Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
31 komentara

Policija u Belfastu zaplijenila robote: Dijelili pilule za pobačaj

U Sjevernoj Irskoj pobačaj se dopušta jedino u slučaju kada je trudnica u životnoj opasnosti ili postoji objektivna opasnost da njezino mentalno ili fizičko zdravlje bude dugoročno ugroženo

Ireland abortion laws
Foto: Niall Carson/Press Association/PIXSELL
31 komentara

Policija u Belfastu u četvrtak je zaplijenila robote koji su na ulicama toga grada u organizaciji dviju grupa za ljudska prava dijelili pilule za pobačaj, u nastojanju da podignu svijest o legalnom pravu žena na prekid trudnoće. 

U Sjevernoj Irskoj sve je veći pritisak na institucije od kojih se očekuje da liberaliziraju vrlo stroga pravila o pobačaju. 

Grupe Rosa i Women on Waves upotrijebile su dva robota koji su prolaznicama ispred zgrade gradskog suda dijelili pilule za pobačaj, u sklopu kampanje čiji je cilj reforma zdravstva nakon što je susjedna Irska prošli tjedan uspjela liberalizirati svoj zakon. 

Syria conflict SKUP U S. Irskoj traže od May da ublaži zakon o pobačaju

Utemeljiteljica grupe Women on Waves Rebecca Gompers izjavila je da je policija s ceste uklonila i zaplijenila robote kojima je upravljano iz Nizozemske, da bi se pokazalo kako se pilule mogu dati ženama u Sjevernoj Irskoj a da se ne prekrši zakon. 

"Trenutak je da i u Sjevernoj Irskoj dođe do promjene", rekla je Gompers za Reuters. "Činjenica da abortus u Sjevernoj Irskoj nije dopušten predstavlja kršenje ljudskih prava."

Policija u Belfastu potvrdila je da je zaplijenila robote te da je u tijeku istraga o incidentu kako bi se ustanovilo je li prekršen neki zakon.

Gompers je kazala da su pilule uzele i progutale tri žene, no da nije poznato jesu li trudne. 

Britain's Prime Minister Theresa May attends a press conference in 10 Downing Street, London NAKON REFERENDUMA May odbija mijenjati zakon o pobačaju u Sjevernoj Irskoj

U Sjevernoj Irskoj pobačaj se dopušta jedino u slučaju kada je trudnica u životnoj opasnosti ili postoji objektivna opasnost da njezino mentalno ili fizičko zdravlje bude dugoročno ugroženo. Nije dopušten u slučaju silovanja, incesta ni u slučaju fatalne abnormalnosti fetusa. 

Kazna za obavljanje ili podvrgavanje ilegalnom pobačaju je doživotni zatvor. 

Pritisak na institucije od kojih se očekuje liberalizacija zakona pojačan je nakon što je irska vlada u utorak, četiri dana nakon održanog referenduma o pobačaju, najavila da će i prije ljetne parlamentarne stranke predstaviti prijedlog zakona koji će ženama omogućiti pravo na prekid trudnoće.

Protestanti i katolici u Sjevernoj Irskoj manje su društveno konzervativni nego drugdje u Irskoj ili u Velikoj Britaniji. 

Sjevernoirski parlament ima pravo uskladiti zakon o pobačaju s ostalim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, ali je protiv toga glasao u veljači 2016. Parlament nije zasjedao otkad se vlada raspala u siječnju 2017.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message