Obavijesti

News

Komentari 359

Ustoličen Joanikije: Savjetnik za sigurnost Veselin Veljović zadržan u zatvoru na 72 sata

Ustoličen Joanikije: Savjetnik za sigurnost Veselin Veljović zadržan u zatvoru na 72 sata

Crnogorska policija počela je jutros akciju razbijanja prosvjeda na Cetinju protiv ustoličenja mitropolita SPC-a Joanikija tako što je suzavcem razbila grupu prosvjednika...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20:27

Nakon saslušanja cetinjsko tužiteljstvo odredilo je zadržavanje savjetnika predsjednika Crne Gore Veselina Veljovića u rajanju od 72 sata zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. 

Općinsko državno odvjetništvo Cetinje otvorilo je još jedan predmet u vezi današnjih događaja kako bi ispitali je li policija pretjerano upotrebljavala silu. 

19:17

Završeno je ustoličenje i završena je dvodnevna posjeta patrijarha Porfirija Crnoj Gori. Njega je, između ostalih, s aerdroma ispratio i premijer Zdravko Krivokapić uz jako osiguranje. 

17:29

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) priopćilo je u nedjelju da pomno prati događanja u Crnoj Gori i da osuđuje svaki oblik nasilja, te je pozvalo na rješavanje problema putem dijaloga i izrazilo nadu da trenutna situacija neće imati negativan utjecaj na položaj hrvatske zajednice u toj zemlji.

"...Očekujemo od svih političkih aktera u Crnoj Gori da sva pitanja s kojima se u ovom trenutku suočava crnogorsko društvo rješavaju u europskom duhu kroz inkluzivan i konstruktivan politički dijalog”, priopćio je MVEP u povodu aktualne situacije u Crnoj Gori vezane uz ustoličenje mitropolita SPC-a na Cetinju, povijesnoj crnogorskoj prijestolnici.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u nedjelju ujutro na Cetinju usprkos protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika koji su dva dana držali blokirane ceste prema tom gradu. Ustoličenju su prethodili incidenti u kojima je, prema službenim podacima, ozlijeđeno sedam policajaca, a desetak prosvjednika zatražilo je medicinsku pomoć, dok ih je 14 privedeno.

U priopćenju se ističe da Hrvatska osuđuje nasilje i nada se mirnom okončanju napetosti.

“Osuđujemo svaki oblik nasilja te se nadamo da će svi u Crnoj Gori pridonijeti smirivanju napetosti i očuvanju javnog reda i mira u zemlji. Nadamo se da se trenutna situacija neće negativno odraziti na položaj i status hrvatske zajednice u Crnoj Gori.”

MVEP također podsjeća da da je Crna Gora susjedna zemlja s kojom Hrvatska ima dobre i razvijene odnose, obje su članice NATO-a, a Hrvatska i snažno podupire europske integracije Crne Gore.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović ocijenio je da se na Cetinju u nedjelju dogodilo “nasilno” ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog i “neprimjerena upotreba sile protiv mirno okupljenih građana”.

Veleposlanstvo SAD-a u Crnoj Gori pozvalo je na hitno smirivanje situacije i pozvalo građane da svoj bijes ne iskaljuju na policiji koja, kako navodi američko veleposlanstvo, pokušava očuvati javni red.

16:40

Tonino Picula, izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru izjavio je danas da treba poštovati slobodu djelovanja vjerskih zajednica i osjećaje vjernika, ali da se to ne može koristiti u političke svrhe. 

16:30

 Savjetnik predsjednika Crne Gore, Veselin Veljović, tijekom popodneva će biti priveden Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju, gde će ga saslušati zbog sumnje da je napao službenu osobu na dužnosti. 

Prema saznanjima crnogorskih medija, većina danas privedenih puštena je nakon saslušanja. 

Komentari 359