News

Komentari 0

Počeo virtualni sastanak Bidena i Xi Jinpinga: 'Ovo natjecanje se ne smije pretviriti u sukob'

Počeo virtualni sastanak Bidena i Xi Jinpinga: 'Ovo natjecanje se ne smije pretviriti u sukob'

"Kina i Sjedinjene Države moraju poboljšati svoju komunikaciju i suradnju", istaknuo je pak Xi Jinping, rekavši da je sretan što vidi "starog prijatelja" prvi put putem videoveze

Joe Biden i Xi Jinping počeli su u ponedjeljak veoma iščekivan virtualni sastanak na vrhu na kojemu je američki predsjednik istaknuo potrebu uvođenja "zaštitnih ograda" radi sprječavanja "sukoba" dviju zemalja, a kineski se predsjednik zauzeo za bolji "dijalog".

Joe Biden je istaknuo da se "natjecanje dviju zemalja ne smije pretvoriti u sukob, bio on planiran ili ne", u tom razgovoru koji se događa dok se gomilaju sporovi između Washingtona i Pekinga zbog Tajvana, ali i trgovinske razmjene i ljudskih prava.

"Kina i Sjedinjene Države moraju poboljšati svoju komunikaciju i suradnju", istaknuo je pak Xi Jinping, rekavši da je sretan što vidi "starog prijatelja" prvi put putem videoveze, nakon dvaju telefonskih razgovora.

"Spreman sam surađivati s vama", dodao je kineski predsjednik.

Razgovor dvojice čelnika koji je počeo u 19.45 sati po washingtonskom vremenu (u utorak, u 1.45 sati po srednjoeuropskom) mogao bi potrajati "nekoliko sati", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki ranije tijekom dana.

No u Washingtonu, kao i u Pekingu, umanjuju se očekivanja od tog razgovora koji neće uroditi "konkretnim rezultatima", upozorila je Bijela kuća.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je u ponedjeljak da će razgovor dvojice čelnika biti "iskren, temeljit i zaokružen" u vezi s bilateralnim odnosima koji su na "kritičnoj točki".

Joe Biden bi se htio osobno sastati s kineskim predsjednikom s kojim se mnogo puta sastao dok je bio potpredsjednik Baracka Obame.

No morao se zadovoljiti virtualnim sastankom sa Xi Jinpingom koji gotovo dvije godine ne napušta Kinu navodno zbog zdravstvenih razloga.

Premda se dolaskom Joea Bidena na vlast ton promijenio u odnosu na ispade u Trumpovoj eri, veze Washingtona i Pekinga i dalje su veoma zategnute.

Sudbina Tajvana trenutačno je glavni uzrok napetosti.

Kinesko državno glasilo Global Times istaknulo je u komentaru objavljenom u ponedjeljak: "Da bi se smanjio rizik strateškog sukoba Kine i SAD-a, potonji treba uzeti odmaka u tajvanskom pitanju i biti suzdržan".

Visoki dužnosnik Bijele kuće kritizirao je "nasilno i provokativno" ponašanje Kine prema Tajvanu u vezi s nizom spornih pitanja i istaknuo da će Joe Biden sigurno "izravno i otvoreno" pristupiti toj temi.

Isto tako će se, dodaje taj izvor, dotaknuti kineske gospodarske prakse koju Washington ocjenjuje nelojalnom te kršenja ljudskih prava za koje SAD optužuje Peking.

Washington ipak ističe da dvije velesile mogu surađivati na nekim poljima kao što je borba s klimatskim promjenama.

Virtualni sastanak se događa u času kada Xi Jinping neprestano jača svoj utjecaj na režim.

Kineska komunistička partija je prošlog tjedna donijela tekst pod nazivom "Partija, vojska i čitav narod neka se ujedine s Glavnim odborom kojega je Xi Jinping srce".

Jen Psaki je pak ocijenila da Biden, unatoč slobodnom padu stope popularnosti, dolazi na sastanak sa Xi Jinpingom "na poziciji sile" jer će SAD podići svoje gospodarstvo na noge i učvrstiti svoje međunarodne saveze.

Američki predsjednik, sučeljen s krajnje podijeljenim političkim krajolikom i s pandemijom koja se teško suzbija, spomenuo je u ponedjeljak Kinu dok je potpisivao golem infrastrukturni paket koji treba omogućiti Americi da "pobijedi u natjecanju" u 21. stoljeću.

Najčitaniji članci