Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
222 komentara

'Ploča s pozdravom 'Za dom spremni' treba se ukloniti...'

Odbor je zaključio da spomenik vrijeđa žrtve ustaškog logora u Jasenovcu, te je pozvao nadležna državna tijela da zaštite dostojanstvo žrtava i sjećanja na njih

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
222 komentara

Nakon gotovo trosatnog sastanka saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u srijedu je donio zaključak da postavljanje spomen-ploče poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu s riječima "Za dom spremni" u grbu Udruge, vrijeđa žrtve tog ustaškog logora, te je pozvao nadležna državna tijela da zaštite dostojanstvo žrtava i sjećanja na njih, posebice na mjestima kao što je Jasenovac, javlja HRT.

- Odbor je jednoglasno donio odluku prema kojoj se ploča s takvim pozdravom u Jasenovcu treba ukloniti, kazao je za SDP-ovac Peđa Grbin dodajući da Odbor smatra kako se moraju honorirati sve žrtve, ali da se pri tome ne smije vrijeđati druge.

- Zakon iz 1997. je omogućio postavljanje ploče s pozdravom 'Za dom spremni', ali je Ustavni sud dvjema odlukama osudio takav pozdrav - dodao je Grbin.

Na pitanje hoće li se sporna ploča u Jasenovcu doista i maknuti Grbin je odgovorio:

 - Odbor nije nadležan da uzme šrafciger i ukloni ploču, ali nakon odluka Ustavnog suda institucije bi trebale tu ploču ukloniti i postaviti ploču žrtvama Domovinskog rata koja neće vrijeđati druge žrtve - zaključio je.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message