News

Komentari 1

Početak božićne sezone: Papa posjetio Španjolske stube u zoru

Papa Franjo je u utorak nenajavljeno, prije zore, došao na Španjolske stube u Rimu kako bi se tamo pomolio, primoran otkazati tradicionalnu javnu ceremoniju na toj lokaciji zbog pandemije.

Papa tradicionalno posjećuje Španjolske stube u poslijepodnevnim satima svakog 8. prosinca kako bi slavio bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije kojemu je posvećen tamošnji spomenik, prenosi Reuters.

Običaj je da Papa stavi vijenac cvijeća na postolje stuba visokog 12 metara na kojem se nalazi kip Bogorodice, te da blagoslovi drugi vijenac koji oko ruke kipa postavljaju vatrogasci.

Događaj su u pravilu pratile tisuće vjernika te se smatra početkom rimske božićne sezone. Ove godine je otkazan zbog straha od širenja zaraze.

Franjo je u 7 ujutro, po kiši, ostavio buket bijelih ruža u podnožju spomenika. Tijekom 15 minuta dugog posjeta molio se za grad i sve ljude koji su u svijetu pogođeni koronavirusom, priopćio je Vatikan.

Snimke s televizije pokazuju kako je Papa nosio bijelu masku i držao kišobran dok se molio.

Potom se uputio u baziliku sv. Marije Velike gdje je održao misu prije povratka u Vatikan.

To je bio prvi niz papinskih događaja povodom Božića koji su ograničeni zbog pandemije.

Na misama za Badnjak i Božić u crkvi sv. Petra bit će manji broj vjernika, ali će se prenositi na televiziji i internetu.

Ograničen će biti i Papin blagoslov „Urbi et Orbi“ (Gradu i svijetu).

Italija je od početka pandemije imala 60 tisuća umrlih zbog koronavirusa, sa sveukupno 1,74 milijuna slučajeva.

Početak božićne sezone: Papa posjetio Španjolske stube u zoru