Obavijesti

News

Komentari 459

Pljuska Zlatku: Plenki pokazao da radikali ne mogu voditi HDZ

Pljuska Zlatku: Plenki pokazao da radikali ne mogu voditi HDZ
1

Na putu prema dolje: Rušenje amandmana Zlatka Hasambegovića u Saboru nastavak je političke eutanazije najdražeg ministra Tomice Karamarka

VIDEO

Andrej Plenković hladnokrvno je ugasio najsjajniju Karamarkovu kadrovsku zvijezdu, bivšeg ministra kulture, dežurnog ultradesničara i sasvim pristojnog povjesničara Zlatka Hasanbegovića.

Gotovo unisona HDZ-ova saborska baza i dio stranačkih satelita, zajedno s oporbom, u četvrtak su u Saboru pokazali koliko Hasanbegović vrijedi i koliko do njega zapravo drži šef HDZ-a. Sasvim malo ili gotovo ništa. Hasanbegovićev amandman, koji je predložio s Brunom Esih (ideološkom istomišljenicom), podržalo je samo šest zastupnika. To su Hrvoje Zekanović (HRAST), Željko Glasnović (neovisni, ali u kvoti HDZ-a), Marko Sladoljev (Most) i Miro Bulju (Most), plus dvoje spomenutih predlagača iz HDZ-a. Hasanbegović i Esih, zapravo, zatražili su smanjenje novca iz programskog područja razvoja civilnih udruga u iznosu od gotovo 13 milijuna kuna. Ideja je bila da se ukine novac za aktivnosti Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te više od 900.000 kuna za aktivnosti sufinanciranja EU projekata organizacijama civilnog društva i aktivnosti Nacionalnog programa za zaštitu potrošača. Taj bi novac preusmjerili udrugama branitelja, organizacijama koje se bave humanitarnom djelatnošću u inozemstvu, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Crvenom križu itd.

Esih je, nakon za nju i Hasanbegovića razočaravajućeg rezultata, komentirala tu zanimljivu situaciju pri glasovanju. Držala se hrabro.

- Nisam očekivala veću podršku iako znam da je imamo - rekla je novinarima u Saboru. Na izravan upit je li premijer Plenković tražio da povuku taj za HDZ sporni amandman, Esih je to negirala i sugerirala kako bi ih puno više zastupnika podržalo, ali da ih sprečavaju partijska stega i nalog vrha HDZ-a.

Pobuna zbog Hasanbegovića

- Nije (Plenković, op.a.) tražio da povučemo ovaj amandman. Svaki zastupnik ima pravo upozoravati na probleme koji su pojavljuju. Vrlo je bitno pokazati ovdje i svoj politički stav. Ja sam apsolutno sigurna da ima puno više zastupnika koji misle u potpunosti što i mi, međutim, došla je odluka da se o ovom pitanju glasuje ovako - izjavila je gospođa Esih. Ne bez grča na licu. U kasnijoj izjavi za jedan od desnijih portala bila je i malo konkretnija u artikuliranju svojeg razočaranja:

- Ovo nije poraz već odraz hrvatskog društva i politike koja kroji na kraju stanje u našem društvu.

Burnijih prosvjeda ovaj put nije bilo. Naime, kad je Plenković odbio da Hasanbegović zadrži resor kulture, u desnom krilu HDZ-a izbila je pobuna.     

Naime, kao što je pisao tjednik Express, nakon što je Plenković odbacio Hasanbegovića, desnica ga je u listopadu zasula uvredama, ali nije im ostao dužan.

“Komunistički predatori mogu mirno spavati! Prostituiraju HDZ! Ogadio mi se HDZ! I predsjednica mi ide na živce... Fini tatin i mamin sin! Dosta mi je takvih! On je EU činovnik nametnut iz Bruxellesa, došao je sa zadatkom... Čisti autogol! Imamo radikalnu ljevicu, a ne desnicu. Željka, pozovi sve hrvatski misleće političare za isti stol, zatraži potporu svih pravaških stranaka, da na lokalnim izborima pometemo izrode! Nemamo mi slobodu i nezavisnost! Plenković zna kako su domoljubi mlitavci pa sluša ljevičare. Petrov, jesi li sad sretan? Hoćemo prosvjed, idemo domoljubi! Ako leti Plenković, leti cijela Vlada, nanovo izbori.”

Ovako su se, brutalno i bez ograda, uz fotografije poništenih i razderanih stranačkih iskaznica pobunjeni desni radikali iz HDZ-a obrušili na novog premijera 19. listopada, kad je postalo jasno da u novoj Vladi nema mjesta za Hasanbegovića, a da je na njegovo mjesto zasjela Nina Obuljen. Plenković je i njima poslao poruku, kako je otkrio Express, da ucjenama neće popustiti.

- Hasanbegović od prvog trenutka nije bio kandidat za ministra, i to bez obzira na mogućnost da Plenkoviću zbog toga uskrati ruku u Saboru. Svega je toga šef HDZ-a bio svjestan. No prekipjelo mu je nakon učestalih Zlatkovih lobiranja u javnosti za ministarsku poziciju. Plenković podržava ambicioznost, ali ne agresivnu ambicioznost. Zlatko je svoju sudbinu zapečatio onoga dana kad je javno počeo tražiti ministarsku funkciju. Sam je sebe eliminirao. Ni jedan mandatar sebi ne bi dopustio, a pogotovo Plenković, da ispada kako je Vladu sastavljao pod ucjenama - izjavio je tad Expressu sugovornik blizak Plenkoviću.

Ne pristaje na ucjene

Dodao je kako je Hasanbegović trebao otvoreno razgovarati s Plenkovićem, i to bez medijskih pritisaka i ucjena. Nakon što nije postao ministar, Hasanbegović se primirio. Nije previše burno reagirao ni kad je doznao da mu je izmakla fotelja. Navodno se primirio, tvrde sugovornici Expressa.

- Poznato je u političkom životu tko sam ja, poznato je što su o tome mislili pristaše i članovi HDZ-a. Tko je i što je uvažena Nina Obuljen također je poznato, kojim krugovima pripada je također poznato, a jedina je nepoznanica bio konačni odabir Andreja Plenkovića. On je danas služeno objavljen, on je legitiman, proizlazi iz volje saborske većine i ja ga prihvaćam - rekao je Hasanbegović nakon što nije postao ministar. Odbijanje svojeg amandmana u saboru zasad nije komentirao.

Scenarij rušenja Plenkovića

Hoće li Hasanbegović i s kim napraviti “deal” za rušenje Plenkovića vidjet će se za nekoliko mjeseci, kad se u HDZ održavaju unutarstranački izbori. Plenković na njima treba potvrditi čelnu funkciju u HDZ-u.

Iako se ti izbori percipiraju kao već dobiveni (jer je Plenković stranci donio pobjedu na izborima) te je velika vjerojatnost da će tako na kraju i biti, oni mu svejedno mogu priuštiti neugodnosti ako se desna struja ujedini i otme kontroli.

Naime, desna struja unutar HDZ-a osvojila je zavidan broj glasova na parlamentarnim izborima, ali nije zadovoljna tretiranjem u stranci, a među njima je Zlatko Hasanbegović osvojio najveći broj preferencijalnih glasova.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 459
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu