Obavijesti

News

Komentari 7

Po pitanju opijanja tinejdžera, Hrvatska opet u samom vrhu

Po pitanju opijanja tinejdžera, Hrvatska opet u samom vrhu
1

Iako se u Hrvatskoj zadnjih godina smanjuje konzumacija alkohola među maloljetnicima, još uvijek je među 20 posto europskih zemalja u kojima se mladi najviše opijaju, upozoreno je u petak na okruglom stolu o mladima i alkoholu.

VIDEO

- Došlo je do određenog pada u konzumaciji alkohola među mladima u Hrvatskoj u odnosu na 2014. Još nisu poznati podaci za sve zemlje, no bit ćemo još uvijek iznad prosjeka,  među 20 posto zemalja u kojima se najviše pije, ali na sreću više nismo među prvih pet, naglasila je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin na okruglom stolu u povodu Mjeseca borba protiv ovisnosti.

Najnovije istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih, (Health Behaviour in School-aged Children), provedeno 2018. pokazuju da se u Hrvatskoj 30,9 posto 15-godišnjaka i 18,7 posto 15-godišnjakinja više puta opijalo.   

U dobi od 13 godina opijalo se 6,7 posto učenika i 3,7 posto učenica, a s 11 godina 2,4 posto učenika i 0,4 posto učenica, pokazuju podaci za Hrvatsku međunarodnog istraživanja koje se provodi u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

No, uspoređujući rezultate anketa provedenih 2010., 2014. i 2018., HZJZ uočljivi su pozitivni trendovi jer se učestalost opijanja smanjuje zadnjih godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istraživanje iz 2014. godine pokazuje da je Hrvatska visoko po opijanju mladih između 45 zemalja uključenih u to istraživanje: u odnosu na Hrvatsku učenici su se češće opijali samo u dvije od 45 zemlja u dobi od 11 i 13 godina, a samo u pet zemalja u dobi od 15 godina.

Pavić Šimetin ističe važnost provedbe regulatornih mjera, poput zabrane prodaje alkohola maloljetnicima, povećanja cijene alkoholnih pića, te osiguravanja okruženja bez alkohola.

- Mladi koji konzumiraju alkohol počinju popuštati u školi, češće se upuštaju u nasilje i u druga rizična ponašanja, poput ranih i nezaštićenih spolnih odnosa, kao i upotrebe drugih sredstava ovisnosti, upozorila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a. 

Danijela Štimac Grbić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a, smatra da su pokazatelji za Hrvatsku i dalje izrazito loši.

U strategiji borbe protiv ovisnosti Štimac Grbić poziva da se poduzme niz mjera na državnoj razini, poput povećanja cijena alkoholnih pića, zabrane konzumacije alkohola na javnim prostorima i zabrane reklamiranja alkohola. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer