Obavijesti

News

Komentari 48

Pokolj djece u školi je osveta za Malalino dobivanje Nobela?

Pokolj djece u školi je  osveta za Malalino dobivanje Nobela?
31

Talibani su u napadu na školu u Pešavaru ubili 145 ljudi, većinom djece. Navodno je to osveta za Malalu Yousafzai koja potiče obrazovanje djece i žena u Pakistanu

VIDEO

Stravični napad talibana na školu u gradu Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana u kojem je poginulo 145 ljudi, većinom djece, osveta je za aktivisticu Malalu Yousafzai koja je prošli tjedan u Oslu primila Nobelova nagradu za mir za 2014. godinu, javlja International Business Times.

Ahmed Rashid, stručnjak za islamističke militante, rekao je za BBC da su talibani imali nekoliko razloga za napad, a jedan od njih je zasigurno i poslati poruku onima koji daju podršku Malali, hrabroj djevojci koja se zalaže za obrazovanje žena i djece u Pakistanu.

Reuters

Malala osudila 'kukavički zločin': Srce mi je slomljeno

Na događaje u Pešavaru reagirala je i sama Malala koja je izjavila da joj je srce slomljeno nakon jučerašnjeg besmislenog i hladnokrvnog terorističkog čina.

- Nevina djeca u školama ne bi trebala biti zahvaćena takvim strahotama. Osuđujem taj kukavički zločin. Ja, zajedno s milijunima diljem svijeta, oplakujem tu djecu, moju braću i sestre, ali mi nikada nećemo biti poraženi - poručila je Malala koju su talibani napali u listopadu 2012. godine dok se vozila u školskom busu. Uz Malalu koja je ranjena u glavu i rame, stradale su još dvije djevojčice.

Malala se s obitelji preselila u Veliku Britaniju gdje se uspješno oporavila. U međuvremenu postala je simbol otpora u borbi protiv pobunjenika u plemenskom području Paštun, na sjeverozapadu Pakistana. Njezini napadači, desetorica talibana, uhićeni su u rujnu ove godine.

REUTERS/PIXSELL

Sklopila pakt za sotonističkim silama

Nekoliko dana prije napada, talibani su upozorili kako je 'Malala skovala pakt sa sotonističkim silama Zapada koje su joj dale Nobelovu nagradu kako bi promovirala zapadnjačku kulturu, a ne obrazovanje'.

Demoraliziranje vojske

Rashid dodaje da je jedan od povoda terorističkom napadu i namjera da se demoralizira vojska.

- Mnogi od vojnika koji se bore protiv talibana imaju djecu koja pohađaju ovu školu, to je jedan od načina osvete - rekao je.

REUTERS/PIXSELL

'Neka osjete istu bol kao što smo osjetili i mi'

U međuvremenu se oglasio i Pokret pakistanskih talibana (TTP) koji su kazali da je napad bio osveta za operaciju 'Zarb-e-Azb' pokrenutu u lipnju protiv njih i njihovih saveznika bliskih Al Kaidi u Sjevernom Vaziristanu.

- Školu za djecu vojnika smo napali jer vlada napada naše obitelji i žene. Htjeli smo da osjete tu bol, kazao je glasnogovornik TTP-a Muhammad Umar Khorasani.

REUTERS/PIXSELL

Najgori masakr u povijesti zemlje

Podsjetimo, skupina naoružanih muškaraca upala je u utorak oko 10 sati po lokalnom vremenu u javnu školu kojom upravlja vojska. U školskoj zgradi u vrijeme napada nalazilo se oko 500 ljudi. Pucnjava i eksplozije odjekivali su, dok je broj žrtava rastao iz minute u minutu. Pucali su po svemu što se miče, a kako je svjedočio jedan od preživjelih učenika, učiteljicu su polili benzinom i natjerali djecu da je gledaju. Jedan se bombaš raznio u učionici u kojoj je bilo 60 djece. Učenici su se skrivali pod leševima svojih školskih kolega i glumili da su i oni sami mrtvi. 

Konačna brojka  - 145 mrtvih, od čega 132 djece mlađe od 16 godina, 10 zaposlenika škole te tri vojnika. Najmanje 100 ljudi je ozlijeđeno, mnogi su ranjeni.

U osmosatnoj protuterorističkoj akciji većina taoca je oslobođena, a niti jedan od sedmorice talibana nije preživio, javlja CNN.

REUTERS/PIXSELL

Pakistan oplakuje žrtve

Pakistanski premijer Navaz Šarif rekao je da je masakr u školi 'nacionalna tragedija' te proglasio trodnevnu nacionalnu žalost koja je započela u srijedu.  Pakistan se sprema za masovne sprovode poginulih.

REUTERS/PIXSELL







Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...