Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
21 komentara

Po prvi put definirana najveća cijena i masa školskih knjiga

Prema prijedlogu zakona, cijena udžbenika za 1. do 4. razred osnovne škole iznosila bi 10 posto, za 5. i 6. razred 12,5 posto,  a za 7. i 8. razred 15 posto medijalne neto plaće u Hrvatskoj

Zagreb: Okrugli stol o visokom obrazovanju - Hrvatska u Bolonjskom procesu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
21 komentara

Vlada je donijela i Zakon o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu kojim se po prvi puta definira najveća cijena i masa kompleta udžbenika po razredima.

- Ovo je važan zakon u sklopu obrazovne reforme jer omogućava kvalitetniju i jednostavniju proceduru samog odobravanja udžbenika, digitalnu transformaciju i rasterećenje u smislu mase i cijene te prevelikog obima činjenica koji u ovom trenutku učenici imaju u svojim udžbenicima – poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Najveća dopuštena masa svih obveznih udžbenika za 1. do 4. razred osnovne škole iznosila bi tri kilograma, odnosno od 10 do 15 posto prosječne mase učenika, sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, za 5. i 6. razred pet kilograma, a za 7. i 8. razred šest kilograma.

Prema prijedlogu zakona, cijena udžbenika za 1. do 4. razred osnovne škole iznosila bi 10 posto, za 5. i 6. razred 12,5 posto,  a za 7. i 8. razred 15 posto medijalne neto plaće u Hrvatskoj.

I cijena i masa udžbenika ovisili bi o broju sati predmeta u ukupnoj tjednoj satnici.

Predloženim se zakonom potiču i digitalni drugi obrazovni materijali koje će država sufinancirati.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message