Obavijesti

News

Komentari 222

'Ploča s pozdravom 'Za dom spremni' treba se ukloniti...'

'Ploča s pozdravom 'Za dom spremni'  treba se ukloniti...'
1

Odbor je zaključio da spomenik vrijeđa žrtve ustaškog logora u Jasenovcu, te je pozvao nadležna državna tijela da zaštite dostojanstvo žrtava i sjećanja na njih

VIDEO

Nakon gotovo trosatnog sastanka saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u srijedu je donio zaključak da postavljanje spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s riječima "Za dom spremni" u grbu Udruge, vrijeđa žrtve tog ustaškog logora, te je pozvao nadležna državna tijela da zaštite dostojanstvo žrtava i sjećanja na njih, posebice na mjestima kao što je Jasenovac, javlja HRT.

- Odbor je jednoglasno donio odluku prema kojoj se ploča s takvim pozdravom u Jasenovcu treba ukloniti, kazao je za SDP-ovac Peđa Grbin dodajući da Odbor smatra kako se moraju honorirati sve žrtve, ali da se pri tome ne smije vrijeđati druge.

- Zakon iz 1997. je omogućio postavljanje ploče s pozdravom 'Za dom spremni', ali je Ustavni sud dvjema odlukama osudio takav pozdrav - dodao je Grbin.

Na pitanje hoće li se sporna ploča u Jasenovcu doista i maknuti Grbin je odgovorio:

 - Odbor nije nadležan da uzme šrafciger i ukloni ploču, ali nakon odluka Ustavnog suda institucije bi trebale tu ploču ukloniti i postaviti ploču žrtvama Domovinskog rata koja neće vrijeđati druge žrtve - zaključio je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 222
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.