News

Komentari 6

Počinje suđenje 355 mafijaša i korumpiranih javnih službenika

Počinje suđenje 355 mafijaša i korumpiranih javnih službenika

U iduće dvije godine svi će proći sudske procese u kojima je osuđeno već 70 ljudi zbog upletenosti u kriminalne radnje mafije 'Ndrangheta

Čak 355 navodnih mafijaša i korumpiranih dužnosnika suočit će se s sudom zbog umiješanosti u najbogatiju i najmoćniju talijansku organiziranu kriminalnu skupinu tijekom iduće dvije godine piše BBC.

S obzirom na veliku brojku osumnjičenih uključene su stotine odvjetnika te tisuće svjedoka. Cijelo suđenje odvija se iza zatvorenih vrata u preuređenoj sudnici u gradu Lamezia Terme.

Dugačka optužnica uključuje niz optužbi za drogu, ubojstvo, pokušaj ubojstva, iznudu, lihvarstvo, odavanje službenih tajni i zlouporabu položaja.

Optuženi su se odlučili za brzo suđenje koje im omogućuje smanjenje kazne za trećinu ako budu proglašeni krivima. Šestorica optuženih već sada dobili su maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, dok su 21 oslobođeni optužbi.

"'Ndrangheta" je velika kriminalna mreža koja se sastoji od oko 150 obitelji. Ovo suđenje cilja samo na jednu od njih, a to je obitelj Mancuso. Uključeni su u široki spektar ilegalnih aktivnosti poput trgovanja kokaina, a vjeruje se da kontrolira oko 80% europske trgovine.

Slučaj vodi Nicola Gratteri, jedan od najcjenjenijih talijanskih glavnih tužitelja protiv mafije. Proveo je desetljeća boreći se protiv talijanskih kriminalnih skupina. No, svaki posao sa sobom nosi i neki rizik, a njegov je očito života. Sudac već posljednjih 30 godina živi pod policijskom zaštitom. 

 

Najčitaniji članci