Obavijesti

News

Komentari 260

Prve obitelji u kontejnerskom naselju u Petrinji: Napokon možemo biti na toplom s bebom

Prve obitelji u kontejnerskom naselju u Petrinji: Napokon možemo biti na toplom s bebom

Mnogi stanovnici Petrinje, Gline, Siska i okolnih sela i dalje spavaju ispred svojih razrušenih ili oštećenih kuća, a pomoć pristiže u vidu kamp kućica i kontejnera. Spominjale su se pljačke, ali policija kaže da prijava nije bilo

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.25

Više od tisuću volontera Caritasa je tijekom šest dana u Sisačko-moslavačkoj županiji sortiralo i podijelilo oko 100 šlepera pomoći za potresom nastradale stanovnike.

"Tijekom šest dana preko 1000 volontera sortirali su i podijelili kroz tri distribucijska centra oko 100 šlepera hrane, higijenskih potrepština, odjeće, obuće, grijalica, agregata, šatora te raznog građevinskog materijala", izvijestili su u nedjelju iz Sisačke biskupije.

Donacije, kao i volonteri, pristigli su iz cijele Hrvatske te inozemstva i u kratkom vremenu napravili bezbroj kilometara kako bi pomoć stigla u svako selo. Caritas je putem svojim donatora osigurao i mobilne kućice te opremu koja je za njih neophodno potrebna, a u suradnji s tvrtkom APIOS osigurano je i gorivo za agregate, stoji u priopćenju. 

Iz Sisačke biskupije istaknuli su da volonteri i djelatnici biskupijskog Caritasa i dalje danonoćno i neumorno pomažu potrebitima.

Nedjelju, 3. siječnja počeli su s misnim slavljem u bazilici sv. Kvirina u Sisku koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić i koji je zahvalio svim volonterima te im poručio kako je ovo prilika za iskazati ljubav prema bližnjem u potrebi, kako je to Isus učio.

U priopćenju su istaknuli kako će Caritas i u narednim danima pomagati nastradalima u potresu.

UŽIVO IZ STRAŠNIKA
BEZ CESTARINE DO 31. SIJEČNJA

Iz Hrvatskih autocesta u nedjelju su izvijestili su da će besplatna cestarina na autocesti Zagreb-Sisak biti produljena do 31. siječnja.

Hrvatske autoceste prestale su naplaćivati cestarinu na autocesti Zagreb-Sisak 29. prosinca u 15 sati radi olakšanja prolaska hitnih službi, prijevoza pomoći i zbrinjavanja stanovništva pogođenog potresom na području Sisačko-moslavačke županije.

Prvotno je planirana besplatna cestarina do 4 . siječnja do 8:00 

20.20

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u nedjelju je obišla u potresu nastradalu Petrinju te rekla da od 400 dosad pregledanih gospodarstava njih 240 ima veće ili manje štete, a poručila je i da "Vlada radi sve što treba raditi".

Vučković je za Dnevnik HTV-a rekla da njihovi timovi obilaze sva poljoprivredna gospodarstva te zapisuju štete i sve potrebe koji imaju. 

"Od 400 dosad pregledanih gospodarstava njih 240 ima veće ili manje štete, a uglavnom se radi o stočarskim gospodarstvima", navela je i dodala da, što se tiče poljoprivrednih usjeva, zasad nema većih prijava te da je jedan manji postotak ljudi prijavio štete i na usjevima.

Svakako će, kaže, pregledati svih 2700 do 3000 gospodarstava koja pripadaju ugroženim područjima u Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Naglasila je da će se gospodarstva obnoviti, i to uz mjere programa ruralnog razvoja.

"Nastojat ćemo maksimalno pojednostavniti natječaj kako bismo ubrzali prijave. Naši će savjetnici biti na raspolaganju", izvijestila je Vučković te dodala kako planiraju da natječaj bude početkom veljače jer prije ne mogu dobiti službene procjene.

Navela je da je do jutros uklonjeno 21 lešina domaće životinje.

"A što se tiče stoke koja je ostala bez odgovarajućih objekata, otpremljeno je sve što nam je dosad prijavljeno. Jutrošnji podatak je bilo 61 grlo", rekla je Vučković, najavivši novo izvješće kasno večeras. Stočnu hranu poljoprivrednici mogu dobiti u Glini i Petrinji.

Vučković je najavila i program potpora za drvoprerađivačku industriju koja je također teško stradala.

"Ovdje je važno da proizvodnja ne stane, niti poljoprivredna, niti drvoprerađivačka", dodala je Vučković.

Zamoljena za komentar izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji je pozvao da se zbog razornih potresa proglasi katastrofa te da se odrede vertikale odgovornosti, Vučković je rekla da Vlada radi sve što treba raditi.

"Naravno da je riječ o katastrofalnom događaju, i sami vidimo njegove posljedice. To je potres 6,2, 6,3 stupnja po Richteru. Zgrade su srušene, izgubljeni su ljudski životi, za sve nas je to katastrofa", rekla je Vučković.

19.45

Uživo iz Petrinje

Komentari 260