Obavijesti

News

Komentari 190

AHSP: Ne priznajemo zabranu MUP-a, u subotu smo na Trgu

AHSP: Ne priznajemo zabranu MUP-a, u subotu smo na Trgu
1

Okupljanje "Prisega domovini i prisega Klubu Hrvatskih domoljubnih snaga" trebalo se održati u subotu, a ministar ga je zabranio jer bi mogao izazvati uznemirenost

VIDEO

Iako je ministar unutrašnjih poslova Rajko Ostojić u srijedu izjavio kako policija nema razloga zabraniti postrojavanje vojske Autohtone Hrvatske stranke prava, u četvrtak ujutro iz MUP-a je stiglo priopćenje kako se sporni skup ipak zabranjuje

Okupljanje pod nazivom "Prisega domovini i prisega Klubu Hrvatskih domoljubnih snaga" trebalo se održati u subotu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a ministar je skup zabranio jer bi među građanima mogao izazvati uznemirenost.

- Stranačku vojsku ne možete postrojavati na Trgu bana Jelačića - izjavio je ministar Ranko Ostojić prije sjednice Vlade u četvrtak.

- S obzirom da organizator osnivanje, postrojavanje i prisegu stranačke vojske namjerava održati na središnjem gradskom trgu i djelomično u najfrekventnijoj ulici, gdje se stalno nalazi veliki broj građana, te izraženu javnu osudu i protivljenje takvom okupljanju, postoji utemeljena vjerojatnost da bi održavanje i javnog okupljanja uz postrojavanje i davanje prisege izazvalo uznemirenost kod većeg broja građana, a s obzirom na vrijeme, broj sudionika i narav okupljanja moglo ozbiljnije poremetiti kretanje većeg broja građana te dovesti do nasilja i ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira - stoji u priopćenju MUP-a.

A-HSP: Ne priznajemo zabranu!

Unatoč zabrani, A-HSP je priopćenjem poručio da tu odluku MUP-a ne priznaju i da u subotu dolaze na Trg:

- Ova zabrana nije u skladu sa Ustavom i demokratskim okvirima. A-HSP ne priznaje ovu zabranu i u subotu će se pojaviti na Trgu bana Josipa Jelačića i tamo položiti prisegu domovini. Poručujemo ministru Ostojiću da u subotu može napokon hapsiti hrvatske domoljube i branitelje! Nismo se bojali '91. tenkova pa tako ni ove represije onih koji mrze Hrvatsku i koji su bili protiv stvaranja Hrvatske - stoji u priopćenju.

"Dođite u crnom ili nema prisege"

A-HSP, stranka koju vodi Dražen Keleminac, na godišnjicu smrti Ante Starčevića planirala je organizirati postrojavanje tzv. Hrvatskih domoljubnih snaga uz prisegu domovini i vježbu. U 10 sati članovi su se trebali okupiti u prostorijama stranke u Ilici 31, a za 11 sati bilo je zakazano postrojavanje ispred zgrade i vježba.

Točno u podne "Hrvatske domoljubne snage" trebale su otići na Trg bana Jelačića gdje su se trebale postrojiti i položiti prisegu Domovini. Okupljanje je imalo i poseban "dress code" pa je tako članovima poslan naputak da dođu u crnim čizmama ili cipelama, crnim hlačama s džepovima sa strane i crnoj jakni "Spitki". Onima koji ne dođu tako odjeveni poručeno je da se neće moći postrojiti niti položiti prisegu.

Recept mađarskih nacionalista

Radikalno desni A-HSP svojim je namjerama stao uz bok mađarskoj stranci Jobbik, poznatoj po velikomađarskim, antiromskim i antisemitskim stavovima. Treća stranka po snazi u Mađarskoj 2007. godine osnovala je svoju vojsku pod nazivom Mađarska garda koju je sud zabranio 2009., ali odmah potom Jobbik je osnovao Pokret mađarske garde registriran kao "udruga za promicanje tradicionalnih vrijednosti".

- Nisam kao ministar zabranjivao javne skupove, osim jednom prije nekih dvije i pol godine, kada se trebao održati skup s namjerom širenja poruka koje su bile protivne Ustavu RH - rekao je Ostojić misleći pritom na zabranjenu šetnju radikala iz mađarskog Jobbika i hrvatskog HČSP-a u Zagrebu.

Čini se da je i u za subotu najavljenoj šetnji A-HSP-a policija ipak prepoznala poruke protivne Ustavu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 190
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..