Obavijesti

News

Komentari 12

Podnijeli teret: Tijekom Oluje sam bio najponosniji u životu

Podnijeli teret: Tijekom Oluje sam bio najponosniji u životu
4

Početak srpske agresije na Hrvatsku Željko Klaus (53) dočekao je kao radnik Petrokemije, u koju se nakon Oluje vratio s činom satnika. I danas je ponosan

VIDEO

Početak  srpske agresije na Hrvatsku Željko Klaus (53) iz Kutine dočekao je kao radnik Petrokemije, u koju se nakon Oluje vratio s činom satnika.

I danas s ponosom ističe kako su radnici Petrokemije u ratu podnijeli veliki teret.

- Nas 500 hrvatskih branitelja Petrokemije ponosni smo na naš udio u obrani Hrvatske, posebice na one koji nisu s nama, ali ih čuvamo u srcima i mislima - kaže Klaus. Bio je autoritativan, no omiljen među radnicima, te je uskoro imenovan pomoćnikom zapovjednika 125. Domobranske pukovnije. Pukovnije koja je branila zapadnoslavonsku bojišnicu, zaustavila napredovanje agresora prema Zagrebu i utvrdila položaje pripremajući akcije za oslobođenje Hrvatske. Upravo je akcija Bljesak pokazala spremnost za drugu etapu oslobađanja - Oluju.

Privatni album Željka Gašparevića Gaše

- Znao sam što se sprema, imali smo brižljivo planirane operacije i bili smo uvježbani i spremni. Dodijeljen nam je zadatak prelaska Save, što je među najsloženijim vojnim operacijama, pogotovu što nismo imali dovoljno amfibija za prijevoz ljudstva. Koristili smo drvene savske čamce i tako nakon topničke pripreme prešli rijeku i napredovali prema državnoj granici - kaže Klaus.

''Ti dani ponosa, slave i zajedništva bili su neopisivi''

Ističe kako poginule branitelje nisu ostavljali nego su ih nosili kao i ranjenike ne želeći da njihova trupla ostanu na bojišnici. Zarobljenike, kaže, nitko nije ni dirao ni maltretirao, a unproforce su uvažavali.

- Iako su tijekom okupacije na crtama razgraničenja više pogodovali Srbima, koji su bili agresori, a ne nama, napadnutoj strani, odnos je bio korektan - tvrdi Klaus.

Prvo općinsko mjesto koje su pripadnici pukovnije u potpunosti oslobodili bila je Hrvatska Dubica. To im je dalo vjetar u leđa, a ionako visok moral branitelja postao je još veći. S radošću su, kaže, gledali kako agresorska vojska bježi glavom bez obzira.

- Ti dani ponosa, slave i zajedništva bili su neopisivi. Pamtim ih s dubokim emocijama. Svi smo bili jedno i ne znam hoće li se ikad više ponoviti taj zanos, zajedništvo, bliskost i sreća, onaj osjećaj da smo svi jedno - pita se Klaus.

Knjiga o 'Oluji'

Istinita svjedočanstva heroja 'Oluje' uz autentične fotografije iz privatnih albuma.U prodaji je na svim kioscima Tiska i na Mondo web shopu po cijeni od 49,90 kuna. 

 

24sata

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu.  Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi
OBLJETNICA NAPADA NA ZAGREB

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu. Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi

U napadu na dječju bolnicu u Klaićevoj ozlijeđeno je dvoje djece, jedno od njih tromjesečna beba, dva djelatnika bolnice i troje roditelja. U dvorištu bolnice poginuo je tijekom deaktiviranja "zvončića" pirotehničar
Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri
SJEĆANJE NA JUNAKA

Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri

Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA. Poginuo je na današnji dan u akciji Bljesak