Obavijesti

News

Komentari 55

Pokupec 'pala' zbog manjkave optužnice protiv Željka Sačića

Pokupec 'pala' zbog manjkave optužnice protiv Željka Sačića
1

DORH je zaključio da optužnica i postupak, prije njezina podizanja, trpe znatne nedostatke Zakona o kaznenom postupku za što je odgovorna Željka Pokupec

VIDEO

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan zatražio je ostavku zagrebačke županijske državne odvjetnice Željke Pokupec, što je ona i učinila.

Pokupec je napravila niz propusta kod podizanja optužnice protiv Željka Sačića, ratnog pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a, i Franje Drlje, bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice Lučko, koje su optužili za ratne zločine u Ramljanima kraj Knina nakon akcije Oluja, pa je stoga glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan uz to što je zatražio Pokupec ostavku, naložio i povlačenje optužnice.

DORH je 12. siječnja optužilo Sačića da nije nadzirao ponašanje pripadnika ATJ-a Lučko, da je nakon saznanja o ubojstvima dozvolio Drljinoj grupi odlazak u Ramljane i palež kuća te da je sprječavao provođenje istrage i očevida. Tereti ga se i da je zapovjedniku jedinice izdiktirao lažno izvješće o događaju u Gruborima, prema kojem su pripadnici ATJ-a naišli na oružani otpor neprijatelja, uslijed čega je nekoliko osoba usmrćeno, a to je lažno izvješće poslano Glavnom stožeru HV-a.

Prema Cvitanu, Pokupec se kod rada na optužnici nije držala Zakona o državnom odvjetništvu jer nije, a moralo je, o namjeri podizanja optužnice izvijestiti DORH, što je propustilo učiniti. Izvijestilo ga je tek nakon podizanja spomenute optužnice 14. siječnja 2015. pa DORH zbog toga nije imalo priliku ranije raspravljati o njezinoj pravnoj kvaliteti i činjeničnoj utemeljenosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U DORH-u su zaključili da optužnica i postupak prije njezinog podizanja trpe znatne nedostatke u smislu čl. 356. st. 1. Zakona o kaznenom postupku.

- Naime, tijekom provedene istrage nisu poduzete sve radnje kako bi se prikupili dokazi o odlučnim činjenicama od kojih zavisi zaključak o postojanju svih bitnih obilježja kaznenih djela koja se okrivljenicima stavljaju na teret. Ovakvim načinom rada u prethodnom kaznenom postupku i ovakvom manjkavom optužnicom nisu ispunjeni zakonski uvjeti postupanja i optuživanja kao niti profesionalni standardi progona u predmetima ratnih zločina propisani Naputkom Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske broj O-4/08. Zbog navedenog, glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske je 6. veljače 2015. dao obvezni naputak sukladno odredbi čl. 54. st. 1. i 3. Zakona o državnom odvjetništvu i naložio povlačenje optužnice koja je povučena sa Županijskog suda u Zagrebu - priopćio je DORH.

- Smatrajući da je za propuste i nepravilnosti u radu kojima je dovedeno u pitanje uredno i zakonito funkcioniranje sustava državnog odvjetništva u cjelini, odgovorna Željka Pokupec kao županijska državna odvjetnica, Glavni državni odvjetnik je od nje zatražio podnošenje ostavke s te dužnosti što je ona učinila 6. veljače 2015. godine - stoji u priopćenju DORH-a.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a