Policija se oglasila o pijanom županu: Evo za što se tereti, iz službe udaljili troje policajaca | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 6

Policija se oglasila o pijanom županu: Evo za što se tereti, iz službe udaljili troje policajaca

Policija se oglasila  o pijanom županu: Evo za što se tereti, iz službe udaljili troje policajaca

Osumnjičeni policijski službenici su odlukom načelnika policijske uprave udaljeni iz službe, a slijedi podnošenje zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka, navode iz MUP-a

VIDEO

MUP se oglasio oko uhićenja župana Damira Dekanića i još troje policijskih službenika. Osumnjičeni su za trgovanje utjecajem, zlouporabu položaja i ovlasti i pomaganje u zlouporabi položaja ovlasti. 

Kako navode, policajci PNUSKOK-a su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su istragu nad šestero hrvatskih državljana među kojima su četiri muškarca starosti 53, 38, 55 i 53 te dvije žene u dobi od 47 i 34 godine. Jedan od njih čelnik je županije, a troje su policijski službenici. 

- Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 53-godišnji čelnik županije, na području Županje i Cerne nešto iza ponoći 17. travnja, upravljao službenim automobilom županije pod utjecajem alkohola (1,44 g/kg) nedopuštenom i neprilagođenom brzinom kretanja od 87,9 km/h - priopćili su te dodali kako je u Cerni izgubio nadzor nad vozilom, sletio s kolnika i udario u prednji kraj osobnog automobila koji je bio parkiran ispred kuće, a zatim i u ogradu kuće. 

Jandroković o Dekaniću: Istraga će pokazati što se dogodilo, institucije rade svoje posao
Jandroković o Dekaniću: Istraga će pokazati što se dogodilo, institucije rade svoje posao

- Kako bi izbjegao prekršajnu odgovornost i negativni publicitet koji bi taj događaj za njega izazvao, 53-godišnjak je, sumnja se, dogovorio s 47-godišnjakinjom da ne zove policiju i da će joj nadoknaditi prouzročenu štetu. Potom je pozvao 38-godišnjaka s kojim je u srodstvu da odmah dođe na mjesto nesreće kako bi fingirao policijskim službenicima da je službenim automobilom županije upravljao 38-godišnjak, a da je sam bio suvozač - navodi se u priopćenju. 

Oni su svi postupili prema dogovoru, nakon čega je, navodi MUP, uslijedilo nezakonito postupanje troje policajaca. Utvrđena je sumnja da su 38-godišnjak i 47-godišnjakinja neistino iskazivali o okolnostima nesreće i time stvorili temelj na daljnje policijsko postupanje na dogovoreni način, a policajci su, protivno odredbama Pravilnika, propustili poduzeti sve dužne radnje. 

- Unatoč znanju da je 53-godišnjak počinitelj prometnog prekršaja, motivirani njegovim društvenim položajem i utjecajem, policijski službenici nisu utvrdili stvarno činjenično stanje o događaju i time su osigurali da 53-godišnjak izbjegne prekršajnu odgovornost. Također su na temelju lažnih iskaza 38-godišnjaka i 47-godišnjakinje prekršajno sankcionirali 38-godišnjaka i nakon toga poduzeli daljnje radnje kako bi prikrili nezakonito postupanje - priopćili su. 

Siroti Plenković. Opet je žrtva mangupa u vlastitim redovima
Siroti Plenković. Opet je žrtva mangupa u vlastitim redovima

Nadalje, s obzirom na to da je navedeni službeni automobil osiguran kod osiguravajućeg društva, prema uvjetima osiguranja i zaključenim policama osiguranja 53-godišnjak je u obvezi regresno namiriti iznose štete osiguravajućem društvu zbog skrivljene prometne nesreće u alkoholiziranom stanju. 

- Kako bi navedenu obavezu izbjegao te kako bi se putem ugovorenih polica kasko osiguranja i osiguranja od automobilske odgovornosti nadoknadila šteta, kako za službeni automobil u vlasništvu županije tako i za automobil te ogradu u vlasništvu 47-godišnjakinje,  53-godišnjak je zlorabio svoj položaj i osiguravajućem društvu također neistinito prikazao činjenice i okolnosti prometne nesreće, kako je ranije dogovoreno. Također je osiguravajućem društvu dostavio potvrdu policijske postaje o događaju, s neistinitim podacima o okolnostima prometne nesreće i počinitelju prometnog prekršaja. Tako je isključio mogućnost osiguravajućeg društva na pravo regresa, odnosno potraživanje namirenja isplaćene štete od alkoholiziranog vozača sukladno zaključenim policama osiguranja i uvjetima osiguranja. Na taj način je osiguravajućem društvu pričinio materijalnu štetu od 13.888,74 eura, a sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist u istom iznosu. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku te je protiv njih PNUSKOK podnio kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Osumnjičeni policijski službenici su odlukom načelnika policijske uprave udaljeni iz službe, a slijedi podnošenje zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka - stoji u priopćenju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

Operacija od 330 mil. eura: Kako je iz igre ispao Orbanov tajkun i trijumfirala Podravka
ISPLATA ĆE BITI NA JESEN?

Operacija od 330 mil. eura: Kako je iz igre ispao Orbanov tajkun i trijumfirala Podravka

Plus+ Belje, PIK Vinkovce i Vupik od Pavla Vujnovca preuzima Podravka na čelu s Martinom Dalić. Orbanov tajkun ovaj put nije uspio proširiti svoje carstvo

Nisu im ukopali cijevi, a još ih netko i reže i zatvara im ventile: 'Iz pipe curi samo vrela voda!'
APSURD U ZADRU

Nisu im ukopali cijevi, a još ih netko i reže i zatvara im ventile: 'Iz pipe curi samo vrela voda!'

Tijekom radova nisu zakopali cijevi. Voda se u njima grije. Građani su očajni
Splitske muke po plažama: Kaos u prometu, bageri svuda, nema parkinga, ali zato ima 'šporkice'
BROJNE PLAŽE, NIGDJE KUPANJA

Splitske muke po plažama: Kaos u prometu, bageri svuda, nema parkinga, ali zato ima 'šporkice'

Plus+ Na Žnjanu i Duilovu otvorena su velika gradilišta, kao i na betonskom platou na Bačvicama. Na Kašjunima je zatvoren jedini parking, na Trsteniku je more ocjenjeno nezadovoljavajućim, a u prometu je kaos