Obavijesti

News

Komentari 123

Početak kraja? 7 problema koji bi mogli dovesti do raspada EU

Početak kraja? 7 problema koji bi mogli dovesti do raspada EU
1

Europa je suočena s mnoštvom problema, uključujući grčku dužničku krizu i do sad neviđene mjere monetarne politike. Idućih 7 prijetnji nije navedeno prema stupnju važnosti...

VIDEO

Najnoviji izvještaj Economist Intelligence Unita (EIU) pod zazivom “Europe stretched to the limit” (Europa na granici pucanja), opisuje sedam problema koji ugrožavaju ekonomsku i političku stabilnost Europe i koji bi mogli dovesti do raspada EU. 

1. Ostanak Velike Britanije u EU

Bude li Velika Britanija glasala za napuštanje Unije, to će pokrenuti ekonomska i politička previranja, pretežno kratkoročna. Očekuje se devalvacija valute i prije referenduma. Glasanje za Brexit bi izazvalo novi pad, potaknut I mogućim troškovima povezanih s napuštanjem EU.

Što bi takva odluka značila za EU? Nije isključeno da bi odlazak Velike Britanije iz EU moglo izazvati krizu političke legitimnosti EU i podršku euroskeptičnim strankama unutar zemalja članica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Grčka dužnička kriza

Grčka je pristala poduzeti daljnje korake kako bi pokazala da radi na obnovi ekonomije i time si osigurala nova sredstva. Međutim, pitanje je može li (bilo koja) grčka vlada provesti mjere koje su neophodne za treći paket mjera pomoći. Grexit (grčki izlazak iz eurozone) bi značio veliki politički neuspjeh bloka, s mogućim destabilizirajućim posljedicama.

REUTERS

3. Monetarna politika

Eurozona zapela je u predugom razdoblju niske inflacije koja je stvorila minimalni gospodarski napredak. Opcija koja je sada na stolu za razmatranje je takozvani ′helikopterski novac′. Riječ je o tome da se, prema nobelovcu Miltonu Fridmanu, deflacija (pad cijena) koja izaziva recesiju i pad kreditne aktivnosti, uz prateći rast nezaposlenosti, mora zaustaviti pa makar i 'bacanjem novca narodu iz helikoptera'. No, ni posljednja akcija Maria Draghija upumpavanja velikog izmišljenog novca u europski bankarski sustav nije pokrenula očekivanu privredu eurozone.

4. Pad produktivnosti

Produktivnost rada u EU usporena je još od globalne financijske krize i mala je vjerojatnost da će pet najvećih ekonomija EU povratiti stopu produktivnosti koja je bila prije krize. Produktivnost u Španjolskoj i Italiji stagnira od 2014., a blagi oporavak očekuje se u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji u periodu od 2016. do 2020.

5. Napeti odnosi EU i Rusije

Širenje zapadnog utjecaja na post-sovjetskom prostoru Rusija doživljava kao moguću prijetnju. To su teškoće na koje je EU slabo pripremljena, posebno zbog neslaganja unutar EU kada je riječ o težini tih problema. Konsenzus o uvođenju ekonomskih sankcija postignut je tek nakon obaranja putničkog aviona iznad istočne Ukrajine. Nakon toga određeni lideri EU počeli su javno pozivati na ublažavanje sankcija.

File photo of Russian President Vladimir Putin meeting with German Chancellor Angela Merkel at the Kremlin in Moscow

6. Problemi s kojima su suočene europske demokracije

Politički stranački sustav koji je dosad funkcionirao, slomljen je. Vrijeme masovnih stranaka i masovnih demokracija je prošlo. To dovodi do novih problema za one koji žele oformiti vlade. Rezultat je produljenje perioda političke podijeljenosti te nestabilnosti vlade.

7. Migracijska kriza

Europu je zahvatila najgora migracijska kriza od Drugog svjetskog rata. Više od milijun izbjeglica i migranata došlo je na europski kontinent, a članice EU pokušavaju riješiti problem s migrantima na najbolji mogući način. Sporazum EU-Turska kupio je malo prostora za disanje, ali se suočava s izvanrednim političkim, pravnim i praktičnim problemima. No, ako to propadne, EU je opet u problemima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...
NOVA SAZNANJA?

Novi detalji potrage: Izbrisane poruke na majčinom mobitelu, slikala kćer Danku iz 3 kuta...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)