News

Komentari 1

Pokušaj državnog udara u Nigeriji, uhićeni vojnici

Pokušaj državnog udara u Nigeriji, uhićeni vojnici

Nakon što je izbila pucnjava u glavnome gradu Niameyu u Nigeriji, uhićeni su vojnici zbog pokušaja "državnog udara"

Stanovnici su izvijestili da su preko noći čuli rafale u blizini predsjedništva, samo dva dana prije nego što bi Mohamed Bazum trebao preuzeti kormilo države sklone puču.

"Uhićena je nekolicina pripadnika vojske koji stoje iza ovog pokušaja puča", rekao je izvor govoreći pod uvjetom da ostane anoniman.

"Predsjednička garda je uzvratila, sprečavajući ovu skupinu vojnika da se približi predsjedničkoj palači", rekao je izvor.

Stanovnik okruga Niamey's Plateau, koji uključuje predsjednikovu službenu rezidenciju i urede, rekao je za AFP: "Bilo je to oko 3 ujutro, čuli smo pucnjeve iz teškog i lakog oružja i trajalo je 15 minuta prije no nego je prestalo, a potom su pucali iz lakog oružja."

Navodni puč dolazi uoči Bazumove zakazane inauguracije u petak - prve tranzicije nakon izbora u povijesti Nigera od neovisnosti o Francuskoj 1960. godine.

Bazum je bivši ministar unutarnjih poslova i desna ruka odlazećeg predsjednika Mahamadua Isufua, koji dobrovoljno odlazi nakon dva petogodišnja mandata.

Njegovu pobjedu u drugom krugu izbora 2. veljače ustavni je sud potvrdio ovog mjeseca.

Rezultate je osporio Bazumov suparnik, bivši predsjednik Mahaman Usman, koji je tvrdio da je on stvarni pobjednik.

Usman je pozvao na "mirne prosvjede" širom zemlje, ali vlasti su dan ranije zabranile planirani prosvjed oporbe u srijedu u Niameyu.

Niger je najsiromašnija zemlja na svijetu, prema mjerilu UN-ovog Indexa ljudskog razvoja koji obuhvaća 189 država.

Najčitaniji članci