News

Komentari 1

Policija nakon mjesec dana vratila žrtve otmice obiteljima

Policija nakon mjesec dana vratila žrtve otmice obiteljima

NIGERIJA Većina žrtava otmice oteta je sjevernim nigerijskim državama, Zamfari, Kaduni i Nigeru. Preko 200 djece i mladih kao i deseci odraslih žrtava otmica još uvijek se nalaze u zatočeništvu

Policija i vlasti osigurale su puštanje stotinu žrtava otmice - među kojima su bila i djeca te žene, mnoge od njih dojilje - otetih iz njihovih sela na sjeverozapadu Nigerije prije mjesec dana, i to bez otkupnine, izvijestila je tamošnja lokalna policija.

Nigerija se bori protiv porasta oružanih napada - pljački i otmica radi otkupnine - koji se uglavnom događaju na sjeverozapadu zemlje gdje se malobrojne i slabo raspoređene snage sigurnosti bore kako bi spriječile daljnji porast broja i napada naoružanih bandi.

Oslobođene žrtve otmice zarobljene su 8. lipnja u selu Manawa u državi Zamfara, naveo je u srijedu glasnogovornik državne policije Mohammed Shehu u priopćenju za Reuters.

Shehu je također rekao da je oslobađanje žrtava otmice postignuto bez financijske ili materijalne naknadne otmičarima.

U priopćenju je navedeno i to da će žrtve otmice biti saslušane te će ih pregledati liječnici prije nego se vrate svojim obiteljima.

Dok se sjeverozapadna Nigerija već čitavo desetljeće nosi s nesigurnošću, što uključuje i napade islamističkih militanata i njihovih saveznika iz skupine Boko Haram, aktualni val otmica primarno je financijski motiviran.

Prema podacima kompanije SBM Intelligence sa sjedištem u Lagosu, procjenjuje se da je u prvoj polovici 2021. godine diljem Nigerije oteta 2.371 osoba, za koju su otmičari tražili ukupno oko 24,3 milijuna dolara otkupnina. No, iz SBM-a navode da se ne može precizno procijeniti koliko je točno plaćeno otkupnina.

Većina žrtava otmice oteta je sjevernim nigerijskim državama, Zamfari, Kaduni i Nigeru. Preko 200 djece i mladih kao i deseci odraslih žrtava otmica još uvijek se nalaze u zatočeništvu.

Najčitaniji članci