brugnaro kazao je u subotu da će štete biti u milijardama eura i pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne donacijama.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message