Obavijesti

News

Komentari 202

Policija kontrolira propusnice na punktovima: 'Građani su dosad predali čak 96.000 zahtjeva'

Policija kontrolira propusnice na punktovima: 'Građani su dosad predali čak 96.000 zahtjeva'
10

Naši reporteri nalaze se na punktovima za prelazak iz županije u županiju te javljaju kako su do sad svi oni koji nisu imali propusnicu bili vraćeni nazad...

VIDEO

Od ponoći su stupile na snagu propusnice bez kojih građani ne mogu napustiti svoje mjesto prebivališta. Ista mjera određena je i u prvom valu pandemije na proljeće, no izgleda da je tada bilo puno lakše doći do propusnice. Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera, Davor Božinović, otkrio je na sjednici Vlade kako su od ponedjeljka do danas u 10 sati zaprimili 96.955 zahtjeva za propusnicom, od čega ih je 41.496 odobreno. Njih 19.708 još se obrađuje.

Novinari 24sata nalaze se na punktovima diljem Hrvatske gdje se prelazi iz županije u županiju. 

U Bilicama kod Pleternice glavno raskrižje na jednoj od najprometnijih cesta između Brodsko posavske i Požeško slavonske županije od ponoći je policijsko vozilo. Policajci zaustavljaju svako vozilo koje ide ka jednoj od županija, kontroliraju mjeru zabrane prolaska bez propusnica između županija.

Primjećuje se da većina imaju uredne propusnice, tiskane ili na mobitelima. Bilo je i onih koji nisu imali propusnice i njih su policajci nažalost morali vratiti. To se pokazalo kao jedan od glavnih problema odmah na početku primjene ove mjere. Naime, kako su nam rekli oni koji nisu imali propusnicu, a radi se uglavnom o onima koji žive u jednoj, a rade u drugoj županiji njihovi poslodavci su podnijeli zahtjev ali povratnog odgovora nisu dobili.

U dogovoru s njima krenuli su na posao, na kojeg ipak nisu stigli. Jedna mlada žena sela Ravno koja radi u Pleternici pošla je na posao u Pleternicu, policajcima je umjesto propusnice pokazala ugovor o radu. Nažalost morala se vratiti kući, jer njen poslodavac nije dobio propusnicu. Najveći je broj onih koji zbog radnih obveza prelaze županijske granice, jer nema propusnica kao proljetos kojima se dozvoljavao prelazak zbog vitalnih obiteljskih razloga.

Na policijski punkt došao je jedan muškarac s automobilom Njemačkih registarskih oznaka, nije imao propusnicu. U razgovoru s njim doznajemo da je noćas prešao granicu i pošto nije imao PCR test dobio je obvezu da ga uradi u Hrvatskoj. Kako je u Slavonskom Brodu morao duže čekati da obavi testiranje odlučio je to učiniti u Požegi. Policajci su ga pustili uz obvezu da im dostavi potvrdu o testiranju, ne učini li to dobiti će prijavu.

POGLEDAJTE VIDEO: Kontrola propusnica u Bilicama 

Kontrolni punkt Zagrebačke županije i Koprivničko-križevačke je mjesto Haganj. Neslužbeno smo doznali da je jedino pojačan promet iz smjera Koprivničko-križevačke jer ljudi iz Svetog Ivanja Žabna odlaze na posao prema Zagrebu, dok je u kontra smjeru promet uobičajen. Za sad nije bilo nikakvih pokušaja nelegalnog ulaska iz jedne županije u drugu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kontrola propusnica u Haganju 

Osječko-baranjska županija 

Na državnoj cesti kod mjesta Klise u Osječko-baranjskoj županiji od ranog jutra u srijedu stoji policijski punkt na kojemu se obavljaju kontrole propusnica onih koji idu iz Vukovarsko-srijemske županije put Osijeka. Iznimno je gust promet jer je to cesta kojom inače prometuju i kamioni koji dolaze iz Srbije. Već u prvih sat vremena, od 7 ujutro, činilo se da je velik broj putnika iz Vukovara koji, iz različitih razloga, nemaju propusnice.

- Ja sam Vukovarac, ali živi u Švedskoj. Došao sam u posjet svojima i saznao da moram imati PCR Covid test. Mi u Vukovaru nemamo gdje ići na testiranja jer se ona obavljaju u Osijeku. Nisam u sustavu e-građanina pa nisam tako mogao ishodovati propusnicu, a kada sam nazvao telefonom rekli su da su zatrpani zahtjevima pa ne znaju kada ću dobiti propusnicu. Preporučili su mi da probam otići u Osijek, objasniti policiji situaciju, pa me možda puste no, nisu me pustili i sada ne znam što ću - kaže Robert Vidović koji sada mora biti 10 dana u izolaciji jer je pristigao u Hrvatsku iz Švedske.

Ogorčen je jer će sada cijeli svoj godišnji provesti u izolaciji i neće vidjeti obitelj. Sličan problem ima i Živko iz Vukovara.

- Nemam propusnicu jer se danima nitko u vukovarskom Stožeru ne javlja na telefon. Naručen sam na testiranje na Covid u Osijek danas jer sam prije tri dana došao iz Njemačke doma i da bih se mogao kretati moram imati potvrdu da nisam zaražen. Sada niti mogu na testiranje, niti mogu dobiti ikoga da mi kaže kako da dođem do propusnice. Jučer sam otišao u policiju pitati nekoga što da radim jer su mi na granici dali papir da moram biti u samoizolaciji 10 dana, a na kraju sam dobio 8.000 kuna kaznu jer sam izašao iz te samoizolacije. Sada kada sam konačno dobio termin za testiranje, posudio auto da mogu na njega otići, sada mi ne daju jer nemam propusnicu. Katastrofa!" kaže ljutito Živko kojega je policija uputila da se pokuša obratiti svojoj liječnici i od nje zatražiti uputnicu za testiranje.

- Zvao sam i nju ali je rekla da mi ne može dati uputnicu jer nemam nikakve simptome - dodaje. Policajac mu je i dalje pokušavao pomoći. "Recite mi onda što vi meni možete pokazati kao dokaz da doista idete u Osijek na testiranje, neki pravno valjani dokument?". Živko je ponudio poziv iz bolnice na testiranje no, to ipak nije bilo dovoljno, i morao se vratiti u Vukovar.

Većina putnika u automobilima policiji je pokazivala isprintane propusnice, one koje imaju u mobitelima dobivene preko sustava e-građanin, ali i službene iskaznice kojima potvrđuju da im je kretanje dozvoljeno i bez propusnica. Učitelj iz Vukovara koji radi u Osječko-baranjskoj županiji također nije mogao proći policijski punkt.

- Nemam propusnicu jer nisam na vrijeme podnio zahtjev i do sada je nisam dobi - priznao je policiji.

- Gospodine, mjera koju je donio Stožer nije od sinoć, niti od prekjučer, nego od prije tjedan dana. Trebali ste to na vrijeme odraditi. Ukoliko vam vaš poslodavac, odnosno škola, može sada poslati na mail potvrdu da ste njihov djelatnik i da morate doći na posao, pustit ću vas - opet je savjetom pokušao pomoći policajac.

Na drugoj strani ceste rasprava između policajca i Osječanina.

- Ali u autu su moji radnici. Oni su iz Trpinje, rade tu kod mene u Klisi, evo, 50 metara dalje odavde. Nisam im mogao dati propusnice kada ih ja kao firma još nisam dobio jer već danima nitko ne odgovara na moj poslani zahtjev. Zar smo mi krivi što je sustav izdavanja propusnica zatrpan pa propusnice nisu izdane na vrijeme? - pita se Dražen Mlinarević iz Osijeka.

Policija je pristala na to da on kao vlasnik firme izda pisane i ovjerene potvrde kao propusnice svojim djelatnicima u automobilu pa su oni, na kraju, opak prešli granicu između dvaju županija. Problem je imao i Nikola iz Vukovara koji je bio naručen u auto-servis Osijeku na popravak automobila. "Nisam u sustavu e-građanin i nisam mogao izvadili propusnicu na vrijeme. Sada ne mogu na popravak, a auto mi ne valja. U Vukovaru nemam servis za svoj auto" kaže Nikola kojega su policajci također vratili doma.

Zadarska županija

- Mi smo vam umirovljenici. Samo smo se došli provozati. Ako dalje ne može, vratit ćemo se - tako su nam rekla dvojica starijih muškaraca u srijedu ujutro prije nego su policajci na punktu Pirovac pregledali njihove dokumente. Propusnicu za ulazak u Šibensko-kninsku županiju nisu imali. Zato su se morali vratiti na vozikanje Zadarskom županijom. Nije im bilo teško, ipak žive u najvećoj županiji u zemlji, a ima i planinu i more.  

Dva policajca stala su odmah do table obavijesti o razgraničenju dvije županije. Nebo je bilo teško i sivo, u zraku vlaga, a crvena policijska palica mahala je rijetkom automobilima s obje strane da stanu.
Šleperi špedicije imali su propusnice i prolazili bez problema. Prošla je jedna policajka na putu do posla i jedna liječnica u suprotnom smjeru. Pacijenta su vratili natrag.

- Nemam propusnicu, a ne znam ni kako da je nabavim, jer je broj telefona kojeg su mi dali stalno zauzet. Jučer sam išao u općinu Pirovac po nju. Kažu, ne izdaju ih više, a ranije su izdavali. Dali su mi ovaj  broj, zvao sam sigurno 20 puta, ništa, stalno zauzeto. Preko interneta ne mogu zatražiti propusnicu, jer odašiljač nema signala. Ja sam teški plućni bolesnik.   Jučer sam bio na kontroli, čekam operaciju, ne mogu hodati  i moram ići na fizikalnu terapiju  u Biograd. U ovim godinama me nitko neće operirati, 81. godina mi je. I supruga čeka operaciju poslije Nove godine, 80 godina ima. Nas smo dvoje sami. Ne znam što da radim sad, ovako teški bolesnik bez fizikalne terapije. Baš mi je liječnica produljila uputnicu na još mjesec dana, ali gdje da obavim vježbe  - pita se Šimun Savić koji živi na šibenskom, a liječiti bi se htio na zadarskom području. Dodao je da je "ovo glupost i najveće ludilo što su mogli napraviti".

- Radim u Pakoštanima, a boravište mi je na mjesec-dva dana u Pirovcu. Idem raditi u firmi za uzgoj brancina i orade kod Talijana, tu imaju sortirnicu. Moram raditi, što ću - rekao nam  je Ivan Rosan, kojem je i prebivalište prijavljeno u Pakoštanima.

U srijedu ujutro je prošao, ali će morati nabaviti propusnicu za putovanje od prebivališta do boravišta, odnosno do radnog mjesta u Pakoštanima. Jer, policajci će uvijek puštati ljude da se vrate doma, ali ne nužno i da odu na posao bez propusnice.

Stiže autobus. Policajac ulazi unutra. Kontrolira vozača, ali i putnike. Svi su očito bili legalni jer nikoga nije izveo van i ostavio na cesti da se pješice vrati kući.

- Radim u dostavi i dobio sam propusnicu bez problema, sredio mi šef - rekao nam je Ivica Maleš i pokazao famoznu propusnicu kroz prozor dostavnog vozila te preko nevidljive linije razgraničenja ušao u Zadarsku županiju.

U suprotnom smjeru prošao je dobar tatin sin koji je zatražio i dobio propusnicu da kao vozač bolesnog oca može voziti liječniku iz Zadarske na područje Šibensko kninske županije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 202
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...