News

Komentari 14

Polašek: 'Namjerno širenje virusa je u zoni bioterorizma'

Polašek: 'Namjerno širenje virusa je u zoni bioterorizma'

Nadamo se da ćemo ovim novim pooštrenjem mjera doći u situaciju da ćemo se moći boriti s virusom korištenjem cjepiva, rekao je dr. Ozren Polašek, član Znanstvenog savjeta Vlade

Dr. Ozren Polašek, pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te član Znanstvenog savjeta Vlade gostovao je u petak na N1 televiziji gdje je komentirao nove, oštrije mjere.

 - Mjere su dvosmjerna ulica jer zahtijevaju suradnju i populacije i zdravstvenog sustava - rekao je i dodao:

 - Pri tome moramo razlikovati zaštitne mjere od restriktivnih. Zaštitne su one koje štite nas, maska, pleksiglas, fizička udaljenost. ako s nima ne uspijemo polučiti dovoljno dobre rezultate potrebne su nerestriktivne mjere poput obustave rada. U konačnici, sve su mjere onoliko učinkovite, koliko ih se pridržavamo.

Polašek smatra da apeli i pozivi nisu bili učinkoviti i da nam od sada trebaju represivnije mjere, jer se ljudi ne drže pravila i krše samoizolaciju čak i kad dobiju pozitivan test.

 - Namjerno širenje virusa je apsolutno u zoni bioterorizma i kao društvo ga moramo apsolutno osuditi - rekao je.

Što se tiče trajanja novih mjera, to će odrediti stanje zdravstvenog sustava, a nada se da će ove mjere stvoriti situaciju u kojoj je za borbu protiv virusa dovoljno cjepivo. 

 -  Pobornik sam cijepljenja i svima to sugeriram, ali za javnost je važno reći da nam je potrebno još rasprava o koristi i sigurnosti cjepiva - kaže Polašek. 

Komentirao je i mogućnost da se na proljeće uvedu korona putovnice koje bi omogućile putovanja samo onima koji su se cijepili. 

 - Kada sam čuo za ideju korona putovnice u proljeće, to me je malo zateklo, ali svakako trebamo razmišljati o tome da je cijepljenje stvarno važno - ne samo zdravstveno nego i ekonomski pa tako o njemu ovisi cijela turistička sezona. Stoga nam je jako važno osigurati dovoljnu procijepljenost populacije - tvrdi Polašek. 

Na pitanje treba li povećati opseg testiranja rekao je da su asimptomatski zaraženi veliki problem ove epidemije.

 - Bilo koje povećanje kapaciteta za testiranje znači korak naprijed. Brzi antigenski testovi su definitivno zanimljiva pomoć - zaključio je Polašek koji je za svoju obitelj kupio set antigenskih testova koje će upotrijebiti prije odlaska roditeljima na Božić i Novu godinu kako bi bio dodatno siguran da neće riskirati njihovo zdravlje.

Najčitaniji članci