News

Komentari 1

Počeli radovi na prvoj nuklearki u Egiptu, grade je Rusi

Počeli radovi na prvoj nuklearki u Egiptu, grade je Rusi

Ruska državna energetska korporacija Rosatom počela je izgradnju nuklearne centrale na sjevernoj obali Egipta, doznaje se u četvrtak iz zajedničkog priopćenja ruske kompanije i egipatskih vlasti

El-Dabaa je prva egipatska nuklearka za koju su predviđene četiri jedinice, a svaka će imati proizvodni kapacitet od 1200MW, objavila je egipatska agencija za nuklearnu energiju.

"Izlijevanje betona za prvu jedinicu predstavlja povijesni događaj za Egipat", rekao je ministar energetike Mohamed Shaker, dodavši da je to moguće zahvaljujući egipatsko-ruskoj suradnji.

Gradnja prve egipatske nuklearne bila je planirana još 80-ih godina, no godinama je bila odgađana, a Rosatom je dozvolu za početak gradnje prve jedinice od egipatskog regulatora dobio prošli mjesec.

U priopćenju se ne navode detalji poput troškova izgradnje te vremenskog roka za završetak gradnje. Egipat je još 2016. objavio da će se troškove izgradnje pokriti ruskim zajmom od 25 milijardi dolara.

U nuklearki će biti korišteni tlačni reaktori koji se koriste u ruskim nuklearnim elektranama u Novovoronežu i Lenjingradu te u bjeloruskoj nuklearki koja je priključena na mrežu u studenome 2020.

Egipat je posljednjih deset godina pojačao kapacitete za proizvodnju struje te sada ima i višak električne energije koju planira početi izvoziti u nekoliko bliskoistočnih zemalja.

Također planira do 2035. povećati udio električne energije iz obnovljivih izvora za 42 posto.

Najčitaniji članci