News

Komentari 2

Poljska nudi dodatno cjepivo za ljude sa slabim imunitetom

Poljska nudi dodatno cjepivo za ljude sa slabim imunitetom

S oko 200 slučajeva dnevno, broj novozaraženih u Poljskoj predstavlja samo djelić broja slučajeva koji su potvrđivani dnevno tijekom trećeg vala u proljeće. Delta soj doprinosi rastu broja slučajeva

Poljska će omogućiti cijepljenje dodatnom dozom cjepiva protiv covida-19 osobama sa slabim imunitetom, objavio je u srijedu ministar zdravstva, dok se najveća istočna članica EU-a priprema za četvrti val covida-19 koji već pogađa zapadne susjede.

S oko 200 slučajeva dnevno, broj novozaraženih u Poljskoj predstavlja samo djelić broja slučajeva koji su potvrđivani dnevno tijekom trećeg vala u proljeće.

Međutim, dok zaraznija delta varijanta doprinosi rastu broja slučajeva, zemlja očekuje pogoršanje situacije najesen.

"(Medicinsko vijeće) prihvaća korištenje treće doze za ljude smanjenog imuniteta i za sada ćemo treće doze davati ljudima s oslabljenim imunitetom", kazao je ministar zdravstva Adam Niedzielski na novinskoj konferenciji.

Pojasnio je da će dodatne doze biti dostupne od 1. rujna.

Od 38 milijuna stanovnika Poljske u potpunosti ih je cijepljeno 18,6 milijuna. Preko ljeta se ritam procjepljivanja usporio.

Ne postoji konsenzus znanstvenika i međunarodnih agencija po pitanju potrebe za dodatnom dozom, ali nekoliko zemalja, uključujući SAD, Izrael, Njemačku i Francusku, već se odlučilo za davanje treće doze najstarijima i osoba sa slabim imunitetom.