Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Mamiću suđenje u travnju: Žuri nam se da dokažemo nevinost

Zdravka Mamića se tereti da je s bratom Zoranom, bivšim direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom oštetio klub za gotovo 116 milijuna kuna, a državni proračun za 12,2 milijuna kuna

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
80 komentara

Nakon što je Županijski sud u Osijeku u prosincu prošle godine potvrdi optužnicu protiv Zdravka i Zorana Mamića, poreznog inspektora Milana Pernara te izvršnog predsjednika HNS-a Damira Vrbanovića za utaju poreza od 12 milijuna kuna te prijevaru na štetu NK Dinamo u iznosu od 116 milijuna kuna, u ponedjeljak je održano pripremno ročište na koje su se odazvali svi osumnjičenici. 

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

- Utvrđen je ritam provođenja rasprava i one će se provoditi svaki drugi tjedan po dva dana, počevši od 27. i 28. travnja. Porekli smo sve navode optužnice. Prihvaćeni si prijedlozi USKOK-a i to je uobičajena procedura. Rasprave kreću sa dokaznim prijedlozima USKOK-a, a nakon toga će obrana iznijeti svoje - rekla je kratko Jadranka Sloković, braniteljica braće Mamić.

Već na prvoj raspravi uslijedit će čitanje dokumentacije, a ovisno o sadržaju, sud će pozivati svjedoke naknadno. Predloženo je 3000 različitih dokaza. Tužiteljstvo za sada nije dostavilo raspored svjedoka pa se ne zna koliko će ih biti saslušano.

- Od početka tvrdim da je to politički motiviran proces. Sretan sam da je to de facto počelo. Do sada znamo da je marširao USKOK i da su isključivo oni radili što su htjeli. Drugi okrivljenici i ja moći ćemo raditi isključivo na sudu. Veselim se početku rasprave i što ćemo moći dokazati svoju nevinost. Učinili smo sve da do toga dođe što prije, povukli smo žalbu Vrhovnom sudu, dokaze koje smo predali na optužno vijeće.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Prihvatili smo sve što je USKOK predložio, jer nam se žuri što prije dokazati nevinost. Nećemo opstruirati proces, kako se špekulira u javnosti. Upravo suprotno, mi ga ubrzavamo. Brat je u četvrtak imao utakmicu u Saudijskoj Arabiji, u petak je već vodio drugi klub iz UAE, i stigao je u Osijek poštivajući postupak. Braća Mamić ne da se boje i i ne da opstruiraju proces, nego se veselimo da ćemo na jedinom mjestu gdje je to moguće i važno, u sudnici, dokazati da smo nevini. To je totalni apsurd. Vidimo što se u svijetu događa s borbom protiv korupcije, utaje poreza. Države se prvenstveno bave naplatom poreza i to je za državu jedino važno. U ovom slučaju imate sljedeću situaciju - u doba prije nego smo brat, ja i Vrbanović preuzeli vodstvo u Dinamu, pravilo je bilo da su igrači dijelili transfere. Ja ću vam sljedeći puta pokazati desetke, stotine ugovora od transfera koji su se dijelili između igrača i klubova. Nova uprava, na čelu sa mnom, napravila je izuzetak da se to na prste jedne ruke može izbrojati.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Jedina dva transfera Luke Modrića i Dejana Lovrena da su napravljena u Hrvatskoj i da je plaćen porez hrvatskoj državi. Naravno Dinamov IO i NO i revizori potvrđuju svojim nalazima i izjavama da Dinamo nije oštećen. E, pa, sad tu imate paradoks. Dinamo tvrdi da nije oštećen, državi su plaćeni porezi, a USKOK tvrdi da bi država trebala novac vratiti Dinamu, jer Dinamo nije trebao platiti porez na to. Nikada takav slučaj nisam vidio. Ali, neka sud počne, veselim se da napokon o tome može govoriti - izjavio je u Osijeku Zdravko Mamić.

Možda vas zanima i ovo:
Message