Obavijesti

News

Komentari 4

Poduprijet ćemo proračun ako se prihvati 7 naših amandmana

Poduprijet ćemo proračun ako se prihvati 7 naših amandmana
1

Mikulić je rekao da HDZ traži i novac za izgradnju škola i vrtića te daljnju rekonstrukciju Doma zdravlja Špansko kako bi se ginekološka ambulanta s prvog kata premjestila u prizemlje

VIDEO

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) rekao je u utorak da je predloženi proračun Grada za 2018. donekle na razini prošlogodišnjeg te da je racionalan i stabilizirajući, a najavio je da će ga zastupnici HDZ-a poduprijeti ako bude prihvaćeno sedam njihovih amandmana vrijednih 98 milijuna kuna. 

"Možemo reći da je proračun donekle na razini prošlogodišnjeg, da je racionalan i stabilizirajući", ocijenio je Mikulić. U vezi sa sedam amandmana koje je HDZ podnio na prijedlog proračuna Mikulić je rekao da su "išli vrlo realno s prijedlozima i primjerenim iznosima" jer su htjeli izbjeći da na određenoj stavci ostane određeni iznos sredstava" budući da se, primjerice, zbog imovinsko-pravnih odnosa, nešto ne može realizirati, rekao je Mikulić na konferenciji za novinare u povodu skupštinske sjednice na čijem je dnevnom redu u četvrtak proračun.

Rekao je da su planirani prihodi i primitci proračuna za iduću godinu sedam milijarda i 570 milijuna kuna. U proračun su uključeni vlastiti i namjenski prihodi i primitci proračunskih korisnika od oko 1,76 milijarda kuna, tako da ukupni prihodi i primitci proračuna i proračunskih korisnika Grada Zagreba za 2018. iznose devet milijarda 338 milijuna i 310 tisuća kuna.  

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izgradnja škola i vrtića

"Podnijeli smo ukupno sedam amandmana u iznosu od 98 milijuna kuna na prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu i ako naši amandmani budu usvojeni, ne vidim razlog da ne usvojimo proračun za iduću godinu", poručio je Mikulić.  Istaknuo je da će "amandman svih amandmana" biti rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na produženju Branimirove ulice. "To je žila kucavica prometa i, u konačnici, to je nešto čime se želimo baviti - komunalnim temama", dodao je.

HDZ predlaže dodatnih 70 milijuna kuna za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju Branimirove ulice i Ulice Rudolfa Kolaka, čime bi se omogućilo rješavanje prometne infrastrukture u Donjoj i Gornjoj Dubravi i Sesvetama.

Mikulić je rekao da HDZ traži i novac za izgradnju škola i vrtića te daljnju rekonstrukciju Doma zdravlja Špansko kako bi se ginekološka ambulanta s prvog kata premjestila u prizemlje i tako omogućio pristup ženama s invaliditetom, za što se predlaže sedam milijuna kuna.  

Podsjetio je da se amandmanima predlaže i da se osigura dva milijuna kuna za rješavanje statusa Kulturnog centra Dubrava, četiri milijuna kuna za kupnju zemljišta i izradu tehničke dokumentacije za dječji vrtić u Brezovici, 2,5 milijuna kuna za opremanje objekta Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, te 4,5 milijuna kuna više za javne potrebe u sportu. 

Kako bi se zadovoljile potrebe smještaja djece u vrtiće u Novom Zagrebu - zapad i Sesvete, Mikulić je rekao da HDZ predlaže da se osigura po 500.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za Dječji vrtić Sveta Klara i za Dječji vrtić Sesvetski Kraljevec.

Amandmanima HDZ-a predlaže se i dva milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije i sanaciju stuba na području Vijeća gradske četvrti Gornji grad Medveščak, te 500.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za denivelaciju pružnog prijelaza Jelkovečka - Sesvete. Predlaže se i milijun kuna za projektnu dokumentaciju prve faze tramvajske pruge potrebne za rješavanje Ulice grada Gospića i Ulice Marijana Čavića do kampusa Borongaja te milijun kuna za projektnu dokumentaciju spojne ceste Novi Jelkovec i središte Sesveta. 

Amandmanom predlažu i osiguranje dodatnih dva milijuna kuna za izgradnju jedinstvenog centra za osobe s invaliditetom koji bi se realizirao u suradnji s URIHO-om, a aplicirao na EU fondove. 

HDZ traži i da se osigura 500.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za novi objekt u kojem bi se čuvala građa svih zagrebačkih muzeja.    

Restrukturirati Holding

Na pitanje hoće li HDZ poduprijeti prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o izdvajanju ZET-a i Zagrebačkog velesajma iz Holdinga, Mikulić je odgovorio kako je napokon netko shvatio da treba restrukturirati Holding.

O tome se, rekao je Mikulić, vrlo intenzivno razgovara s predlagateljima kako bi im za to dali argumente. Ako se radi o tome da se nešto izdvoji kako bi se u Holdingu pokazao bolji rezultat, onda to nije dobro rješenje. Predložio je i da umjesto dobiti snize cijene usluga te da se donose strateška odluka što će s Holdingom i podružnicama. U vezi sa ZET-om, rekao je kako je "vječiti gubitaš" i da tu nešto ne funkcionira, a i Zagrebački velesajam je gubitaš.  

A što se tiče točke dnevnog reda u vezi s Prijedlogom odluke o određivanju poslova održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture koji se odnose na odvodnju atmosferskih voda, Mikulić je rekao da još imaju konzultacije o traženju adekvatnih obrazloženja za tu točku i ako ih dobiju - vidjet će kako će se postaviti. 

Na pitanje kako će na odnose u vladajućoj koaliciji u kojoj je HDZ sa strankom Bandić Milan 365 te strankom Neovisni za Hrvatsku utjecati to što je ta stranka u Saboru glasovala protiv izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, a i u Gradskoj skupštini su se u očitovanju o tim izmjenama pridružili oporbi, Mikulić je istaknuo da su oni "jedna dobra, kvalitetna koalicija" te da se svaki put ne mogu i ne moraju složiti i isto razmišljati. 

Mikulić je pozvao gradske zastupnike da sjednicu u četvrtak završe "u neko normalno vrijeme", da probaju završiti dnevni red u jednom danu jer je zbog Badnjaka i Božića na dnevnom redu i manje točaka. Dodao je kako ima dojam da oporba namjerno usporava rad Gradske skupštine, a kako bi se odugovlačenje spriječilo, najavio je da će tražiti izmjene Poslovnika.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina