Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
104 komentara

Pogreb dupina: Uginulo mlado majka je odnijela na pučinu...

Ekskluzivni video 24sata: Majka je svoje mrtvo mladunče odnijela na pučinu kod Cresa, a uskoro su se pridružili i drugi dupini. Bili su uz nju i pokušavali joj pomoći

Čitatelj 24sata
Foto: Čitatelj 24sata
104 komentara

Vidjeli smo kako nešto pluta pola nautičke milje od Cresa. Prišli smo bliže i vidjeli malog dupina. Nažalost, bio je mrtav, rekao nam je Frane Sučić.

On i njegov prijatelj Josip Stanković na mladunca su naišli u ponedjeljak u večernjim satima. Bio je dugačak jedva metar, a na trbuhu je imao rez od 20 centimetara. Prema stručnjacima, bio je mrtav danima , a teško je reći od čega je preminuo.

- Tek što smo došli do njega, iz mora su izvirile dvije peraje. Jedan od dupina brzo je doplivao do mladunca. Zahvatio ga je leđnom perajom i gurao prema otvorenome moru - prisjeća se Frane.

Majci malenog dobrog dupina cijelo vrijeme je spadao, no ona se nije dala smesti. Gurala je mladunca ne bi li se pomaknuo, no bez uspjeha. Drugi dupin je bio uz nju , no nije prilazio sasvim blizu njoj i uginulome mladuncu, kojeg je majka na kraju odvukla na pučinu.

- Majke i mladunci su jako povezani . Trudnoća traje godinu dana i majka ne napušta mlado - rekao nam je Draško Holcer , predsjednik i istraživač Instituta Plavi svijet , koji proučava dupine u Jadranu.

Ovakvo ponašanje dupina u Jadranu još nisu zabilježili. Slično su vidjeli prije tri godine istraživači u Grčkoj.

- Majka ostaje nekoliko dana uz mladunče . Cijela skupina je uz nju i pokušava joj pomoći. Na kraju ga obitelj ostavlja i on tone - dodali su u Plavom svijetu. Da joj nije stalo i da joj nije prirastao srcu, odmah bi ga napustila.

Jadransko more je raj za dobre dupine

Jadransko more je malo i u njemu vladaju relativno stalni uvjeti za život dobrih dupina. Zbog toga se ne moraju često seliti. Maleni dupini na svijet dolaze u ljetnim mjesecima, a s majkama ostaju od tri do pet godina.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message