News

Komentari 184

Policija istražuje prijetnje smrću Borisu Dežuloviću nakon kolumne 'Je*o vas Vukovar'

Policija istražuje prijetnje smrću Borisu Dežuloviću nakon kolumne 'Je*o vas Vukovar'

Dežulović je primio prijetnje zbog kolumne o Vukovaru. Policija trenutno istražuje poruke s prijetećim sadržajem putem društvenih mreža. Primio je više od stotinu prijetnja...

Policija provodi izvide o prijetnjama koje je novinar i književnik Boris Dežulović primio nakon kolumne 'Je*o vas Vukovar' objavljene na portalu N1, potvrdilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Policijski službenici, povodom saznanja i prijave građanina o zaprimanju poruka s prijetećim sadržajem, započeli su s provođenjem policijskih izvida koji su u tijeku, navodi MUP u odgovoru Hini.

Dežulović je nakon objave kolumne koju su javno osudile udruge branitelja, ali i Ministarstvo branitelja primio brojne prijetnje putem društvenih mreža.

U njegovu obranu stalo je, među ostalima, Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko novinarsko društvo koje je ustvrdilo da je Dežulović žrtva institucionalnog linča zbog teksta u kojem problematizira zloupotrebu žrtve grada Vukovara u političke svrhe. 

Upozorili su pritom da je Dežulović primio više od stotinu ozbiljnih prijetnji i prijetnji smrću te su pozvali institucije da Dežulovića zaštite od svih oblika zastrašivanja, prijetnji i progona, kao i svakog drugog novinara koji potiče važne javne rasprave kao što je ova.

'Dežulovićevi progonitelji uporno i namjerno javnosti podmeću tezu kako je kolega tekstom grubo uvrijedio žrtvu Vukovara i njegovih građana i građanki. Svakome tko je pročitao spomenuti tekst od početka do kraja jasno je kako je namjera autora bila isključivo kritizirati odnos državne i lokalne vlasti prema Vukovaru, odnos u kojemu ga razne političke opcije desetljećima pažljivo balzamiraju kako bi ga zadržale u stanju pogodnom za njihove političke interese, u kojem se njegovo postojanje svodi na mjesto posebnog pijeteta, a ne grada pogodnog za život', priopćio je ranije HND-a.

Najčitaniji članci