Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
127 komentara

'Pokrećemo telefon za žrtve, sigurne kuće i izmjene zakona'

Plenković je rekao da se radi o krupnom društvenom problemu i fenomenu, a poruka sa prosvjeda je i bila jako dobra i uključila je one na koje se najviše odnosi - žrtve

Zagreb: Članovi inicijative Spasi me na sastanku s premijerom Plenkovićem
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
127 komentara

Nakon sastanka s predstavnicima inicijative #spasime premijer Andrej Plenković i začetnica inicijative Jelena Veljača medijima su predstavili što su dogovorili.

POGLEDAJTE VIDEO:

Predstavnice inicijative #spasime u Banskim dvorima predale zahtjeve premijeru Andreju Plenkoviću i nadležnim ministrima Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata Politiko on Monday, 18 March 2019

Plenković je rekao da se radi o krupnom društvenom problemu i fenomenu, a poruka sa prosvjeda je i bila jako dobra i uključila je one na koje se najviše odnosi - žrtve. 

- Taj krik nailazi na otvorena vrata Vlade i svih resora koji se time bave - rekao je premijer i dodao da su razgovarali dva sata o tome što od zahtjeva mogu napraviti u najkraćem roku, a što u srednjem.

- Možemo reći, preuzimam političku odgovornost, da se na razini države ustroji telefon za žrtve koji bi bio dostupan cijeli dan - obećao je premijer i rekao kako će operateri biti educirani da mogu pružiti savjet i pomoć. 

Drugi element je pitanje sigurnih kuća kojih nema u šest županija.

- Razgovarat ćemo sa županima i osigurati da se do kraja godine ustroje sigurne kuće - rekao je.

Što se tiče izmjena zakona, uglavnom se radi o podizanju minimalnih kazni, a na tome će raditi Radna skupina u kojoj će biti i stručnjaci iz inicijative. 

- Jačat ćemo edukaciju, obrazovni sustav s međupredmetnim dijelom nastave, građanski i zdravstveni odgoj - rekao je Plenković i istaknuo kako je najvažnije senzibiliziranje mladih da je nasilje društveno neprihvatljivo i da šamar nije dozvoljen.

Ministar Božinović imat će razgovor s ravnateljstvom policije, vidjeti će kako ići dalje prema kvalifikacijama nasilja u obitelji i što mogu učiniti da se ta djela okvalificiraju na teži način. 

Ministarstvo socijalne politike radi dokument, precizan protokol što koje institucije rade u slučaju obiteljskog nasilja. Bit će dostupan na stranicama ministarstva od petka, rekao je Plenković i istaknuo da je dokument nastao neovisno od prosvjeda.

Jelena Veljača na kraju je istaknula kako očekuje od premijera i njegovih ministara da ispune obećanja te je ponosna što su ušli u Rande skupine.

- Radit ćemo to strastveno i nećemo vas iznevjeriti - rekla je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message