News

Komentari 40

Počinje isplata 1,1 milijarde kuna avansa poljoprivrednicima

Novac za isplatu avansa Hrvatskoj se refundira iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, a u avansu će se isplatiti 70 posto EU-ova dijela sredstava namijenjenih proizvodnoj 2018. godini

U utorak, 13. studenoga kreće isplata ukupno 1,1 milijarde kuna na račune više od 100.000 poljoprivrednih proizvođača, koji su podnijeli jedinstveni zahtjev za potporu u 2018. godini, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede.

- Ove godine osigurali smo 180 milijuna kuna više avansa za naše poljoprivrednike. Sutra kreće isplata od ukupno 1,1 milijarde kuna na račune više od 100.000 poljoprivrednih proizvođača, koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u 2018. godini. Bit će isplaćena sredstva obračunata po površini i to po osnovi osnovnog, zelenog i preraspodijeljenog plaćanja - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Novac za isplatu avansa Hrvatskoj se refundira iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, a u avansu će se isplatiti 70 posto EU-ova dijela sredstava namijenjenih proizvodnoj 2018. godini.

Za osnovno plaćanje po površini prihvatljive poljoprivredne površine su obradivo zemljište, trajni travnjaci i trajni nasadi na kojima se obavlja poljoprivredna aktivnost i koje su upisane u evidenciju korištenja poljoprivrednog zemljišta - ARKOD.

Preraspodijeljeno plaćanje dodjeljuje se za prvih dvadeset prihvatljivih hektara poljoprivrednog gospodarstva i to svim korisnicima koji ostvaruju osnovno plaćanje.

Plaćanje za provođenje praksi korisnih za klimu i okoliš - zeleno plaćanje - isplaćuje se za one površine poljoprivrednog gospodarstva koje su prihvatljive za osnovno plaćanje i to kao postotak ukupne vrijednosti osnovnog plaćanja.

Poljoprivrednici koji se bave klasičnom proizvodnjom trebaju provoditi zelene prakse da bi ostvarili pravo na zeleno plaćanje, dok površine pod ekološkom proizvodnjom automatski ostvaruju uvjete za zelena plaćanja.  Zelene prakse uključuju raznolikost usjeva, ekološki značajne površine (EZP) i očuvanje trajnih travnjaka.

Najčitaniji članci