Obavijesti

News

Komentari 675

Darku Horvatu sud odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke

Darku Horvatu sud odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke

Horvat se izjasnio da se ne smatra krivim, a danas u 18.30 očekuje se ročište kod suca istrage na Županijskom sudu u Zagrebu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.36

Evo kojim firmama se pogodovalo u aferi Horvat

USKOK sumnjiči Darka Horvata da je pogodovao tvrtkama, zbog čega je ranije priveden na ispitivanje u USKOK te smijenjen s ministarske funkcije. Horvat ide i u istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Ukupan iznos potpora za koje su naložene navodno nezakonite isplate tijekom studenog i prosinca 2018. dosegle su 2,6 milijuna kuna. 

Telegram javlja kako se radi o firmama koje čiji su vlasnici bili bliski s Horvatom. Navodno je, bez ikakvih osnova, potporu od 133 tisuće kuna dobila Klesarska radiona u vlasništvu Željka Kovača, zatim firma Dors projekt kojoj je isplaćeno oko 199 tisuća kuna, Eko Kotor d.o.o. koji je također dobio oko 199 tisuća kuna te Domus interijeri koji su ostvarili potporu od 194 tisuće kuna. 

USKOK vjeruje da im je Horvat odobrio potpise jer se radi o firmama s područja Međimurske županije, odakle i on dolazi, a s njima je bio i usko povezan. 

Telegram javlja i kako je bivši ministar Tomislav Tolušić od Horvata tražio isplatu potpora za dvije firme - Cestogradnju d.o.o. koja je dobila 199.999 kuna i Megamont koji je navodno nezakonito ostvario poticaje od 197 tisuća kuna. S obje je firme, sumnja se, Tolušić bio poslovno i osobno povezan. 

Od Horvata je isplatu potpora tražio i državni tajnik iz Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac. U pitanju su firme Popović graniti, Tex i Tilia export koje su dobile između 100 i 160 tisuća kuna poticaja iz Programa ‘Razvoj zadružnog poduzetništva’. Žunac je s njima bio osobno povezan. 

Katica Mišković povezana je s jednom isplatom poticaja, a u pitanju je 100 tisuća kuna koje je dobila tvrtka Metalkov MB, s čijim je direktorom bila osobno povezana. 

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević je navodno urgirao za nekoliko firmi. Telegram neslužbeno doznaje da se radi o Interijerima Kabić, automehaničarskom obrtu Edition, ugostiteljskom obrtu Braco, servisu Nele-turbo, tvrtkama Fila, Halupa i Zeko Dvor. Oni su dobili između 50 i 100 tisuća kuna poticaja. Kako navodi USKOK, potpredsjednik Vlade je za tvrtke bio osobno zainteresiran, dok je Ana Mandac tražila potporu za firmu GP Mont. Dobili su 80 tisuća kuna. 

Ana Mandac je nakon tih zahtjeva naložila, kako se sumnja, stručnim službama Ministarstva gospodarstva da se svim ovim poduzetnicima poticaji i isplate, dok je Horvat osobno isplate i potpisao. 

20.33

Ministar Malenica komentirao aferu Horvat

Ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica je za Dnevnik Nove Tv komentirao pristup Andreja Plenkovića. Tvrdi kako je premijer samo sugerirao da bi bilo dobro da Državno odvjetništvo izađe u javnost.

- DORH bi trebao aktivnije izlaziti u javnosti davati potrebne podatke. Od jutros su kružile brojne informacije o mojim kolegama. Oni nisu ni znali što se događalo - tvrdi Malenica.

Rekao je kako današnji napad nije predstavljao pritisak na DORH.

- Cijelo ovo vrijeme se priča o tome kako HDZ ima svoje šape u pravosuđu. Podsjećam na malo poslušate sve izjave, uključujući i one od Grmoje - kaže Malenica.

Komentirao je kako cijela situacija ima specifičan i zanimljiv tajming.

- Najveći problem je predstavilo curenje informacija - dodao je.

Rekao je kako Vlada i dalje nastavlja sa radom i da smatra da ljudi i dalje vjeruju u rad Vlade.

Podsjetimo, policija je jutros u suradnji s USKOK-om pretražila kuću ministra graditeljstva Darka Horvata u Međimurju. Nakon toga je uhićen.

USKOK sumnja da je ministar Darko Horvat 2018. godine od Ane Mandac tražio sredstva (bespovratna) iz programa 'Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina', odnosno da pogoduje nekim tvrtkama i ljudima koji na to nisu imali pravo.

20.13

Darko Horvat odlazi u istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

20.09

UŽIVO PRED ŽUPANIJSKIMSUDOM:

19.02

Ministar Horvat razriješen je dužnosti!

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je razriješio Darka Horvata dužnosti ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, na osobni zahtjev, izvijestili su iz Vlade.

Komentari 675