News

Komentari 18

Policija će možda zabraniti prvu Paradu ponosa u Sarajevu

Istodobno premijer Županije Sarajevo Edin Forto poručio je kako će učiniti sve da se Parada ponosa održi. Potporu održavanju prve Parade ponosa u BiH dao je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović

Prva homoseksualna Parada ponosa najavljena za početak rujna u Sarajevu mogla bi biti zabranjena, najavilo je u petak ministarstvo unutarnjih poslova Županije Sarajevo u kojoj se vlast podijelila oko održavanja ovoga skupa.
Nakon što su tijekom dana iz političke stranke Narod i pravda predsjednika skupštine Županije Sarajeva Almedina Konakovića pozvali na otkazivanje homoseksualne parade, njihov ministar unutarnjih poslova Admir Katica istaknuo je kako skup nije dobio odobrenje za održavanje.

"Neistinite su informacije da je izdana bilo kakva dozvola, s obzirom da dozvola nije predviđena prema zakonu o javnom okupljanju Županije Sarajevo", rekao je Katica.
Pojasnio je kako postoji mogućnost da policijsko tijelo na temelju informacija kojima raspolaže donese odluku o zabrani održavanja ovoga skupa.

"Ta odluka se može donijeti najkasnije 48 sati prije planiranog održavanja javnog skupa. Zakon predviđa da organizator javnog skupa, ukoliko bude doneseno rješenje o zabrani ima mogućnost žaliti se ministru unutarnjih poslova kao drugostupanjskom tijelu koji donosi odluku po tom pitanju", rekao je Katica za portal Klix. 

Iz stranke Narod i pravda danas su istaknuli da "u uzavreloj političkoj situaciji u BiH bilo kakva eskalacija može izazvati negativne posljedice".
Istodobno premijer Županije Sarajevo Edin Forto poručio je kako će učiniti sve da se Parada ponosa održi.
"Kao premijer županije učinit ću sve da svi građani i građanke ove županije budu ravnopravno tretirani, da imaju pravo na okupljanje i da uživaju zaštitu policije“, naveo je Forto koji je član Naše stranke.

Potporu održavanju prve Parade ponosa u BiH dao je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, a ranije je to učinio i veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson, koji se javno deklarira kao homoseksualac.

Protivljenje održavanju Parade ponosa izrazila je i najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA). 

Najčitaniji članci